טיפול במערכת העיכול ושיקומה
 
טיפול בהליקובקטר: אנטיביוטיקה, פרוביוטיקה והסוד להצלחה

טיפול בהליקובקטר: אנטיביוטיקה, פרוביוטיקה והסוד להצלחה

Last Updated on 29/05/24 by עומרי אריאל

טיפול בהליקובקטר – אנטיביוטיקה

במאמר זה נדון באנטיביוטיקה להליקובקטר: איזה תוספים יכולים לחזק את השפעתה ובכך להגדיל את סיכויי הצלחת הטיפול (קצת סודות מהקליניקה 😉 ), איך למזער את תופעות הלוואי ואיזה פרוביוטיקות באמת נחקרו והראו יעילות בטיפול בחיידק הליקובקטר.

אנטיביוטיקה היא הדרך הנפוצה ביותר לטיפול בחיידק הליקובקטר. לא כי היא בהכרח הכי טובה, אלא כי היא הנגישה ביותר וככל הנראה כשאובחנת עם החיידק הרופא ישר רשם לך אנטיביוטיקה להליקובקטר. למעשה, מכיוון שאין אנטיביוטיקה אחת שמצליחה למגר את החיידק, הטיפול בהליקובקטר עם אנטיביוטיקה מורכב לרוב משלושה סוגי אנטיביוטיקה, בשילוב עם תרופה נוספת ממשפחת PPI, שתפקידה להפחית את חומציות קיבה. טיפול זה נקרא "הטיפול המרובע".

אם עדיין לא קראת את המאמר הקודם, בו הבנו מה זה הליקובקטר, איך בודקים וכיצד לבחור בין טיפול טבעי לאנטיביוטיקה, ניתן לקרוא אותו בלחיצה על הקישור הזה.

טיפול בחיידק הליקובקטר באמצעות אנטיביוטיקה – הסוד (וגם הבעיה) הוא בשילובים

טיפול בהליקובקטר: יד מחזיקה מגוון סוגי אנטיביוטיקה

מכיוון שכל מקום בעולם מאופיין בזנים שונים של הליקובקטר, עם עמידויות שונות לאנטיביוטיקה, בכל מדינה הטיפול בחיידק הליקובקטר יהיה שונה. גם בישראל עורכים אחת למספר שנים סקירה של עמידות החיידקים לאנטיביוטיקות השונות ומכך נגזר הטיפול (1) (2). זו גם הסיבה מדוע היום רושמים שלושה סוגי אנטיביוטיקה, בעוד שבעבר היו רושמים שני סוגים בלבד (עמידות החיידקים עלתה).

לטיפול משולב מסוג זה קיים גם חיסרון גדול – כמות גדולה של אנטיביוטיקה פוגעת באופן משמעותי גם בחיידקים הטובים וגורמת לתופעות לוואי רבות.

הליקובקטר, אנטיביוטיקה ותופעות לוואי

מכיוון שמדובר במספר סוגי אנטיביוטיקה במקביל, במקרים רבים יהיו לטיפול תופעות לוואי. הללו יכולות להיות קלות, כמו חולשה קלה, או קשות – כל אחד/ת יחוו את הטיפול אחרת. תופעות אלו יכולות לכלול חולשה, עייפות סחרחורות, בחילות, הקאות, שלשולים, גזים, חוסר נוחות בבטן, טעם מתכתי בפה, ועוד. 

בשל ריבוי סוגי האנטיביוטקה שלוקחים במקביל, לאנטיביוטיקה להליקובקטר פילורי עשויוית להיות תופעות לוואי ארוכות טווח במקרים מסוימים, כמו הופעת תסמיני מעי רגיז (בעיות עיכול שנמשכות זמן רב לאחר הטיפול) – נדון עליהן בחלק בו נדבר על פרוביוטיקה.

בכל מקרה של תופעות לוואי קשות במהלך הטיפול יש ליידע את הרופא. הוא יכול לשנות אנטיביוטיקה מסוימת באחרת – במקרים מסוימים זה עדיף.

מה קורה אם הטיפול באנטיביוטיקה לחיידק הליקובקטר לא עבד

במידה שמחליטים לדבוק באנטיביוטיקה, במקרה זה ממשיכים לסבב נוסף, המורכב מתרופות שונות. הנחיות איגוד רופאי הגסטרו בישראל, שנכתבו בהתאם לסקר עמידות החיידקים באזורנו, מפרטות גם מהו טיפול ההמשך בו צריך לנקוט במידה שהטיפול הראשון נכשל.

במידיה שגם סבב הטיפול השני נכשל, ההנחיות קובעות שעל רופא גסטרו לצבע בדיקת גסטרוסקופיה ובמסגרתה לקחת דגימה מהחיידק שבקיבה. את הדגימה שולחים למעבדה, מנתחים ובודקים מהם סוגי האנטיביוטיקות שהכי סביר שיעשו את העבודה, ובהן משתמשים. אל תיקח/י סבב שלישי ללא בדיקה זו!!!

שימ/י לב שעם העליה במספר סבבי הטיפול, עולה הסיכון להפרת האיזון בחיידקי המעי ולתופעות לוואי ארוכות טוובח, לכן יש לשקור מתי לנסות טיפול טבעי במקום התרופתי. אנו יודעים שאם אין היסטוריה של טיפולי אנטיביוטיקה מרובים ו/או בסמיכות לטיפול בהליקובקטר, חיידקי המעי יכולים להתאושש תוך מספר חודשים עם אורח חייים נכון. עם זאת, לאחר סבב טיפול שני מתרחשים כבר שינויים משמעותיים יותר, מהם יהיה לגוף ולמעי הרבה יותר קשה. זה לא אומר שבהכרח יקרה משהו, אלא שהסיכון לכך עולה ויש לקחת זאת בחשבון.

הידעת?

עובדה מעניינת על רופאים – בסקר שנערך בשנת 2018 על ידי איגוד רופאי הגסטרו בישראל התגלה כי שני שלישים מרופאי המשפחה לא נתנו את הטיפול המתאים להליקובקטר ולמעשה נתנו שילוב אנטיביוטיקות אליו החיידק באזורנו עמיד יחסית (3). בשנת 2015 פחות מעשרה אחוז מרופאי המשפחה נתנו את הטיפול הנכון. היום המצב כבר הרבה יותר טוב ומרבית הרופאים אכן רושמים את הטיפול המרובע וכבר לא את המשולש (המשולש פחות אפקטיבי), אז אל חשש 🙂 .

אנטיביוטיקה להליקובקטר – דרכים להגדיל את אפקטיביות הטיפול, להרים את סיכויי ההצלחה ולהפחית תופעות לוואי

קיימים מספר תוספים שניתן לקחת בשילוב עם האנטיביוטיקה, אשר הוכחו כמשפרים את יעילות הטיפול ומפחיתים את שיעור וחומרת תופעות הלוואי. נתחיל עם צמחים ותוספים שונים ונסיים בפרוביוטיקות.

חשוב מאוד!! יש להתאים צמחים עם מטפל/ת שמכירים אותך ולא לקחת סתם על דעת עצמך כי לצמחים רבים (גם למוכרים ול"תמימים" ביותר) קיימות תופעות לוואי. ייתכנו מקרים (במיוחד אם קיימות מחלות רקע) שאסור יהיה לקחת צמח מסוים וצמח אחר יהיה עדיף.

ליקוריץ

מגדיל את אחוזי הצלחת הטיפול בחיידק הליקובקטר (4) (5). היתרון בליקוריץ הוא שמדובר בצמח שגם ידוע ביכולתו לזרז ריפוי כיבים ודלקות בקיבה. בנוסף, ליקוריץ אינו מוגדר בפני עצמו כצמח שהורג חיידקים ולכן אין חשש שהוא יגביר את הנזק לחיידקים הטובים.

מוצרים לדוגמה: תמצית נוזלית או בכדורים

במקרים מסוימים לא מומלץ להשתמש בליקוריץ ויש להשתמש בגירסה שנקרא DGL במקום – יש להתייעץ עם מטפל/ת, ועל אחת כמה וכמה אם יש מחלות רקע או בעיות לב, לחץ דם, מצבים הקשורים לכליות או לעודף אסטרוגן.

אליצין

אחד החומרים הפעילים שמופקים משום. בעוד ששום בפני עצמו לא הראה תוצאות מרשימות כשנבדק בבני אדם, כאשר הוסיפו אליצין מרוכז לפרוטוקול אנטיביוטיקה להליקובקטר, והשוו אותו עם השפעת טיפול אנטיביוטי בלבד, נמצא שאליצין מעלה את סיכויי הצלחת הטיפול ומסייע בהכחדת החיידק (6). שיעור ההחלמה מכיבים ודלקת בקיבה היה גם הוא גבוה יותר במטופלים שלקחו אליצין.

קישור למוצר אליצין לדוגמה

לקטופרין (Lactoferrin)

מקורו בחלב, לקטופרין קושר ברזל ובעל תכונות נוספות המשפיעות על מערכת החיסון והאופן בו הגוף מתמודד עם וירוסים וחיידקים (7).

כשלוקחים אותו לבד, לקטופרין לא מסייע להתמודדות עם החיידק, אך יש לו אפקט סינרגיסטי (השלם גדול מסך חלקיו) בשילוב עם אנטיביוטיקה. נכון להיום לא ידוע בדיוק איך הוא עוזר – האם זה קשור לאופן בו הוא קושר ברזל, להשפעתו על מערכת החיסון או סיבה אחרת. עם זאת, מחקרים מראים שלקיחתו בשילוב עם טיפול אנטיביוטי מגדילה את סיכויי הצלחת הטיפול (8) (9).

קיימים מספר סוגי לקטופרין. התוסף שהראה את היתרונות הנ"ל הוא לקטופרין מבקר, לכן חשוב להקפיד לבדוק במה משתמשים.

דוגמה לתוסף לקטופרין מבקר ניתן למצוא בקישור הזה או בקישור הזה.

* גילוי נאות: הקליניקה מרוויחה עמלה קטנה על רכישה באמצעות הקישורים שבמאמר ואם ברצונך לתמוך בהשקעה והשעות הרבות הדרושות ליצירת תוכן איכותי כמו מאמר זה ואחרים, נודה לך אם תשתמש/י בהם. המחיר עבורך הוא המחיר הרגיל של אייהרב ואלו המוצרים בהם אנו משתמשים עם מטופלינו. 

פרוביוטיקה להליקובקטר

פרוביוטיקה הליקובקטר: בתמונה בקבוק של תוסף עם כדורים היוצרים את המילה "פרוביוטיקה"

ככלל, יש להבין שלפרוביוטיקה חלק קטן יותר בטיפול בהליקובקטר, ובועד שתכף נדבר על זני חיידקים שכן נמצאו יעילים, חשוב להבין שפרוביוטיקה לבד לא תטפל בחיידק והיא אינה טיפול קסם.

השימוש בפרוביוטיקה להליקובקטר יכול להיעשות ממספר סיבות:

  1. שיפור יעילות הטיפול – זני חיידקים שפוגעים בהליקובקטר פילורי במידה מסוימת.
  2. הפחתת תופעות לוואי של האנטיביוטיקה להליקובקטר.
  3. שיקום אוכלוסיית החיידקים הטובים לאחר טיפול באנטיביוטיקה.

בוא/י נדבר על כל אחת מהמטרות הנ"ל ואלו זני חיידקים יעשו את העבודה:

פרוביוטיקה מומלצת להליקובקטר – שיפור יעילות הטיפול ופגיעה בהליקובקטר

קיימות שלוש אפשרויו שניתן לנסות להשגת מטרה זו (10):

  1. בפרוביוטיקה "ביוגאיה (BioGaia)": מכילה חיידק מסוג L. reuteri DSM 17938. היא לרוב מגיעה בטיפות ומיועדת לתינוקות ולילדים, אך בכל הקשור להליקובקטר נחקרה גם על מבוגרים – גם כטיפול בודד וגם בשילוב עם אנטיביוטיקה. פרוביוטיקה זו גם עשויה לשפר את סיכויי הצלחת הטיפול האנטיביוטי וגם להפחית באופן משמעותי את תופעות הלוואי, אך אין מה לצפות שלבד היא תחסל את החיידק (אחוזי ההצלחה של כטיפול בודד נמוכים מאוד). במחקרים לקחו לרוב את המנה המומלצת על הבקבוק, פעמיים ביום. כמו כן, מומלץ ליטול במרווח של לפחות 2-3 שעות מהאנטיביוטיקה כדי שהיא לא תהרוג את החיידקים הטובים.
    ניתן לרכוש אותה ללא מרשם בכל בית מרקחת (יש צורך לבקש מהרוקח/ת) או להזמין באייהרב: קישור 1, קישור 2. שימו לב שהמחיר באייהרב די דומה לזה שבארץ, אך הכמות בבקבוק כפולה (10 מ"ל בהשוואה ל-5 שבארץ).
  2. זן נוסף (קרוב משפחה של הקודם) שעשוי לסייע קלות לשפר את סיכויי הצלחת הטיפול הוא L. reuteri DSMZ 17648, ניתן למצוא אותו במוצר הזה.
  3. בעבר כתבתי שניתן גם לקחת פרוביוטיקות נוספות בשילוב עם האנטיביוטיה להליקובקטר, רק לוודא שהן מכילות זנים מגוונים ואם יש להן מנגנון שחרור מושהה אז כדאי לפתוח את הקפסולה כדי שהחיידקים יהיו פעילים גם בקיבה. עם זאת, בעקבות מחקר מעמיק על ההשפעות השליליות של פרוביוטיקה כאשר משלבים אותה עם אנטיביוטיקה, אני ממליץ שלא לעשות זאת. מקור ההמלצה בזמנו היה מחקר מטה-אנליזה (11) שהראה כי פרוביוטיקות שונות עשויות לשפר את סיכויי הצלחת הטיפול האנטיביוטי, אך בשל הראיות לנזקים, ומכיוון שקיימות אפשרויות אחרות לא פחות טובות (כפי שנכתב במאמר זה), שיניתי את ההמלצה לשימוש בפרוביוטיקות הנ"ל בלבד, או בתוספים האחרים שבמאמר זה. 

בכל אחת מהאפשרויות הנ"ל יש להרחיק את הפרוביוטיקה מהאנטיביוטיקה (מומלץ לפחות 2-3 שעות הפרש). 

הפחתת תופעות לוואי

תופעות לוואי רבות נגרמות עקב פגיעה של של האנטיביוטיקה בחיידקים הטובים ושינויים נוספים שהיא גורמת בסביבת המעי.

פרוביוטיקה להליקובקטר שנמצאה באופן עקבי במחקרים כמקלה על תופעות הלוואי בשיעור של כ- 50% (12), בייחוד שלשול ובחילות, היא מזן S.boulardii. ניתן לרכוש אותה בקישור הזה וגם בקישור הזה. בארץ ניתן למצוא אותו במוצר בשם "ביו בולרדי" של סופהרב. עם זאת, מעבר להפחתה בשיעור תופעות הלוואי, פרוביוטיקה זו לא תוקפת באופן ישיר את החיידק ולכן אינה מגבירה את יעילות האנטיביוטיקה.

מכיוון שפרוביוטיקה להליקובקטר מסוג S. Boulardii היא למעשה זן של שמרים ולא חיידקים, ניתן אפף לקחת אותה עם האנטיביוטיקה עצמה כי היא לא פוגעת בהם, כך שמועד הלקיחה אינו משנה.

שיקום אוכלוסיית החיידקים הטובים לאחר הטיפול

פה 99% מהאנשים טועים!! זה כולל את הרופא שלך וכמעט את כל אנשי המקצוע.

פרוביוטיקה רגילה אמנם יכולה להפחית תופעות לוואי של אנטיביוטיקה, אך היא לא תסייע לשמר את אוכלוסיית החיידקים הטובים.

פרוביוטיקה לא "תחזיר" חיידקים טובים לבטן כי החיידקים שאנחנו לוקחים לרוב בכלל לא יכולים להתמקם במעי, אלא חולפים על פניו ויוצאים לבסוף מהצד השני (הם כן עושים שם דברים, פשוט לא מתמקמים שם באופן קבוע).

בכלליות, לחשוב שפרוביוטיקה שמכילה 10 זני חיידקים תשקם אוכלוסיית חיידקים במעי שמכיל מאות ולפעמים יותר מאלף זנים שונים, היא שגויה מיסודה.

והחלק הכי מפתיע – לא רק שפרוביוטיקה לא משקמת את אוכלוסיית החיידקים, היא אפילו מעכבת את שיקומה (13). זאת על פי מחקר שבדק את השפעות ארוכות הטווח של לקיחת פרוביוטיקה לאחר אנטיביוטיקה. קיים גם היגיון רב בתוצאות הנ"ל, שכן החיידקים שלרוב לוקחים מתחרים עם החיידקים הקיימים שמנסים להתאושש ובכך מקשים עליהם.

ניתן לקרוא בהרחבה על ההשפעות של נטילת פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה במאמר שבקישור הזה, אך אם ברצונך לסייע לשיקום אוכלוסיית החיידקים הטובים, הדבר הראשון שעליך לעשות הוא להקפיד על אורח חיים בריא, תזונה עשירה, שינה טובה, פעילות גופנית וכו'. אם ברצונך לקחת פרוביוטיקה שתסייע עם תופעות הלוואי ופחות תפריע לחיידקים להתאושש, ניתן לבחור מההמלצות שבמאמר זה.

בואו נסכם: מה בתכלס לעשות במידה שברצונך לקחת טיפול אנטיביוטיקה להליקובקטר

אם אין לך שום מחלות רקע, לפני ההליקובקטר היית בריא/ה לחלוטין והבעיות שלך מתרכזות רק ביקבה, אם הייתי יכול לצרף לאנטיביוטיקה תוסף אחד בלבד זה היה קודם כל משלושת הראשונים ולא פרוביוטיקה. במידה שהייתי יכול עוד אחד, זה היה או תוסף נוסף משלושת הראשונים, או הפרוביוטיקה של BioGaia, כי לא רק שהיא מפחיתה תופעות לוואי, היא גם מסייעת במלחמה בחיידק במידה מסוימת. יש כמובן להתייעץ עם המטפל/ת שלך על מנת להחליט מה מתאים ומה לא.

לאחר הטיפול להקפיד על תזונה עשירה ואיכותית, עם שפע ירקות, פירות ואגוזים ככל הניתן, ובמידה שקיימות תופעות לוואי כמו שלשולים, המלצתי לאחר הטיפול בהליקובקטר לנסות את הפרוביוטיקה השנייה – S. Boulardii, אך ממש לא חובה.

במידה שאת/ה סובל/ת ממעי רגיז, SIBO או בעיית עיכול לא מאובחנת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

31 Comments

    1. טכנית אפשר, אבל אם אין לך תופעות לוואי מהטיפול, כמו שלשולים למשל, אז הרבה יותר חשוב מפרוביוטיקה זה לאכול תזונה עשירה ומגוונת, עם מגוון ירקות. אורח חיים טוב הוא הדבר שהכי יסייע לחיידקים הטובים להתאושש

  1. טטיאנה

    שבועיים לאחר הטיפול באנטיביוטיקה הופיעו עקבות של דם טרי ביציאות. לא היו תופעות לוואי כגון שלשולים או עצירות. גם אין תסמינים של טחורים. האם הדימום הזה יכול להיות קשור לטיפול?

    1. דם מהחלקים העליונים של מערכת העיכול לרוב יהיה בצבע כהה, בעוד שדם מהחלקים המאוחרים יותר (המעי הגס) לרוב יהיה אדום יותר.
      אם הדם נראה טרי ואדום, ממש לא בטוח שהוא תוצאה של החיידק וכדאי להתייעץ עם רופא. ייתכן שזו תופעת לוואי של הטיפול או משהו אחר.
      בכל מקרה שווה לוודא עם הרופא כדי להיות בטוחים שהכל בסדר, יכול להיות גם שזה היה משהו נקודתי שאין מה לדאוג לגביו, אבל שווה להיות בטוחים ובמעקב.

  2. שקד

    היי, אני לוקח טיפול מרובע כבר 11 ימים. התסמינים של הכיב הכואב בקיבה ובגרון נעלמו מספר ימים אחרי תחילת הטיפול ועכשיו לקראת סוף הטיפול חזרו כפי שהיו. יכול להיות שהטיפול האנטיביוטי לא הצליח ? לקחתי הכול בזמן לא פספסתי כדור. 12 שעות בדיוק כפי שהרופא אמר.

    1. היי שקד.
      לא ניתן לומר כרגע האם מה שאת מרגישה מעיד על הצלחת הטיפול או לא, אז אל תתייאשי ועוד קצת סבלנות 🙂
      הסיבה שלא ניתן לדעת היא שייתכן שמה שאת חווה קשור גם לתופעות לוואי של האנטיביוטיקה.
      כמו כן, גם אם אלו לא תופעות לוואי והטיפול כן הצליח להכחיד את החיידק, פעמים רבות לוקח לדלקת שהחיידק גרם עוד קצת זמן להחלים.
      מכל הסיבות הללו שווה להמתין בסבלנות, לא להתייאש או לצאת במסקנות, ולראות איך הדברים יתפתחו. תעשי בדיקה חוזרת ברגע שניתן ולזכור שלפעמים יש להמתין מספר שבועות על מנת לראות שינוי משמעותי.
      נ.ב
      תזונה טובה, ניהול סטרס ושינה, יכולות לסייע רבות בכאבים ולזרז את קצב ההחלמה

  3. עדי

    היי ותודה על המאמרים המעולים

    מה לגבי פטריה טיבטית (יוגורט קפיר)?
    בהקשר של פרו ביוטיקה
    אשמח להבין אם זה יכול לסייע להליקובקטר. ואם. כן, האם במהלך טיפול אנטיביוטי/אחרי כמה זמן?

    1. תודה על הפרגון 🙂
      מאכלים מותססים עובדים אחרת מפרוביוטיקה בקפסולה, אז קשה לומר מתי הזמן האידיאלי לשלבם כי הנושא עדיין לא נחקר.
      מכיוון שמדובר במזון מלא ולא סתם חיידקים בכדור, לדעתי אפשר לשלב זאת תוך כדי הטיפול עצמו.
      בהצלחה!

      1. עדי

        תודה רבה
        בעצם לא הצלחתי להבין אם בכלל אתה ממליץ לעשות את הטיפול האנטיביוטי להליקובקטר? הוא נשמע לי אלים ומזיק וגם לא בטוח עד כמה עוזר.
        האם עדיף ללכת בגישה אלטרנטיבית ואיזה טיפול?

        אין לי בינתיים תסמינים חריפים של הליקובקטר, מצב יחסית קל אני חושבת.
        השאלה האם במצב כזה עדיף כבר לתת מכה עם אנטיביוטיקה, או להיפך דווקא בגלל שהמצב עוד לא קיצוני עדיף לטפל ללא אנטיביוטיקה?

        1. אני באופן אישי מעדיף לטפל בהליקובקטר באופן טבעי. כפי שכתבת, האנטיביוטיקה מאוד אגרסיבית, עם פוטנציאל לשלל תופעות לוואי והשפעות גם על חיידקים טובים, בעוד שטיפול טבעי עובר הוא לרוב בטוח יותר (אם עושים אותו נכון)

          1. Hadar

            היי
            אני לוקחת טיפול אנטיביוטי ופרביוטיקה 3 שעות אחרי האנטיביוטיקה. בנוסף גם ממש שומרת על תזונה (ללא קמח לבן, גבינות עם שומן אחוז נמוך , ללא עגבניות וכו)
            עדיין אני מרגישה שיש לי נפיחות בבטן וגזים אם אני אוכלת משהו עמוס נגיד טונה ואבוקדו.
            האם זה תקין?

          2. יכול להיות
            הליקובקטר עשוי לגרום לדלקת בקיבה ולבעיות נוספות, ולכן מערכת העיכול לא מתפקדת על הצד הטוב ביותר. מאכלים עם הרבה שומן וחלבון עשויים לאתגר את המערכת במינון גבוה ולכן אנו תמיד מחפשים את הכמות האידיאלית שמטופל יכול לאכול מהם – לכל מטופל יש סף מקסימלי אחר

    1. אין לזה תשובה אחת כי תלוי בגורמים רבים, לדוגמה:
      האם ההליקובקטר הוכחד או לא?
      במידה שהחיידק הוכחד, כמה זמן לוקח למקום להשתקם?
      האם יש גם בעיה במעי או שזה היה נטו הליקובקטר?
      האם היו תופעות לוואי מהאנטיביוטיקה?
      טכנית גם אם מדובר רק בחיידק והטיפול הצליח, לפעמים ההטבה יכולה להיות ממש קצת אחרי הטיפול או אפילו 1-3 חודשים לאחר מכן, תלוי בקצב ויכולת הגוף להשתקם

  4. נועה

    היי תודה על המידע..

    יצאתי קצת בחרדה קלה,
    קיבלתי את הטיפול המשולש ואני מרגישה ממש שיפור בהכל.
    לפי הדברים שלך אני הייתי צריכה לקבל טיפול אחר ולחשוב שעברתי את זה לחינם🥲

    1. היי נועה
      אין מה להיות בחרדה, הכל בסדר 🙂
      יש כל מני פרוטוקולים לחיידק ויכול להיות שהרופא/ה פשוט בחר/ה באחד הפרוטוקולים האחרים מסיבה מסוימת.
      חוץ מזה, גם אם המרשם לא היה הכי אופטימלי (במקרה הגרוע ביותר), זה לא אומר שהוא לא יעבוד, אלא פשוט שסיכויי ההצלחה יהיו טיפה יותר נמוכים – זה לא אחד או אפס.
      שורה תחתונה את מרגישה טוב, וזה סימן חיובי ממש שהדברים דווקא מתקדמים למקום חיובי, אז לגמרי יכולה להיות מעודדת 🙂

  5. חגית

    ראשית תודה על המאמר.
    דבר נוסף יתכן שאני סיימתי טיפול אנטיביוטי והרגשתי מעולה יומיים שלוש לאחר נטילת האנטיביוטיקה(שמרתי מכל התזונה שכתבת לשמור) וכעת עבר לי שבוע מהטיפול והתחלתי לחוש את אותם כאבים שהיו לי? (אמנם ברמה נמוכה יותר ,אבל עדין מרגיש כואב.
    אשמח למענה
    תודה רבה

    1. היי חגית
      יכול להיות מצב כפי שאת מתארת ממגוון סיבות:
      1. אם חוזרים לתזונה פחות מוקפדת ישר בסיום הטיפול אז יחזרו תסמינים. זה קורה כי גם אם החיידק עבר, לדלקת לוקח זמן להחלים.
      2. יכול להיות איזושהי התלקחות נקודתית של הדלקת.
      3. הטיפול לא הצליח להשמיד את ההליקובקטר – צריך לבדוק כמובן

    1. תזונה יכולה להרגיע מאוד את המצב ולסייע בשיקום הדלקת, אבל לבדה היא לא תכחיד את החיידק ברוב המקרים.
      באופן תיאורטי אם תצרכי מעל 50 גרם נבטי ברוקולי ביום, תאכלי הרבה פירות יער כהים ותאכלי הרבה מאכלים עם נוגדי חמצון, ותעשי את כל זה 2-3 חודשים, יש סיכוי מסוים שזה יהרוג את החיידק.

  6. דורית דור

    תודה על מאמר מקצועי וברמה, וגישה אנושית ומכילה.
    אני בשלבי התחלה (3 ימים) של טיפול אנטיביוטי להליקובקטר, ומעוניינת לקחת פרוביוטיקה ומרוב
    מיליארדי החיידקים הפרוביוטיים ׳הטובים׳ לא יודעת מה נכון וכמה מיליארדי חיידקים נכון לקחת
    והאם להתעכב על סוג מסויים.
    בריאה ללא מחלות רקע.
    תודה מראש.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *