קל לעיכול https://omriariel.co.il טיפול במערכת העיכול ושיקומה Sun, 14 Apr 2024 06:18:56 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://omriariel.co.il/wp-content/uploads/2023/03/cropped-Omri_Ariel_hero_banner_SELECTED-final-32x32.jpg קל לעיכול https://omriariel.co.il 32 32 הורדת נפיחות בבטן: מטריקים קטנים ופשוטים ועד לפתרון שורש הבעיה https://omriariel.co.il/bloating-treatment/ https://omriariel.co.il/bloating-treatment/#respond Sun, 14 Apr 2024 06:10:08 +0000 https://omriariel.co.il/?p=1991 אדם שהולך לפוצץ בלון המוחזק לו על הבטן כמשל להורדת נפיחות בבטן

הדרך להורדת נפיחות בבטן תלויה באופי הבעיה שיצרה את הנפיחות מלכתחילה, כך שאין נוסחה אחת שתתאים לכולם. בהתאם לכך, במאמר זה נפרוט את מגוון הדרכים לטיפול בנפיחות, בהתאם לבעיות השונות שמהן היא עשויה לנבוע. בנוסף, נזכיר כמה טריקים קטנים שיכולים לסייע בהקלה נקודתית והורדת הנפיחות, שעשויים להתאים למגוון מצבים רחב.

אם לא ידוע לך הסיבה לנפיחות שלך, אני ממליץ לקרוא קודם את המאמר בו פירטתי בהרחבה את סוגי הנפיחות השונים והסיבות להיווצרותם.

אלו הנוסעים בהם נעסוק במאמר זה:

מה מוריד נפיחות בבטן – פתרונות כלליים להקלה על שלל מצבים

בחלק זה נדבר על פתרונות נקודתיים שעשויים לספק הקלה בשלל מצבים בריאותיים, אך לא ירפאו אותך לחלוטין. בחלק השני של המאמר נדון בטיפולים ממוקדים לבעיות ספציפיות שעשויות לגרום לנפיחות.

אם ברצונך להכיר שלל דרכים נוספות להקלה על נפיחות ובעיות עיכול נוספות, ניתן לקבל בחינם את המדריך להקלה בתסמינים של הקליניקה, על ידי השארת הפרטים ממש כאן למטה.

מילה אחרונה לפני שנגיע לתכלס – אין פתרון אחד שעובד לכולם/ן. על כן, במידה שמשהו לא עבד עבורך, פשוט לנסות את הדבר הבא ו/או מלכתחילה לשלב מספר כלים. כמו כן, חשוב לזכור שמה שמוריד נפיחות בבטן אחת ולתמיד זה טיפול בשורש הבעיה – כאמור, נעסוק בכך בחלק השני של המאמר

פרוביוטיקה להורדת נפיחות בבטן

הדבר החשוב ביותר בפרוביוטיקה הוא סוגי החיידקים שהיא מכילה, עוד הרבה לפני שמפתים אותך עם כמה מיליארדי חיידקים יש בה. זאת מכיוון שקיימים סוגי חיידקים שכלל לא מסייעים לנפיחות ויהיה בזבוז זמן וכסף לקחת אותם, בעוד שאחרים עשויים לסייע ונמצאו יעילים לכך במחקרים קליניים.

דבר נוסף שחשוב לדעת פרוביוטיקה זה שלבד היא לא תמיד תעשה את העבודה וייתכן שיהיה צורך לשלב אלמנטים נוספים בטיפול, בהתאם למקור הבעיה. כמו כן, לעתים יש לקחת אותה למשך 1-3 חודשים לפני שניתן יהיה להבחין בשיפור.

להלן מספר דוגמאות לפרוביוטיקה להורדת נפיחות בבטן, עם חיידקים שנמצאו יעילים לכך במחקרים:

  1. Jarrow Formulas, Vegan Ideal Bowel Support

מכילה חיידק בשם Lactobacillus plantarum 299v, אשר עשוי לסייע עם נפיחות וחוסר נוחות בבטן.

הנחיות נטילה: כדור אחד ביום, רצוי על בטן ריקה.

  1. ביוגאיה פרוטקטיס

לרוב מיועדת לתינוקות, אך נחקרה גם על מגוון בעיות במבוגרים, ביניהן עצירות ונפיחות.

  • בארץ היא מגיעה בטיפות ויש לבקשה מהרוקח (ללא מרשם). ניתן למצוא אותה ברוב בתי המרקחת.
  • אפשר לרכוש ב- iHerb במחיר משתלם יותר בהשוואה לארץ ובמגוון צורות לקיחה. המוצרים הבאים מכילים מספר מנות כפול (וחלקם אף יותר) מהבקבוק שניתן לרכוש בארץ. כולם מכילים גם ויטמין D. הקישורים הבאים מסודרים לפי צורת הלקיחה:
  • יש לקחת את המנה המומלצת על הבקבוק (5 טיפות), פעמיים ביום (יש לנער קלות את הבקבוק לפני הנטילה). אם לוקחים בכדורים אז כדור אחד, פעמיים ביום.
  1. Swanson, Bacillus Coagulans

פרוביוטיקה להורדת נפיחות בבטן המשולבת עם עצירות. מכילה חיידק בשם B. coagulans IS2 (ProDura).

הנחיות נטילה: כדור אחד ביום, לא משנה עם או בלי אוכל 

  1. Kyolic, Kyo-Dophilus

תערובת של 9 זני חיידקים שונים

הנחיות נטילה: 2 כדורים, פעם ביום עם האוכל

 

למידע נוסף על פרוביוטיקה ומוצרים נוספים שנמצאו מתאימים לבעיות שונות במחקרים קליניים, ניתן לקרוא את המאמר על פרוביוטיקה וגם להוריד ממנו את מדריך הפרוביוטיקות הגדול.

כדורים נגד נפיחות בבטן

קיימים מגוון מוצרים למטרה זו, אך ההחלטה במה להשתמש עשויה להשתנות בהתאם למקור הבעיה, אלו מספר דוגמאות:

  1. פחם פעיל – סופח גזים וכך עוזר למנוע נפיחות. בהעדר בעיה רפואית אחרת ניתן לקחת 500-1000 מ"ג חצי שעה לפני האוכל ופעם נוספת שעה אחרי. פחם פעיל אינו מיועד לשימוש באופן קבוע כי הוא סופח גם חומרי הזנה חשובים מהמזון, תרופות אחרות שבשימוש ועוד. חשוב לשתות הרבה מים בלקיחת פחם פעיל כי אחרת הוא עשוי להחריף עצירות במידה שקיימת.
  2. סימתיקון – תרופה שמפרקת את הגז לבועיות קטנות ומסייעת לו לעבור במערכת העיכול.
  3. קולוטל – תרופה במרשם רופא נגד נפיחות בבטן ותסמינים נוספים במערכת העיכול. קולוטל מרפה את שרירי המעי ומסייעת להסדרת הפעילות בו.

התרופות הללו הן דוגמאות לתכשירים שניתן לרכוש בקלות כמעט בכל בית מרקחת. עם זאת, קיימים סוגים נוספים של כדורים נגד נפיחות בבטן, רבים מהם ניתן למצוא במדריך לניהול תסמינים, אותו ניתן לקבל על ידי השארת פרטים במקום המתאים בתחילת המאמר.

תה להורדת נפיחות בבטן

תה להורדת נפיחות בבטן - חליטת ג'ינג'רקיימים מספר סוגי תה, חליטות ומרתחים שעשויים לסייע לנפיחות. רצוי לנסות כל אחד למשך 3-4 ימים לפחות כדי להבין האם הוא המתאים עבורך ולשתות לפחות 3 כוסות ביום, ואם לא אז לנסות את הבא. ניתן גם לערבב מספר סוגים:

חליטת ג'ינג'ר

מכיוון שהוא מעודד תנועתיות במערכת העיכול העליונה, ג'ינג'ר עשוי לסייע בהקלה על סוגי נפיחות מסוימים.

מרתח זרעי שומר/אניס

"מרתח" משמעותו שיש להרתיח (לבשל במים) את הזרעים ולא להסתפק בערבובם בכוס מים רותחים.

כדאי לשבור קצת את הזרעים – אין צורך להגזים, רק לרמה שהקליפה תישבר – לצורך הפקה יעילה יותר של החומרים הפעילים.

ככל שהטעם חזק יותר, כך כמות החומרים הפעילים גבוהה יותר. על כן המלצתי היא לשתות את המרתח עם הטעם החזק ביותר שאתו ניתן להתמיד – התמדה היא שם המפתח.

אם ברצונך להשתמש באניס ולא בזרעי שומר, יש להשתמש בזרעים עצמם – הכוכב חסר חשיבות בהקשר זה.

דוגמה נוספת לתה להורדת נפיחות בבטן היא סרפד:

חליטת סרפד

מומלץ לקנות בתפזורת בחנות טבע ולא בתיון, על מנת שניתן יהיה להשתמש במינונים גבוהים – מומלץ 1-3 כפות סרפד מיובש על כוס מים. אל חשש, הוא לא יגרום לך לצריבה כמו סרפד טרי בטבע.

סרפד עובד על מנגנון שונה מהחליטות האחרות והוא טוב גם לסובלים מאלרגיות.

תה נענע להורדת נפיחות בבטן

בדומה לתרופה "קולוטל" שהזכרתי קודם, נענע מרפה את שרירי המעי ועשויה לסייע למעבר גזים יעיל יותר. עם זאת בשל הפעילות הנ"ל היא לא מומלצת לסובלים מרפלוקס.

דיאטה לבטן נפוחה

הדיאטה המדויקת עבורך תלויה במצב הרפואי הייחודי שלך, לכן אין תשובה ברורה אחת לשאלה זו.

במקרה של מעי רגיז או בעיות מעי תפקודיות (לא מחלות מעי דלקתיות), דיאטת פודמאפס נחשבת אחת הדיאטות המובילות היום והיא בהחלט יכולה לסייע עם הנפיחות. עם זאת, פחות סביר שהיא תרפא עצירות.

בדיאטה זו מורידים או מפחיתים בכמות של מגוון מזונות המכילים סיבים וסוכרים שעוברים התססה מהירה על ידי חיידקי המעי. הפחתת המאכלים הנ"ל מביאה להפחתה בכמות הגזים הנוצרים במעי וכך מסייעת בהפחתת הנפיחות.

חשוב לציין שגם דיאטת פודמאפס לא תעבוד בכל המקרים. על כן, כשמחפשים דיאטה לבטן נפוחה, יש להתאימה באופן אישי לכל מטופל/ת.

הרגלים נוספים שעשויים לסייע לך הם אכילה איטית ורגועה, ללעוס היטב את המזון ולעשות הליכה של 10-15 דקות לאחר האוכל (1).

הורדת נפיחות בבטן – להתייחס לשורש הבעיה

בחלק זה נדון באפשרויות הטיפול הספציפיות לבעיות השונות שעשויות לגרום לנפיחות.

נפיחות הנובעת מהליקובקטר ובעיות קיבה

במצב זה הפתרון האולטימטיבי הוא לטפל בחיידק ולשקם את הדלקת. אפשרויות הטיפול רבות ונעות בין טבעיות לתרופתיות. במקרה זה שילוב זה תזונה מיוחדת להקלה על הקיבה יכולה לסייע רבות לתסמינים ולהרגשה. ניתן לקרוא על כך בהרחבה במאמר על הליקובקטר פילורי.

נפיחות הנובעת מ- SIBO או חוסר איזון אחר באוכלוסיית החיידקים

הסיבות להפרת האיזון באוכלוסיית החיידקים הן שונות ומגוונות, אך ניתן לחלק את הטיפולים במצבים אלו למספר חלקים:

  1. הבנת שורש הבעיה – האם קרה אירוע שאחריו החלו הבעיות? דבר זה יכול לתת רמז לשורש הבעיה ובהתאם לטיפול הנדרש, והוא משתנה מאדם לאדם.
  2. עידוד התנועתיות – נתתי מספר דוגמאות למוצרים ספציפיים שמבצעים פעולה זו במדריך לניהול תסמינים, אותו ניתן לקבל בחינם על ידי השארת הפרטים במקום המתאים בתחילת המאמר.
  3. איזון החיידקים על ידי פרוביוטיקות מתאימות למצב. נתתי למעלה מספר דוגמאות למוצרים כלליים שנחקרו למטרה זו. ניתן למצוא הסברים ודוגמאות למוצרים  נוספים במאמר המקושר.
  4. בנוסף לפרוביוטיקה ניתן לשלב סיבים תזונתיים מסוגים שונים, בהתאם לסוג הסיבו שנמצא אצלך.
  5. טיפולים שהורגים חיידקים – יש אפשרויות טבעיות וגם תרופתיות שמתאימות לכך. עם זאת, לא ניתן להסתמך רק על טיפולים מסוג זה, כי אם לא מתייחסים לשורש הבעיה, סביר שהיא תחזור זמן מה לאחר סיום הטיפול.
הורדת נפיחות בבטן שנובעת מחולשה של שרירי הבטן ורצפת האגן

פיזיותרפיה לרצפת האגן היא הפתרון המתאים ביותר למקרים אלו ועשויה לחולל שינוי משמעותי.

מומלץ לבצע אותה עם אנשי מקצוע (לרוב פיזיותרפיסטים) שהתמחו ספציפית ברצפת האגן.

בעיה בספיגת סוכרים ופחמימות

אישה יושבת עם נפיחות והיד עושה סינון של עצור. לפניה על השולחן מונחים מאכלים שגורמים לנפיחות בבטן כמו עודה, המבורגר, קולה ומגוון סוגי ירקות

לרוב תתרחש בשל בעיה בלבלב אך ייתכנו גם סיבות נוספות, למשל צליאק ואחרות. במקרה שהבעיה קשורה ללבלב או לאנזימי העיכול המקומיים של המעי, ניתן לנסות שימוש בתוסף אנזימי עיכול לצורך הקלה על המצב, ובהתאם לבעיה להתאים טיפול שישקם את תפקוד הגוף.

קיים תוסף אנזימי עיכול מוכר בארץ בשם קריאון, אליו גם ניתן לקבל מרשם מהרופא. עם זאת, ניתן לרכוש מגוון אנזימי עיכול גם ללא מרשם. אנו ממליצים בקליניקה על התוסף הזה מ- iHerb.

רגישות לסיבים ומאכלים מסוימים

דיאטה דלת פודמאפס, אותה הזכרתי קודם, יכולה לסייע באיתור הרגישויות והתאמת תזונה שתהיה נכונה עבורך. תזונה זו עשויה לסייע בהורדת הנפיחות בבטן, אך על מנת לרפא את הבעיה (כדי שלא יהיה צורך בהגבלות תזונתיות) יש להבין מה גורם לה ולטפל באופן מעמיק במסגרת תהליך מסודר.

טיפול בנפיחות בבטן הנגרמת כתוצאה מעצירות ובעיה בתנועתיות

במדריך לניהול תסמינים הזכרתי מספר אסטרטגיות להתמודד עם בעיה זו באופן נקודתי, כולל תוספים פרוקינטים (מעודדי תנועה) ותרופות פרוקינטיות כמו "רזולור". בדומה לרגישות למאכלים, על מנת לרפא את העצירות לחלוטין יש להבין באופן מדויק יותר את הסיבה לבעיה ולהתייחס אליה. בגדול, תוספים/תרופות המעודדים תנועתיות במעי יהיו עדיפים על פני משלשלים רגילים כמו מגנזיום ונורמלקס לטיפול בנפיחות.

אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס

הטיפול בבעיות אלו מורכב ממספר אלמנטים ומצריך מאמר נפרד, אך אלו הכיוונים שעליך לבדוק אם אובחנת במצבים הנ"ל:

  • תזונה אנטי-דלקתית, לעתים בשילוב עם פודמאפס.
  • טיפולי מגע, למשל מסוג סובאדה.
  • במקרים מסוימים טיפול הורמונלי.
  • פעילות גופנית ושינה טובה.
  • ישנם כמובן דברים רבים שניתן לעשות, בהתאם לאשה ולתסמינים שלה, אך זה כבר למאמר נפרד.

ניתן לקבל מידע נוסף בקבוצת אחיות אנדומטריוזיס ישראל וכן בקבוצת אנדומטריוזיס ישראל – הקבוצה הפתוחה.

* גילוי נאות: במאמר ניתנו מספר קישורים למוצרים. הקליניקה מקבלת עמלה קטנה בביצוע רכישה באמצעותם, אך זה לא משפיע על המחיר עבורך, שנותר המחיר הרגיל באתר. אלו חלק מהמוצרים שבהם אנו משתמשים באופן תדיר בקליניקה ובמידה שברצונך לנסות אותם נודה לך על תמיכתך בעבודת המחקר והכתיבה הרבות שנעשית במטרה להנגיש את מידע העדכני ביותר שבמאמר זה ונוספים. 

לסיכום

בעוד שקיימים "טריקים" רבים להקלה על נפיחות, על מנת לפתור אותה מהשורש יש להבין מה גורם לה, כי היא עשויה להיות תוצאה של מגוון מצבים בריאותיים, אשר לכל אחד טיפול שונה.

במידה שאת/ה סובל/ת מבעיה מורכבת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון הקצר שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

]]>
https://omriariel.co.il/bloating-treatment/feed/ 0
נפיחות בבטן: להבין איזה סוג נפיחות יש לך וממה היא נגרמת https://omriariel.co.il/bloating/ https://omriariel.co.il/bloating/#respond Sun, 14 Apr 2024 06:10:03 +0000 https://omriariel.co.il/?p=1987 נפיחות בבטן: תמונה של אישה עם בלון על הבטן

נפיחות בבטן היא תסמין כללי, המאפיין בעיות רבות במערכת העיכול, ועל כן לעתים הסיבה להיווצרותה עשויה להיות "חמקמקה".

מדובר בבעיה שעשויות להיות לה השפעות עצומות על אורח החיים, עם נגיעה הן במישור הפיזי והן בנפשי. בפן הנפשי ההשפעות עשויות לכלול גם מניעה ממפגשים חברתיים, יציאה לדייטים ועוד. במישור הפיזי, נפיחות בטנית עשויה לגרום לחוסר נוחות, תחושת לחץ בבטן (שלעתים תוביל לקושי בלבישת סוגי בגדים מסוימים) ובמקרים מסוימים גם לכאבים של ממש.

במאמר זה נכיר את מגוון סוגי הנפיחות השונים (1) (2), את הסיבות להיווצרותם ואיזה מאכלים עשויים להחריף את המצב. הבנה של מקור הבעיה תסייע לך להבין איזה טיפולים רלוונטיים למצבך ואיזה פחות – ידע הוא כוח!

לאחר שהבנת מה עשוי להיות מקור הנפיחות אצלך, מומלץ לקרוא את המאמר שעוסק בטיפולים למצבים השונים.

מה גורם לנפיחות בבטן

נפיחות יכולה לבוא לידיי ביטוי במגוון צורות, עוצמות ומקומות בבטן, על כולם נרחיב ממש עכשיו, נבין את ההבדלים ומהם הגורמים לכל סוג. ניתן לדלג לחלקים הספציפיים שמעניינים אותך באמצעות לחיצה עליהם בתוכן העניינים:

הסיבות העיקריות לנפיחות בבטן העליונה

לצורך השפה המשותפת, נגדיר בטן עליונה ככל מה שקצת מתחת בית החזה (כל אזור הצלעות) ומעלה.

  1. הליקובקטר פילורי – חיידק שנמצא בקיבה של אנשים רבים, לרוב רדום ואינו עושה בעיות. עם זאת, כאשר הוא יוצא מאיזון עשויה להתפתח גסטריטיס (דלקת בקיבה) ודיספפסיה (בעיות שונות בקיבה). כל אלו עשויים ליצור נפיחות בבטן העליונה ולעתים גם בתחתונה.
  2. גסטריטיס ודיספפסיה שאינם קשורים להליקובקטר. בין אם מאורח חיים לא בריא, שתיית אלכוהול, לקיחה מרובה של תרופות מסוימות, סטרס כרוני או סיבות אחרות, שני המצבים הנ"ל עשויים לגרום לבעיה גם ללא מעורבות הליקובקטר.
  3. בליעת אוויר ו/או משקאות מוגזים – צריכת משקאות מוגזים, אכילה מהירה, לעיסה לא טובה של המזון והרגלים אכילה לא טובים, עשויים להכניס עודף אוויר למערכת.
  4. גסטרופרוזיס – שיתוק של הקיבה ופגיעה בתנועתיות שלה. מדובר במצב הרבה פחות נפוץ, המאופיין גם בבחילות, הקאות, תחושת מלאות מוקדמת, ועשוי להיות מלווה בנפיחות בבטן העליונה. מצב זה נוצר לרוב עקב פגיעה בשרירי הקיבה.
  5. SIBO (שגשוג יתר של חיידקים במעי הדק) – מצב המאופיין בחוסר איזון בחיידקים במעי הדק. במידה שחוסר האיזון נמצא בתחילת המעי הדק (הממוקם מיד לאחר הקיבה), הנפיחות עשויה להופיע גם בבטן העליונה.
  6. בעיה במעי הגס הרוחבי – למרות שהוא החלק האחרון של המעי, המעי הגס מקיף חלקים נרחבים מהבטן, וחלקו (המעי הרוחבי) עובר במעלה הבטן. מדובר במיקום פחות "מועד לפורענות" ולכן הסבירות שזה מקור הבעיה הוא נמוך.

הסיבות העיקריות לנפיחות בבטן התחתונה

נגדיר "בטן תחתונה" ככל מה שקצת שמתחת לצלעות ומטה.

  1. מחלות מעי שונות: קרוהן, קוליטיס, צליאק ודיברטיקוליטיס.
  2. SIBO (חוסר איזון של חיידקים במעי הדק) – אותה בעיה שהזכרנו בהקשר של בטן עליונה.
  3. דיסביוזיס (חוסר איזון באוכלוסיות החיידקים) – סיבו הוא רק דוגמה אחת לחוסר איזון באוכלוסיית החיידקים, אך זו יכולה לצאת מאיזון בשלל אופנים. כנ"ל אוכלוסיית הפטריות (קנדידה למשל) ועוד. חוסר האיזון יכול לבוא לידי ביטוי בריבוי חיידקים כללי, ריבוי חיידקים המייצרים גזים, מיעוט חיידקים ש"אוכלים" גזים (כן, יש גם כאלה) ועוד. כל אלו יובילו לנפיחות בבטן התחתונה.
  4. בעיות בשרירים – שרירי רצפת האגן והבטן הם אלו שמחזיקים את המעי ועוטפים אותו. פגיעה בשרירים הנ"ל תוביל לנפיחות וסביר מאוד שגם לקושי ביציאות. פגיעה זו יכולה להיווצר כתוצאה מניתוח, הריון ולידה, או פשוט התנוונות עם הגיל – על אחת כמה וכמה באוכלוסייה שאינה מבצעת פעילות גופנית באופן קבוע.
  5. חוסר ספיגת סוכרים/פחמימות – במצב רגיל חיידקי המעי ניזונים בעיקר מהסיבים שבמזון, כי גופנו מפרק וסופג כמעט את כל יתר הרכיבים. עם זאת, כאשר יש בעיה בפירוק ו/או ספיגה של סוכרים ופחמימות, הם יגיעו לחיידקים, יעצימו את פעילותם ויובילו לייצור גזים מוגבר במעי. מצב זה יכול להיווצר מבעיות שונות בלבלב, כיס המרה, הכבד ואף במעי הדק עצמו.
  6. רגישות לסיבים מסוימים (בניגוד לסעיף הקודם, מדובר במצב בו מערכות הפירוק והספיגה עובדות היטב) – סיבים הנקראים "פרה-ביוטיקה" מהווים מצע מזון משובח לחיידקים ומעודדים פעילות וייצור גזים מוגבר. מצב זה יכול להיגרם בשל חוסר איזון באוכלוסיית החיידקים, או רגישות גבוהה מהרגיל במעי.
  7. נוזלים במעי – סוכרים שאינם נספגים במעי באופן טבעי מושכים נוזלים לחלל המעי ויוצרים בו לחץ – מדובר בתחושת נפיחות שמקורה מנוזלים ולא מגז.
  8. תנועתיות – בעיה בתנועתיות תפריע למעבר תקין של גזים ותוביל להצטברותם במעי. בעיה נוספת שתיווצר היא שגם הצואה תנוע לאט יותר, מצב שיוביל לעצירות. בנוסף לעיכוב בפינוי הגזים, שהות ארוכה יותר של המזון במעי תיתן לחיידקים זמן רב יותר להתסיס אותו ולייצר גזים בכמות גדולה מזו שהייתה נוצרת במצב תקין. בעיות בתנועתיות עשויות להיווצר משלל גורמים.
  9. עיצבוב (בעיות הקשורות למערכת העצבים) – החל ממחלות ועד לסטרס כרוני, בעיות הקשורות למערכת העצבים ישפיעו על כל תפקודי העיכול ועשויות להיות הגורם לנפיחות בבטן התחתונה.

מאכלים שגורמים לנפיחות בבטן

אישה יושבת עם נפיחות והיד עושה סינון של עצור. לפניה על השולחן מונחים מאכלים שגורמים לנפיחות בבטן כמו עודה, המבורגר, קולה ומגוון סוגי ירקות

בהתאם לסיבה שמאחורי הנפיחות, המאכלים שמעוררים אותה עשויים להשתנות.

כאשר יש בעיות עם אנזימי עיכול ופירוק המזון, פחמימות ייצרו את התגובה החזקה ביותר, למשל: קמחים ובצקים שונים, אורז, כוסמין, שיפון, חיטה, כוסמת, קינואה, קטניות, תפוחי אדמה, בטטה, בננה וכו'.

במקרים הקשורים לחוסר איזון בחיידקי המעי, לתנועתיות ומגוון סיבות נוספות, ייתכן שהמאכלים הבעיתיים יהיו כאלו המכילים "פודמאפס" – סיבים וסוכרים שהגוף לא מסוגל לפרק, המהווים מצע מזון שהחיידקים אוהבים במיוחד, מתסיסים במהרה ומייצרים גזים. במקרים אלו הדיאטה המתאימה תהיה דיאטה דלת פודמאפס.

ברוב המקרים המאכלים שגורמים לנפיחות בבטן יהיו אחת משתי הקבוצות הנ"ל (פחמימות ו/או פודמאפס). עם זאת, ייתכנו מקרים חמורים יותר, בהם אנשים יגיבו לסוגי סיבים, ירקות ופירות נוספים, לא רק לפודמאפס. תיתכן גם תגובה לרכיבים שונים במזון שאינם סיבים, למשל היסטמין ואחרים, אך מדובר בנושא מורכב ועל כן מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע על מנת להבין מהי התזונה המתאימה ביותר למצבך.

הבטן מתנפחת אחרי כל ארוחה וחולפת לאחר מספר שעות.

לרוב מתאימה להליקובקטר או שגשוג יתר של חיידקים במעי הדק (SIBO).

הסיבה לכך היא שהאוכל מגיע לחיידקים הנ"ל די מהר והם ישר מתחילים להתסיסו ולייצר גזים שונים תוך זמן קצר.

במקרה שהבטן מתנפחת אחרי כל ארוחה, אך חולפת תוך שעות ספורות, המשמעות היא שהבעיה פחות חמורה – זה סימן טוב בסך הכל. במידה שהיא נשארת עד היום שלמחרת זה לרוב אומר שחוסר האיזון גדול יותר. אל בהלה, גם זה בר טיפול.

נפיחות בבטן שנוכחת כל הזמן – ללא הפסקה.

מצב זה יכול להעיד על מגוון רחב מאוד של מצבים וקשה לקשר אותו לגורם אחד.

בגילאים מתקדמים או אחרי לידות אנו מקשרים אותו לשרירי בטן ורצפת אגן, על אחת כמה וכמה במקרה שהיציאות חלקיות ואין תחושת התרוקנות מלאה.

במקרים אחרים עשוי להיות קשורה לעצירות. זאת מכיוון שמזון אשר נשאר במעי למשך זמן ארוך מהרגיל, עובר התססה ארוכה יותר וגורם לחוסר איזון באוכלוסיות החיידקים. כלומר זה עשוי להיות קשור לתנועתיות או לאוכלוסיות החיידקים.

נפיחות שעולה בהדרגה לאורך היום

במצב זה מתעוררים בבוקר ללא נפיחות והבטן גדלה באופן איטי ומדורג לאורך היום, אך לא בבת אחת לאחר ארוחה.

גם כאן יש מגוון סיבות וקשר לחוסר איזון בחיידקי המעי. חוסר האיזון בחיידקים יכול לנבוע מבעיה בתנועתיות או מערכת בקרה אחרת במעי שאינה מתפקדת כהלכה. מכיוון שקיימות אפשרויות רבות, ניתן לקבוע יותר במדויק רק במסגרת טיפול מסודר, בו מתעמקים בבעיה וברקע האישי שלך.

נפיחות בבטן שמרגישים אך לא רואים

מצב זה מאופיין בתחושת לחץ/כאב, אך הבטן לא יוצאת החוצה. הוא יכול לנבוע משתי סיבות עיקריות (אך יש עוד כמובן):

  1. ייתכן שהגזים מצטברים במעי הגס – בשל המבנה שלו, המעי הגס פחות רגיש ודרוש "יותר מאמץ" כדי לגרום לו פיזית להתנפח. במקרה זה הגזים נוכחים ומצטברים עד ליצירת כאב/חוסר נוחות, אך לא תמיד ניתן יהיה לראות זאת.
  2. ייתכן שמה שיש לך זו הצטברות נוזלים במעי ולא גזים – סוכרים מסוימים (חלק מהפודמאפס שהזכרתי קודם, ממתיקים מלאכותיים ועוד) מושכים נוזלים לחלל המעי. הנוזלים המצטברים מפעילים לחץ על דפנות המעי ומעוררים כאב באנשים עם רגישות יתר, מצב המאפיין מטופלים עם מעי רגיז.

נפיחות בטנית שמלווה במחזור לא סדיר, דימום כבד וכאבים

לא ניתן לסגור מאמר על נפיחות בלי להזכיר אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס.

במצבים אלו קיימת רקמה של רירית רחם הדבוקה לאיברים אחרים (אנדומטריוזיס) או שהיא נמצאת בתוך דפנות הרחם (אדנומיוזיס). זאת בניגוד למצב הטבעי, בוא היא מצויה בתוך הרחם בלבד.

שני המצבים הנ"ל מלווים רבות גם בבעיות עיכול, וביניהן נפיחות – תופעה הקרויה endo belly.

סיכום

במאמר זה ניסיתי למפות את הסיבות הנפוצות יותר ולפשט את הנושא ככל הניתן, אך בלי לוותר על מידע חיוני. עם זאת, ייתכנו סיבות נוספות לתופעה, או מצבים חריגים/מורכבים שאינם מתנהגים בדיוק כפי שרשמתי, ועל כן מומלץ לגשת לטיפול – כך ניתן יהיה להבין יותר במדויק מה מקור הבעיה אצלך.

במידה שאת/ה סובל/ת מבעיה מורכבת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון הקצר שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

]]>
https://omriariel.co.il/bloating/feed/ 0
טיפול במעי רגיז: להחזיר את השליטה בחיים ואת ההנאה מהאוכל https://omriariel.co.il/ibs-treatment/ https://omriariel.co.il/ibs-treatment/#respond Wed, 27 Mar 2024 11:02:03 +0000 https://omriariel.co.il/?p=1952 את הטיפול במעי רגיז ניתן לחלק לשניים:

  1. טיפול נקודתי להקלה על התסמינים.
  2. טיפול עמוק יותר, שמטרתו שיקום המעי ואיזון המערכת. מטרתו היא לרפא ולשקם, ותוצאותיו הן שחרור מתסמינים, הסרת הגבלות תזונתיות ויצירת חופש. במילים אחרות – לקרב אותך ככל הניתן לאדם בריא/ה לחלוטין.

מאמר זה יתמקד בסעיף השני – טיפול שורש מעמיק למעי רגיז. במידה שברצונך ללמוד על טיפולים ממוקדים יותר, שיכולים לספק הקלה נקודתית בתסמינים, מומלץ לקרוא את המאמר שבקישור הזה, בו מפורטים שלל תוספים, תרופות ותרופות סבתא שיכולים לתת מענה לצורך זה. כמו כן, על ידי השארת הפרטים ממש כאן למטה, ניתן לקבל בחינם את המדריך להקלה בתסמינים שיצרנו בקליניקה:

מאמר זה יעסוק בנושאים הבאים:

האם קיים טיפול במעי רגיז שיכול לרפא אותי?

בניגוד למה שיגידו אנשי מקצוע רבים, התשובה היא שבמקרים רבים כן – ניתן לטפל באופן שיקל על 80-100% מהתסמינים ואפילו יאפשר לך לאכול מזונות שכרגע עושים לך בעיות.

גישת הטיפול המקובלת

חוץ מתרופות שמסייעות באופן נקודתי לתסמינים, הטיפול המקובל היום למעי רגיז הוא דיאטה דלת פודמאפס. עם זאת, היא אינה מרפאת את הבעיה, אלא רק עוזרת  לזהות את המאכלים הבעייתיים כדי שתדע/י ממה להימנע. ההקלה לעתים עשויה להיות משמעותית, אך היא תימשך רק כל עוד תקפיד/י שלא לצרוך מהמאכלים שמהווים טריגר עבורך – זה לא ריפוי. כאשר אני כותב "לרפא", אני מתכוון לשיקום המעי באופן שיאפשר לך לחזור לאכול מזונות שכיום עושים לך בעיות.

טיפול למעי רגיז מהשורש – זה אפשרי!

טיפול במעי רגיז - שני אנשים בחלוקים לבנים עומדים לפני ציור של מעי

על מנת לייצר תהליכי ריפוי ולא רק הקלה נקודתית בתסמינם, חשוב להבין שמעי רגיז הוא לא בעיה בפני עצמה, אלא רק אוסף של תסמינים (כתבתי על זה בהרחבה במאמר שבקישור הזה). המשמעות היא שגם אם קיימים תסמינים משותפים למספר מטופלים, הסיבה להופעתם שונה אצל כל אחד/ת, ובהתאם לכך גם הטיפול צריך להיות בהתאמה אישית – העיקרון המנחה הוא להבין את שורש הבעיה האישי אצלך.

כדי להמחיש לך שזה אפשרי, הבאתי מספר דוגמאות ממחקרים. כל דוגמה מציגה סוג אחר של טיפול במעי רגיז שיצר שיפור מהותי אצל המשתתפים, ללא הגבלה בסוג המזונות שאכלו, או הגבלה שולית בלבד:

  1. מחקר שבדקת את ההשפעה של שינוי הרגלי אכילה
    במחקר (1) עבדו עם משתתפים על שיפור הרגלי אכילה, למשל אכילה בישיבה, ברוגע, ללעוס לאט וכו'. בנוסף, המשתתפים הגבילו צריכה של מספר מזונות, אך ההגבלה הייתה הרבה פחות משמעותית מזו שעושים בדיאטת פודמאפס (הטיפול המוביל כיום למעי רגיז). את הקבוצה הזו השוו לקבוצה שביצעה דיאטת פודמאפ. תוצאות המחקר הדגימו שיפור זהה בשתי הקבוצות – כלומר עבודה על הרגלי האכילה הביאה לשיפור זהה, אך ללא צורך בהגבלות תזונתיות משמעותיות כמו בדיאטת פודמאפ.
  2. טיפול בלורמיקס – אנטיביוטיקה לטיפול ממוקד בחיידקים במעי הדק
    מטה אנליזה (ניתוח תוצאות של מספר מחקרים) מצאה שכמעט מחצית מהאנשים שקיבלו את התרופה חוו הקלה או פתרון מוחלט (2) של התסמינים!!
  3. היפנותרפיה
    מחקר (3) שהשווה טיפול באמצעות היפנותרפיה מצא שהשפעתה זהה לטיפול באמצעות דיאטת פודמאפ.

בשני המחקרים האחרונים המשתתפים שעברו היפנותרפיה או לקחו לורמיקס המשיכו לאכול רגיל לחלוטין!!

בכל המחקרים הנ"ל מצאו שניתן להתאים למעי רגיז טיפול שיתייחס לשורש הבעיה וכך לשפר את איכות החיים וההרגשה, מבלי להגביל את האוכל.

העובדה שבאף אחד מהמחקרים אין 100% הצלחה, מדגימה את מה שכתבתי קודם – מקור הבעיה שונה אצל כל אחד/ת: לורמיקס עבדה במקרים בהם הבעיה הייתה קשורה למאזן החיידקים, בעוד שהיפנותרפיה יותר רלוונטית למקרים שבהם הבעיות עיכול קשורות לחיבור בין הגוף לנפש.

כעת, כשראינו שניתן לטפל במעי רגיז מהשורש, בוא/י נבין כיצד ניתן לאתר את מקור הבעיה אצלך.

טיפול במעי רגיז – מציאת שורש הבעיה

כדי למצוא את שורש הבעיה, יש לשלב מספר אמצעים:

  1. שימוש בבדיקות רלוונטיות
  2. הערכה מדוקדקת של התסמינים
  3. תחקור ההיסטוריה האישית
  4. למידת הרקע הרפואי
  5. הבנת אורח החיים של המטופל

למרות שהידע המחקרי הזמין נרחב מאוד ואנו מכירים מנגנונים רבים שיכולים לגרום להתפתחות מעי רגיז, אבחון מעמיק עשוי להיות מורכב. הסיבה לכך היא שלא כל דבר שידוע לנו ממחקרים ניתן לבדוק בפועל עם הציוד הזמין בקופות ובבתי החולים. זו הסיבה שיש לבחון לעומק גם את התסמינים, ההיסטוריה, אורח החיים והיבטים נוספים.

מטפל מיומן צריך לקחת את כל אלו בחשבון ולדעת לחבר את כל חלקי הפאזל. חיבור זה מצריך היכרות מאוד מעמיקה עם המחקר והמנגנונים השונים שפועלים במערכת העיכול. הבעיה היא שבעוד שרופאים יכולים לסייע במתן בדיקות, מעבר למה שזמין בקופות ובבתי החולים הם לא מכירים לעומק את התסמונת והמנגנונים המעורבים בה. לכן יש ערך רב במטפל נוסף שידע לתכלל את כל המרכיבים – על תפקיד הרופא בטיפול במעי רגיז כתבתי בהרחבה במאמר הראשי על התסמונת.

להלן מספר דוגמאות נפוצות לסיבות להתפתחות מעי רגיז:

  • חוסר איזון הורמונלי, למשל תת פעילות בבלוטת התריס, גיל המעבר ועוד.
  • היסטוריה של לקיחת אנטיביוטיקות מרובות.
  • מקור רגשי/התנהגותי.
  • היסטוריה של זיהום או קלקול קיבה.
  • בעיות הקשורות למערכת עצבים.
  • מצבים שפוגעים בהפרשת אנזימי עיכול/מלחי מרה/חומצת קיבה.
  • אנדומטריוזיס/אדנומיוזיס בנשים.
  • ועוד

תרופה למעי רגיז – האם יש דבר כזה ומה מומלץ עבור כל אחד/ת

מכיוון ששורש הבעיה משתנה בין מטופלים, הטיפול אינו אחיד ואין תרופה אולטימטיבית אחת למעי רגיז. על כן, בקליניקה אנו בוחנים היבטים רבים, ביניהם:

  • מצב בריאותי הכללי – האם הבריאות שלך טובה והגוף מאוזן?
  • האם קרה אירוע אקוטי (פיזי או רגשי) בחודשים שקדמו להופעת התסמונת?
  • האם התסמינים, הרקע וההיסטוריה מעידים על חלק ספציפי במערכת העיכול שלא עובד כהלכה ומוציא אותה מאיזון?
  • ועוד

כאשר מזהים בעיה בריאותית כללית שיכולה להשפיע גם על המעי, למשל תת פעילות בבלוטת התריס, סוכרת, חוסר איזון הורמונלי כתוצאה מגיל המעבר ועוד, ראשית יש לטפל בה.

מעבר לכך, בכל הקשור למערכת העיכול עצמה, רוב התרופות מספקות הקלה זמנים בתסמינים אך לא ריפוי, למעט מספר מועט של יוצאות דופן, לדוגמה:

  1. לורמיקס – מסייעת במצבים של שגשוג יתר של חיידקים במעי הדק (SIBO).
  2. רזולור – תרופה שמעודדת תנועתיות במערכת העיכול ולכן מתאימה לסובלים מנפיחות ו/או עצירות. יתרונה של תרופה זו הוא שהיא מעודדת את מנגנוני התנועה הטבעיים שבמעי, בניגוד לתרופות ותכשירים רבים אחרים.
  • בתכלס גם התרופות הנ"ל אינן מספיקות כטיפול בודד ויש לשלב איתן אמצעים טבעיים ועבודה על אורח החיים לצורך ריפוי משמעותי שיישאר לאורך זמן, אך הן בהחלט יכולות להשתלב בתהליך.

כאמור, הרפואה המערבית מאוד מוגבלת בכל הקשור לטיפול במעי רגיז ואין לה כלים רבים המתייחסים לשורש הבעיה. לעומת תרופות, בטיפולים טבעיים יש כלים מגוונים הרבה יותר, שנחקרו מדעית, אך ראשית נעבור על סוג ספציפי נוסף של תרופות ונבין למי הן מיועדות.

תרופות פסיכיאטריות למעי רגיז

תרופות אלו משפיעות על המוליכים העצביים וכך משנות את פעולת המעי. הן יכולות לעבוד בשני מישורים:

  1. שינוי רמות המוליכים העצביים במעי.
    הידעת? רמתם של חלק מהמוליכים העצביים במעי גבוהות משמעותית מזו שבמוח!
  2. מעי רגיז על רקע חרדה – במקרים מסוימים חרדה כרונית יכולה להיות גורם משמעותי בבעיות עיכול.
יתרונות של תרופות פסיכיאטריות
  1. הן יכולות לסייע במידה מסוימת במקרה שאין באפשרות לעבוד לעומק על הדברים.
  2. חלקן פועלות יחסית מהר, אך לפעמים כן נדרשת תקופת הסתגלות.
חסרונות של תרופות פסיכיאטריות
  1. תופעות לוואי.
  2. הן דורשות תקופת הסתגלות וגם כשרוצים להפסיק אותן נדרש תהליך גמילה מסודר, שגם הוא עשוי להיות מלווה בתופעות לוואי.
  3. הן לא פותרות את הבעיה מהשורש.

בשל החסרונות הנ"ל, המלצתי היא לבחור באפיקי טיפול אחרים כל עוד ניתן. המקרים היחידים בהם אני ממליץ לשקול טיפולים מסוג זה הם כאשר משולבת חרדה משמעותית (או בעיה קוגניטיבית אחרת) ואני מבין שהטיפול בה יקח זמן, אז איני רוצה שהמטופל/ת ת/יסבול.

בואו נכיר שתיים מהתרופות העיקריות בהן נעשה שימוש ונבין כיצד הן מסייעות:

ציפרלקס מעי רגיז

תרופה ממשפחת ה- SSRI.

השימוש בציפרלקס למעי רגיז (או תרופות אחרות משפחה זו) נובע מהעובדה שהיא מגבירה את רמות הסרוטונין ומוליכים עצביים נוספים במעי. מנגנון זה מביא להגברת פעילות המעי ובהתאם להגברת התנועתיות. על כן, ציפרלקס מתאימה למעי רגיז המאופיין בעצירות.

נורטילין מעי רגיז

תרופה זו שייכת לדור ישן יותר של תרופות והשימוש בה לבעיות עיכול החל כאשר רופאים הבחינו שאחת מתופעות הלוואי הנפוצות שלה היא עצירות. הטיפול בנורטילין למעי רגיז מאט את המעי ומפחית את היציאות – לכן הוא מתאים למטופלים עם מעי רגיז המאופיין בשלשול.

למידע נוסף בנושא, ניתן לצפות בסרטון הבא:

 

טיפול טבעי במעי רגיז – נושא מורכב עם פוטנציאל ענק

לאחר שמגדירים את שורש הבעיה ובהתאם את מטרת הטיפול, היתרון של טיפול טבעי למעי רגיז, בניגוד לתרופתי, הוא שבעולם הצמחים והתוספים קיימים למטפל/ת כלים רבים שאין להם מקבילה בעולם הרפואה.

מספר דוגמאות לבעיות שניתן לתת להן מענה מדויק עם טיפול טבעי (מגובה מדעית), אך לא עם תרופתי:

  • תנועתיות מערכת העיכול – קיימים צמחים שעובדים על מגוון מנגנוני תנועה שאין להם מקבילה בעולם הרפואה נכון להיום.
  • קיימים צמחים המעודדים החלמת דלקות (למשל בקיבה). זאת בניגוד לתרופות, שיכולות רק להפחית את רמת החומציות בקיבה.
  • שיקום והזנה של חלקי המעי השונים, למשל L-glutamine ובוטיראט.
  • צמחים אנטי-דלקתיים שאינם עושים נזקים כמו התרופות המקבילות.
  • צמחים שמאזנים את מערכת החיסון.
  • תוספים וצמחים שמעודדים ומגבירים פעילות של חלקים שונים במערכת העיכול
  • ועוד.

בנוסף לצמחים ותוספים, גם לעבודה על אורח החיים יש ערך רב – ראינו בתחילת המאמר את המחקר על שינוי התנהגויות והרגלי אכילה וההשפעה שהייתה לו. עבודה על הרגלי אכילה, פעילות גופנית, שינה, ניהול סטרס ועוד, יכולה להשפיע עמוקות ולקדם את הטיפול במעי רגיז.

גם כאן אין כלי אחד אולטימטיבי, לכן כאשר מחפשים למעי רגיז טיפול טבעי יש לבחון את מקור הבעיה ולבחור את הטיפול בהתאם. המלצתי היא לעבוד עם מטפל מיומן, שידע להתאים את תוכנית הטיפול המדויקת ביותר עבורך.

פרוביוטיקה למעי רגיז

בשל השפעתם העצומה של חיידקים על גופנו, מדובר באחד מנושאי המחקר החמים, אך עדיין רב הנסתר על הגלוי. 

פרוביוטיקה ככלי טיפולי הוא נושא מאוד "סקסי" וכמעט כולם מחפשים את המוצר הטוב ביותר, אך לצערי קיימים מיתוסים רבים בנוגע אליה, גם בקרב מטפלים מנוסים מאוד.

בפועל, השימוש בפרוביוטיקה למעי רגיז הוא מורכב כי אין מוצר אחד שמתאים לכולם ועל מנת לדעת במה להשתמש, יש להכיר לעומק את זני החיידקים שמכיל כל מוצר ומהו המינון האפקטיבי ביותר שיש לקחת מכל אחד מהם.

על מנת לקרוא על המיתוסים הרבים בתחום, להבין כיצד לבחור את המוצר הנכון, כמה זמן יש להשתמש בו כדי לראות תועלת, מה המקום של פרוביוטיקה בתהליך הטיפול ועוד, מומלץ לקרוא המאמר שבקישור הזה. כבונוס, תוכל/י גם לקבל בו את מדריך הפרוביוטיקה הגדול להתאמה אישית שבנינו בקליניקה.

לצורך הדוגמה, ריכזתי מספר מוצרים וכתבתי לאיזה בעיות הם עשויים להתאים. הרשימה המלאה נמצאת במאמר ובמדריך הפרוביוטיקה הגדול.

פרוביוטיקות שעשויות להתאים למגוון מצבי מעי רגיז
  1. Jarrow Formulas, Vegan Ideal Bowel Support – מכילה חיידק בשם Lactobacillus plantarum 299v, אשר עשוי לסייע בתסמינים כלליים כגון לגזים, נפיחות, חוסר נוחות.
  2. Saccharomyces Boulardii – שמרים פרוביוטים (כן, זה שמרים טובים ולא חיידקים). מיועדת למעי רגיז המאופיין בשלשול (IBS-D). קישור למוצר | קישור למוצר מקביל.
  3. ביוגאיה פרוטקטיס (הטיפות לילדים) – נחקרה גם על מבוגרים ועשויה לסייע למעי רגיז המאופיין בעצירות (IBS-C). ניתן לבקש מהרוקח בבתי מרקחת בארץ, או לקנות באייהרב בקישור הזה (המוצר מכיל גם ויטמין D). יש לקחת 2-3 פעמים ביום.
  4. פרוביוטיקות כלליות טובה, המכילות זנים שנחקרו למגוון מצבים ונמצאו יעילים: מוצר 1 | מוצר 2. אני מזכיר שאין באמת דבר כזה "פרוביוטיקה טובה". כוונתי במושג זה הייתה למוצרים שמכילים יותר זנים שנחקרו מדעית ובעלי השפעה רחבה, ועל כן עשויים לתת מענה כללי למגוון מצבים וחוסר נוחות – זו לא תרופת קסם.
  5. דוגמה להמלצה פחות מדויקת על מוצר – ויוומיקס. אני מזכיר אותה כי היא דוגמה נפלאה למוצר שמומלץ רבות על ידי רופאים ואנשי מקצוע בשל המחשבה המוטעית שמדובר ב"פרוביוטיקה חזקה". פרוביוטיקה צריכה להתאים למצב כפי שכפפה מתאימה ליד – כפי שאין כפפה שמתאימה לכולם, כך גם פרוביוטיקה. ויוומיקס היא אחלה פרוביוטיקה לקוליטיס, אך התוצאות שהראתה במחקרים על מעי רגיז לא היו עקביות ולכן היא לא בהכרח מצדיקה את המחיר במצב זה.

* גילוי נאות: הקליניקה מקבלת עמלה קטנה בביצוע רכישה מהקישורים הנ"ל, אך זה לא משפיע על המחיר עבורך, שנותר המחיר הרגיל באתר. אלו חלק מהמוצרים שבהם אנו משתמשים באופן תדיר בקליניקה ובמידה שברצונך לנסות אותם נודה לך על תמיכתך בעבודת המחקר והכתיבה הרבות שנעשית במטרה להנגיש את מידע העדכני ביותר שבמאמר זה ונוספים.

לסיכום

בניגוד למה שאולי אמרו לך, ניתן לטפל במעי רגיז מהשורש באופן שיאפשר לך ליהנות ממגוון מאכלים, ולא רק על ידי דיאטות והגבלות תזונתיות. המטרה הראשית כאשר מתאימים למעי רגיז טיפול היא להגיע למצב בו למטופל/ת יש כמה שפחות הגבלות בסיום התהליך. זה מצריך הבנה מעמיקה של המצב והכרות עם מגוון כלים טיפוליים, אך זה אפשרי!

במידה שאת/ה סובל/ת מבעיה מורכבת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון הקצר שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם. 

 

]]>
https://omriariel.co.il/ibs-treatment/feed/ 0 תרופות פסיכיאטריות למעי רגיז, למה? nonadult
פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה? לא שילוב טוב כמו שחשבת https://omriariel.co.il/probiotics-antibiotics/ https://omriariel.co.il/probiotics-antibiotics/#respond Thu, 14 Mar 2024 04:58:42 +0000 https://omriariel.co.il/?p=1858 פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה - כדורים של אנטיביוטיקה ופרוביוטיקה אלו לצד אלו אתחיל ישר בנקודה הסופית – פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה זה (לרוב) שילוב לא מומלץ ואף מזיק, וממש עוד רגע תראה/י למה ומה כן כדאי לעשות. מדובר בנושא מורכב, ולצערי רוב העצות שקיבלת מאנשי ממטפלים ואנשי מקצוע (כולל רופאים), בקבוצות הפייס והפורומים השונים, אינן עומדות בקנה אחד עם תגליות מדעיות מהשנים האחרונות.

במאמר זה נבין מדוע ברוב המקרים קיימת בעיה מהותית בשילוב אנטיביוטיקה ופרוביוטיקה ומהם הנזקים שנוצרים מכך, למרות שבפועל פרוביוטיקה עשויה לסייע באופן נקודתי עם תופעות הלוואי של אנטיביוטיקה. אל דאגה, נפרט גם מה בדיוק צריך לקחת בזמן טיפול אנטיביוטי ואסטרטגיות נוספות לשיקום חיידקי המעי לאחריו.

אם את/ה מתעניינ/ת בפרוביוטיקה גם לצורך טיפול בבעיות עיכול, לא רק בשילוב עם אנטיביוטיקה, אני ממליץ לך לקרוא את המאמר שבקישור הזה כדי להבין בדיוק איך בוחרים את המוצר הנכון, כמה לוקחים, מיתוסים בתחום הפרוביוטיקה ועוד פרטים חשובים. ניתן גם לקבל בחינם את מדריך הפרוביוטיקה הגדול שיצרנו בקליניקה ומפרט איזו פרוביוטיקה מתאימה לכל סוג בעיה במערכת העיכול ויסייע לך לבחור מוצר בהתאמה אישית למצבך.

להלן תוכן עניינים של המאמר, באמצעותו ניתן גם לקפוץ לנקודות שיותר מעניינות אותך:

יאללה, בואו נתחיל!!!

ראשית, מספר מיתוסים שממש חשוב לנפץ כדי שתבינ/י מה באמת המטרה של שילוב פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה:

מיתוסים הקשורים ללקיחת פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה

שילוב אנטיביוטיקה ופרוביוטיקה מגן על החיידקים הטובים – טעות!

פרוביוטיקה אינה מספקת הגנה לחיידקים הטובים וחלקם הולכים למות – אין לנו דרך להגן על החיידקים הטובים בלבד, בזמן שאנו משמידים את הרעים. בהמשך מאמר זה תראה/י גם שפרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה עשויה אף לפגוע בחיידקים הטובים (ספוילר קטן).

לקיחת פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה מחזירה למעי חיידקים טובים – ממש לא מדויק

נכון, נטילת פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה מגדילה את כמות החיידקים הטובים במעי בזמן הטיפול עצמו וגם מפריעה לחיידקים ופטריות להעמיק את אחיזתם בו באופן זמני. עם זאת, החיידקים שאנו מקבלים בפרוביוטיקה אינם נותרים במעי ברוב המקרים (1) (2) (3) ובסופו של דבר לא יחליפו את החיידקים שמתו בזמן הטיפול.

החיידקים בפרוביוטיקה חולפים על פני המעי ולבסוף יוצאים מהצד השני. לחלקם זה לוקח ימים וזנים מסוימים יישארו שם שבועות, אך למעט זנים בודדים שניתן לספור על יד אחת, רובם המוחלט יסיים בחוץ.

זה לא אומר שאין תועלת בפרוביוטיקה בכלליות לטיפול במגוון בעיות – החיידקים עושים פעולות חשובות (2), המשנות את המאזן במעי, אך לרוב הם לא מתמקמים בו בעצמם.

נטילת פרוביוטיקה אחרי אנטיביוטיקה (או בזמן הטיפול עצמו) מפצה על החיידקים שמתו – טעות!

במעי שלנו קיימים מאות ולפעמים אף יותר מאלף זני חיידקים שונים, בעוד שפרוביוטיקה מכילה 1-15 סוגי חיידקים שונים בלבד. יש להפריד כמובן בין כמות החיידקים הכוללת במוצר, שיכולה להגיע למיליארדים רבים, למספר הזנים השונים – פרוביוטיקה יכולה להכיל 50 מיליארד חיידקים, אבל כולם יהיו מאותם 10 זנים פלוס מינוס. כלומר, בעוד שהכמות יכולה להיות גדולה, המגוון די מצומצם.

על כן, ההנחה שמגוון זנים כה מצומצם בפרוביוטיקה יכול לשקם את המערכת האקולוגית המורכבת שבמעי, משולל כל יסוד ורחוקה שנות אור מהאמת.

בנוסף לפערים העצומים במגוון בין המעי לפרוביוטיקה, חשוב להבין שנכון להיום עדיין קיימים זני חיידקים רבים מאוד שאין לנו את היכולת להרבות במעבדה, לא כל שכן לשלב במוצרים תעשייתיים. נכון להיום קיים בעולם כלי אחד בלבד שמציע מגוון חיידקים דומה לזה שבמעי – השתלת צואה.

הנזק העצום בלקיחת פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה

פה נופלים רוב האנשים, אפילו אנשי מקצוע ורופאים.

מחקר שפורסם בשנת 2018 ונעשה ממש כאן בישראל, במכון וייצמן (3), הראה שלקיחת פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה דווקא מעטה את קצב ההתאוששות של חיידקי המעי ומערכת העיכול בכלליות. כלומר, בעוד שהשילוב של אנטיביוטיקה ופרוביוטיקה עשוי לסייע בהפחתת תופעות לוואי במהלך הטיפול עצמו, הפרוביוטיקה פוגעת ביכולת החיידקים הטובים המקומיים במעי שלך להתאושש ומעכבת את תהליך השיקום של המעי, אך זה לא הכל והנזק שהיא מייצרת נרחה יותר!!!

המחקר, שנעשה גם על עכברים ולאחר מכן על בני אדם, השווה מספר קבוצות:

  1. ביקורת – לא קיבלו אנטיביוטיקה ולא לקחו פרוביוטיקה.
  2. קיבלו אנטיביוטיקה ולאחר מכן השתלת צואה של עצמם, שהוכנה עוד מלפני האנטיביוטיקה.
  3. לקחו אנטיביוטיקה ופרוביוטיקה.
  4. לקחו אנטיביוטיקה, אך בלי פרוביוטיקה – נתנו להם לעבור את האנטיביוטיקה ולהתאושש ממנה ללא עזרים.
התוצאות היו מפתיעות מאוד

מה שלא הפתיע היה שבקבוצה שקיבלה השתלת צואה נרשמה ההתאוששות המהירה ביותר באופן משמעותי – מי יודע, אולי בעתיד כולנו נפקיד דגימות צואה של עצמנו ב"בנק צואה" לשימוש עתידי במידת הצורך 🙂 .

בניגוד להשתלת צואה, בקבוצה שקיבלה פרוביוטיקה נצפתה ההתאוששות האיטית ביותר באופן משמעותי מכל הקבוצות האחרות.

בנוסף, המחקר מצא שהפרוביוטיקה גרמה לנזקים נוספים במעי, שבאו לידי ביטוי במגוון דרכים:

  • בקבוצה ששילבה פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה, מגוון החיידקים במעי לאחר הטיפול היה הנמוך ביותר מכל הקבוצות – כן, נמוך גם מהקבוצה שלא לקחה כלום.
  • חלבוני דלקת היו גבוהים בהשוואה ליתר הקבוצות ונותרו כך למשך חודשים, גם לאחר שכל הקבוצות האחרות כבר התאוששו.
  • מסלולים מטבוליים במעי שנפגעו כתוצאה מהאנטיביוטיקה, לא התאוששו גם חודשים לאחר סיום הטיפול – אפקט שלילי שנצפה רק בקבוצת הפרוביוטיקה.

החוקרים מצאו, שהנזקים נותרו גם חמישה חודשים לאחר סיום הפרוביוטיקה ולמעשה לא חזרו למצבם התקין עד לסיום המחקר ולמדידה האחרונה שנעשתה בו. חשוב להדגיש שהנזקים הנ"ל נצפו אך ורק בקבוצה שלקחה פרוביוטיקה.

משמעות הדבר היא שהפרוביוטיקה לא רק שלא החזירה חיידקים טובים או סייעה למעי להתאושש, אלא הותירה אחריה נזק שנמשך גם חודשים לאחר סיום נטילתה, ומגוון החיידקים בקבוצה שנטלה אותה ספג את הפגיעה החמורה ביותר מכל הקבוצות.

מה בעצם קרה שם וגרם לכך

החוקרים המשיכו את המחקר כדי לבדוק אלו זני חיידקים בפרוביוטיקה מייצרים את ההפרעה הגדולה ביותר לאוכלוסיית החיידקים שלנו. הממצאים היו שדווקא חיידקים מסוג לקטובצילוס, שהם הנפוצים ביותר במוצרי פרוביוטיקה, מייצרים את ההפרעה החמורה ביותר! 

הסיבה לכך היא שעל מנת ליצר לעצמם יתרון, חיידקים רבים מפרישים חומרים שהורגים או מפריעים לאוכלוסיות חיידקים שונות להתרבות. 

לשילוב פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה עשויות להיות משמעויות חריפות בטווח הארוך

תתאר/י לעצמך אדם המטופל להליקובקטר, או לכל זיהום אחר, באמצעות אנטיביוטיקה. הוא מקבל הנחייה מהרופא/דיאטן/נטורופת/חברים/פייסבוק לקחת פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה, או פרוביוטיקה אחרי אנטיביוטיקה, ועושה זאת. במידה שהטיפול יכשל וימליצו לו לקחת סבב אנטיביוטיקה נוסף, הוא יגיע לטיפול השני עם מיקרוביום (אוכלוסיית חיידקי מעי) ומערכת עיכול "מפורקים", שאינם קרובים עדיין להתאוששות מהטיפול הראשון. במקרה זה הסיכון לנזקים מהטיפול השני יהיה גדול בהרבה כתוצאה מהפרוביוטיקה שלקח.

במצב זה המעי יהיה חשוף יותר לזיהומים וקיים חשש להיווצרות נזק שיהיה קשה וייקח זמן רב לשקם. באופן תיאורטי, ייתכן שלקיחת פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה למעשה מגדילה את הסיכון להתפתחות בעיות עיכול כמו מעי רגיז, זיהום קלוסטרידיום ועוד. יתרה מכך, בעשורים האחרונים אנו מודעים יותר ויותר לקשר בין אוכלוסיית החיידקים במעי לבריאות הכללית של הגוף, מה שמעלה את השאלה בנוגע להשפעה של שילוב אנטיביוטיקה ופרוביוטיקה על הסיכון למחלות שאינן קשורות למערכת העיכול. כל זה כמובן בגדר השערה כרגע כי המחקר בנושא רק בחיתוליו, אך ההמלצה הגורפת לשלב אנטיביוטיקה ופרוביוטיקה היא מדאיגה.

שורה תחתונה עד כה: נכון למידע העדכני ביותר שבידנו, אני ממש ממליץ לך להימנע מלקיחת פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה, לפחות לא פרוביוטיקה סטנדרטית!!!

מה כן מומלץ לקחת עם אנטיביוטיקה

בזמן נטילת אנטיביוטיקה, אנו מחפשים מוצר שיענה על שלושת הקריטריונים הבאים:

  1. יפריע לחיידקים מזיקים ופטריות לשגשג.
  2. ישמר את סביבת המעי במצב תקין ככל הניתן, כדי שלחיידקים הטובים יהיו תנאים מיטביים להתאושש.
  3. לא יפריע לחיידקים הטובים.

חשוב למור שהמחקר בתחום עדיין צעיר, כך שייתכן שבעתיד המלצות אלו ישתנו, אך הדברים שעליהם אני ממליץ כרגע מבוססים על אינטגרציה של הידע המתקדם ביותר נכון להיום:

שכחו מפרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה – הכירו את ה"בוטיראט"

בוטיראט הוא כלל לא פרוביוטיקה, כלומר זה לא חיידק, אלא מוגדר כ"פוסט-ביוטיקה" – מושג שמשמעותו תוצרים של חיידקים במעי.

מדובר בחומצת שומן קצרה שכמעט ולא נמצאת באוכל (בקיצור – סוג של שומן נדיר). היא למעשה תוצר לוואי של חיידקים – בזמן שהם מתסיסים את הסיבים מהאוכל שלנו, חיידקים פולטים תוצאי לוואי רבים ושונים – חלק מהחיידקים פולטים בוטיראט בין היתר.

לבוטיראט תפקידים חשובים במעי ובגוף כולו (5), בין היתר:

  • הוא מהווה מקור הזנה עיקרי לתאים שמצפים את המעי הגס.
  • מביא לביטוי גנים והפעלת מנגנונים ששומרים על סביבת מעי תקינה ובריאה, כזו שיותר מתאימה למאזן החיידקים הבריא שלנו ופחות מעודדת התפתחות חיידקים מזיקים ופטריות (קנדידה למשל).
  • בנוסף, לבוטיראט יש תפקידים במערכות רבות בגוף, למשל מערכות האחראיות על חילוף החומרים ועוד.

פרט טריוויה על בוטיראט: הוא נמצא בכמות קטנה בחמאה (butter), ומכאן שמו. מה שמדהים בבוטיראט, מעבר לתפקידים שלו בגוף, זה שהוא מדגים את הקשר המופלא שלנו עם חיידקי המעי – אנחנו מאכילים ודואגים להם, ותוצרי הלוואי שלהם משמשים את הגוף במגוון דרכים נפלאות.

כאשר רוכשים בוטיראט, חשוב להקפיד שמדובר בצורה שמגיעה למעי הגס ולא נספגת לפני. בעולם קיימות שתי צורות עיקריות שעושות זאת באופן מוצלח יותר מהאחרות:

  1. Probutyrate – פטנט של חברה בארה"ב (ניתן למצוא באמזון אך לרוב לא שולחים ישירות לארץ).
  2. Tributyrin– ניתן למצוא במוצרים של חברות רבות וזמין גם ב- iHerb.

המוצרים שמכילים Tributyrin וזמינים ב- iHerb:

  1. Deva, Vegan Tributyrin
  2. Nutricology, ButyrAid

הנחיות נטילה

מומלץ לקחת עם האוכל.

ניתן לקחת עד 1,000-1,500 מ"ג ביום. בקליניקה אנו לפעמים נותנים למטופלים גם מינונים גבוהים יותר באופן זמני במידת הצורך, אך תמיד רצוי להתייעץ עם איש/אשת מקצועץ

המוצר של Deva נוח יותר כי כל כדור מכיל 500 מ"ג, אז ניתן לקחת ממנו כדור אחד, 1-3 פעמים ביום.

המוצר של Nutricology מכיל רק 200 מ"ג לקפסולה אז ניתן לקחת 2-3 קפסולות בכל פעם, 1-3 פעמים ביום.

כדאי לעלות מינונים בהדרגה. שימו לב מכיוון שבוטיראט משפר את ספיגת הנוזלים במעי, אם יש לך עצירות הוא עשוי להקשיח את הצואה עוד יותר – במקרים אלו יש דגש חזק יותר על עליה הדרגתית במינונים.

פרוביוטיקה מומלצת עם אנטיביוטיקה – ייתכן שיש דבר כזה – אלו הסוגים:

חשוב לציין שאין לנו מידע בדוק לגבי ההשפעה של כל זן חיידקים על התאוששות המעי לאחר אנטיביוטיקה, אך מהיכרות עם החיידקים הבאים ניתן לשאר שהם לא יזיקו כמו פרוביוטיקה רגילה עם אנטיביוטיקה. עדיין – העדיפות הראשונה היא בוטיראט במידת האפשר.

1. שמרים במקום חיידקים – הכירו את Saccharomyces Boulardii, או בקיצור: S. boulardii

מדובר בזן פרוביוטי של שמרים. הם חולפים במעי ולא מתמקמים בו, ובזמן זה מפריעים לשגשוג של מגוון חיידקים מזיקים ופטריות. מכיוון שמדובר בממלכה אחרת לחלוטין מחיידקים, פחות סביר שהם יתחרו עם החיידקים הטובים המקומיים במעי.

מוצרים המכילים S. Boulardii:

  1. NOW Foods, Saccharomyces Boulardii
  2. Lake Avenue Nutrition, Saccharomyces Boulardii
  3. Jarrow Formulas, Vegan Saccharomyces Boulardii + MOS

המינון מכל המוצרים זהה: כדור אחד, פעמיים ביום, לא משנה עם או בלי אוכל. מכיוון שמדובר בשמרים ולא בחיידקים, אין חובה להרחיקם מאנטיביוטיקה כי היא לא הורגת אותם (הם ממש badass!! 😆).

טיפ קטן מהקליניקה:

המוצר השלישי, של חברת Jarrow Formulas, מכיל MOS. בעיקרון זו יכולה להיות תוספת נחמדה שמזינה את החיידקים הטובים, אך אם המעי שלכם ממש רגיש בשגרה, מומלץ לבחור באחד משני המוצרים האחרים.

2. Clostridium butyricum

מדובר בחיידק המייצר בוטיראט, אותו בוטיראט מהאפשרות הראשונה, ושונה מהחיידקים בפרוביוטיקות הרגילות (6).

לרוב חיידקים המייצרים בוטיראט הם הראשונים להיפגע כתוצאה מלקיחת אנטיביוטיקה (4). בשל חשיבותו הרבה של בוטיראט, פגיעה זו מביאה לשינוי שלילי משמעותי בתנאי הסביבה במעי.

קישור למוצר: Pendulum, Butyricum

מינון: כדור אחד, 1-2 פעמים ביום, עם האוכל (פעמים רבות כדור אחד מספיק).

להרחיק לפחות 2-3 שעות מהאנטיביוטיקה.

מומלץ לשמור בקירור ולכן כדאי גם לבחור במשלוח עם DHL ברכישה מ- iHerb.

3. ביוגאיה פרוטקטיס

לא סתם הוא במקום האחרון – מדובר בחיידק קרוב של לקטובצילוס (מזכיר לך שבמחקר ראו שהם עושים בעיות). עם זאת, מדובר בזן חיידקים שנמצא באופן טבעי במעי של בני אדם והמינון שיש לקחת ממנו נמוך בהשוואה למינון של פרוביוטיקות אחרות – מנה שלו מכילה 100 מיליון חיידקים בלבד, בהשוואה למיליארדים במוצרים אחרים.

בארץ היא מגיעה בטיפות ויש לבקשה מהרוקח (ללא מרשם). ניתן למצוא אותה ברוב בתי המרקחת.

אפשר לרכוש ב- iHerb במחיר משתלם יותר בהשוואה לארץ ובמגוון צורות לקיחה. המוצרים הבאים מכילים מספר מנות כפול (וחלקם אף יותר) מהבקבוק שניתן לרכוש בארץ. כולם מכילים גם ויטמין D. הקישורים הבאים מסודרים לפי צורת הלקיחה:

יש לקחת את המנה המומלצת על הבקבוק (5 טיפות), אך רצוי פעמיים ביום ולא פעם אחת. אם לוקחים בכדורים אז כדור אחד, פעמיים ביום.

לא משנה עם או בלי אוכל, אבל רצוי להרחיק לפחות 2-3 שעות מהאנטיביוטיקה.

אם רכשת בטיפות, יש לנער קלות את הבקבוק לפני הנטילה.

נ.ב

במקור היא משווקת לתינוקות, אך אל בהלה – היא נחקרה גם על מבוגרים בהקשרים רבים וראו שהיא מפחיתה תופעות לוואי של אנטיביוטיקה.

 

המוצרים מסודרים לפי סדר עדיפויות, כלומר האפשרות המועדפת עלי כרגע היא בוטיראט, ורק אחריו הקטגוריה של פרוביוטיקה מומלצת עם אנטיביוטיקה. גם בתוך קטגוריית הפרוביוטיקה יש לסדר חשיבות: ראשון S. Boulardii וכך הלאה. חשוב לציין שהנושא דורש עוד מחקר וייתכן שבעתיד חלק מהמלצות אלה ישתנו, אך הן מייצגות את הידע המתקדם ביותר שברשותנו היום.

* גילוי נאות: הקליניקה מקבלת עמלה קטנה בביצוע רכישה מהקישורים הנ"ל, אך זה לא משפיע על המחיר עבורך, שנותר המחיר הרגיל באתר. אלו חלק מהמוצרים שבהם אנו משתמשים באופן תדיר בקליניקה ובמידה שברצונך לנסות אותם נודה לך על תמיכתך בעבודת המחקר והכתיבה הרבות שנעשית במטרה להנגיש את מידע העדכני ביותר שבמאמר זה ונוספים. 

שיטה מוכחת מדעית לשיקום אוכלוסיית חיידקי המעי לאילוסטרציה של מגוון אלמנטים הקשורים לאורח חיים בריא: אנשים עושים ספורט ומאכלים בריאים (מגוון פירות וירקות)אחר לקיחת אנטיביוטיקה

אחד הדברים היעילים ביותר שביכולתך לעשות, ויסייע רבות מאוד ליצירת אוכלוסיית חיידקים בריאה, הוא לייצר אורח חיים בריא. זו אולי המלצה "משעממת", אך היא בדוקה ומוכחת מדעית כמשפרת את הרכב חיידקי המעי והיבטים בריאותיים נוספים. גם בלי קשר לאנטיביוטיקה, זה משהו שהיית צריכ/ה להתחיל כבר מזמן, אז הנה הזדמנות נהדרת 😉.

מה צריך לעשות:

  1. תזונה עשירה ובריאה: הרבה ירקות (שליש צלחת לפחות, אם אפשר חצי זה עוד יותר טוב). פירות ואגוזים גם מתקבלים בברכה. יתר הצלחת כמובן לפחמימות וחלבונים.
  2. להימנע ככל הניתן ממזון מעובד.
  3. להזיז את הגוף ברמה יומית (הליכות וכו')
  4. לבצע פעילות גופנית.
  5. ללכת לישון בשעה נורמלית, ובכלליות לישון מספיק שעות (7-9 שעות בלילה ככלל אצבע).
  6. הפחתת סטרס: להירגע, לנשום, להכיל, לשחרר ולאהוב.

חשוב לזכור שהחיים הם לא שחור ולבן וזה לא הכל או כלום – אם תעשה/י רק חלק מהדברים הנ"ל זו כבר התקדמות. ניתן לעבוד בכל פעם על סעיף נוסף ובהדרגה להוסיף דברים ולשפר את איכות החיים ובריאותך.

ירקות כבושים – פרוביוטיקה מהטבע

ירקות כבושים במלח בהכנה ביתית (מומלץ לכבוש לפחות 2-4 שבועות) יכולים גם הם לסייע להגדלת מגוון החיידקים ושיפור מדדים בריאותיים (במעי ובגוף בכלליות).

מצד אחד אנו לא יודעים מה תהיה השפעתם לאחר טיפול אנטיביוטי כי הם מכילים חיידקים רבים ומגוונים.

מצד שני אנו יודעים שיש לה יתרונות והשפעה חיובית על המעי הרבה מעבר למה שפרוביוטיקה מסוגלת לתת.

על כן, קשה לצאת בהמלצה גורפת כיצד ומתי לשלבם. המלצה חצי שמרנית תהיה להמתין 3-4 שבועות מסיום הטיפול האנטיביוטי ואז לשלבם. אנו יודעים שבניגוד לפרוביוטיקה הם כן עשויים להגדיל באופן משמעותי את מגוון החיידקים במעי ומשפרים את פעילותו, גם בלי קשר לתכולת החיידקים שבהם. הדילמה שכרגע אין לה מענה מדויק היא מתי להתחיל ובאיזו סמיכות לאנטיביוטיקה.

לסיכום

פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה היא נושא מורכב משחשבנו בעבר ומסתמן שהרבה ממה שחשבנו, שגוי!

אין לי ספק שנלמד על תחום זה עוד רבות בעתיד, ושאנו רק מתחילים לחשוף את ההשפעות קצרות וארוכות הטווח של שילוב אנטיביוטיקה ופרוביוטיקה. שתפו את המידע הזה עם מי שצריך לדעת.

במידה שאת/ה סובל/ת מבעיה מורכבת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון הקצר שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

]]>
https://omriariel.co.il/probiotics-antibiotics/feed/ 0
פרוביוטיקה מומלצת לבעיות עיכול: המדריך המלא להתאמה אישית https://omriariel.co.il/probiotics/ https://omriariel.co.il/probiotics/#respond Thu, 14 Mar 2024 04:57:38 +0000 https://omriariel.co.il/?p=1854 מדריך זה נכתב כדי לסייע לך להבין איזו פרוביוטיקה מומלצת לבעיה האישית שלך. הוא תוצאה של מחקר מדעי מעמיק וניסיון קליני רב, במסגרתם מיפינו בקליניקה את זני החיידקים השונים ובדקנו במחקרים מדעיים לאיזה בעיות עוזר כל אחד. לאחר מכן מיפינו מגוון רחב של מוצרים הזמינים בשוק ובדקנו איזה זני חיידקים ספציפיים מכיל כל אחד מהם. בזכות עבודה זו אנו יודעים היום להגיד למטופלים איזה פרוביוטיקה מומלצת יותר לכל סוג בעיה ואיזו פחות רלוונטית, ועל ידי כך לתת טיפול הרבה יותר מדויק.

את המדריך, שהחל כמחקר אישי שלי, החלטתי לשתף בחינם, במטרתה לאפשר לסובלים מבעיות עיכול לבצע בחירות מושכלות יותר, ולסייע למטפלים להעניק טיפול מדויק יותר.

לקבלת המדריך (בחינם), מלא/י את הפרטים ממש כאן למטה והוא יגיע אליך ישירות למייל.

 

חוץ מהמדריך, מאמר זה מכיל מידע שקריטי לדעת על מנת להשתמש במוצרים באופן האפקטיבי ביותר ולהימנע מטעויות. צפה/י לכך שמיתוסים ינופצו ושאלות ותהיות רבות ייענו. יאללה מתחילים!!!

כדי להבין איזו פרוביוטיקה מומלצת עבורך, יש מספר מיתוסים שאותם כנראה קראת בעבר ואנו חייבים לנפץ:

מיתוסים על פרוביוטיקה

כמה שיותר חיידקים, יותר טוב – טעות!

לכל חיידק יש את המינון בו הוא מגיע לאפקטיביות המקסימלית. מחקרים מראים שכאשר עוברים מינון זה, הדבר היחיד שגדל הוא החור בכיס (1) (2), אבל לא השיפור במצב הבריאותי 😉.

פרוביוטיקה חזקה / הכי טובה – אין דבר כזה!

לצערי בסעיף זה נופלים אנשי מקצוע רבים מאוד ממגוון תחומים: רפואה מערבית, אלטרנטיבית ועוד.

זני חיידקים שונים עושים פעולות שונות במערכת העיכול (ובגוף בכלליות). על כן, צריך להבין איזה מוצר מכיל את זני החיידקים שפעולתם רלוונטית אליך ולמצבך הבריאותי האישי (3). בדיוק כפי שאיננו אומרים על תרופה שהיא "הכי טובה", כי כל תרופה מטפלת בבעיה אחרית, כך גם פרוביוטיקה.

בקיצור – תשכחו מכל המאמרים שמדרגים את "המוצר הטוב ביותר", או כאלו שממליצים על פרוביוטיקה חזקה – מאמר כזה חוטא לעקרון הבסיסי שהיא פשוט צריכה להתאים לבעיה.

מומלץ לקחת פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה? האמת ממש, אבל ממש תפתיע אותך!!

בעוד שהיא עשויה לסייע עם תופעות לוואי של האנטיביוטיקה, מחקר שנעשה במכון וייצמן (4) מצביע על כך שפרוביוטיקה דווקא מפריעה לחיידקים המקומיים הטובים שלך להתאושש לאחר הטיפול.

חשוב להבין שחיידקים שלוקחים במוצר לא באמת משקמים את אוכלוסיית החיידקים הטובים שבמעי – החיידקים שלקחת לא יישארו במערכת העיכול ולא יאכלסו אותה במקום אלו שמתו. במקום, הם כנראה מתחרים איתם ומפריעים להם. המחקר בתחום עדיין צעיר אך זהו המידע העדכני ביותר שיש לנו.

ניתן להבין את הנושא יותר לעומק, ולהבין מה כן לקחת בזמן טיפול אנטיביוטי על מנת לסייע לשיקום המעי, במאמר שעוסק בשילוב פרוביוטיקה ואנטיביוטיקה.

אחרי שניפצנו מספר מיתוסים, בואו נעבור לעקרונות שחשוב לדעת כדי להשתמש בפרוביוטיקה בצורה נכונה:

עקרונות חשובים לשימוש נכון בפרוביוטיקה

היא לא תרופת פלא!
תמונה של פרוביוטיקה (חיידקים טובים) בתוך חלל המעי
פרוביוטיקה (חיידקים טובים) בתוך חלל המעי

ברוב המקרים היא לא תרפא הכל ולא פעם אנו משלבים אותה בקליניקה כחלק מתוכנית הטיפול, בנוסף לאלמנטים נוספים, וכך מגיעים לאפקט משמעותי יותר.  כמו כן, פעמים רבות אנו משלבים מספר סוגי פרוביוטיקות יחדיו, או שמשלבים אותה עם תוספים מסוגים שונים. לצורך השפעה מקסימלית, תוספים תמיד יינתנו כחלק משינוי כולל באורח החיים ובתזונה. כמו כן, קיימים מקרים רבים בהם אנו בוחרים כיוון טיפולי שונה לחלוטין וכלל לא משתמשים בפרוביוטיקה. בקיצור – כבר אמרתי שהיא לא תרופת פלא?

כמובן שיש מקרים בהם היא משפיעה באופן משמעותי, אך כמטפל אני תמיד ממליץ לטפל בבעיה ממספר היבטים.

במקום לדבר על "פרוביוטיקה חזקה", בואו נדבר על פרוביוטיקה מומלצת לעיכול בהתאמה אישית

הדרך הנכונה להסתכל על פרוביוטיקה היא כמו שמסתכלים על צמחים או תרופות – כל אחת/ד מיועד לטפל בבעיות שונות ואין צמח או תרופה שטובים להכל. איש/אשת מקצוע טוב צריכים לדעת להתאים את זני החיידקים הנכונים למצב המטופל/ת, בדיוק כפי שהם אמורים לדעת איזה צמח או תרופה יתאימו ולא לתת את אותו הדבר לכולם.

יתרה מכך, לכל מצב קיימים מספר זני חיידקים שונים שעשויים לסייע בו, לכן לכל בעיה יש מספר מוצרים שונים שעשויים להתאים לה. לעתים לא נוכל להגיד איזו אפשרות מבין הרלוונטיות היא הטובה ביותר, כי הן פשוט שונות – ייתכן שמוצר מסוים יעשה פלאים לאדם אחד, ולאחר עם תסמינים דומים דווקא מוצר אחר יביא לשיפור.

בואו נשנה את השפה: אין יותר "פרוביוטיקה חזקה", אלא מהיום נדבר רק במושגים כמו "פרוביוטיקה מומלצת למצבך", או "מתאימה".

לוקח לה זמן להשפיע

על מנת להגיע להטבה משמעותית, יש לקחת אותה לפחות 1-3 חודשים ברצף. זה לא אומר ששיפור מיידי אינו אפשרי, פשוט אל תתאכזב/י אם הוא לא יקרה וכדאי להתאזר בסבלנות.

כמה פרוביוטיקה לקחת ביום

כל מוצר שונה ויש להקשיב להנחיות של איש/ת מקצוע. יש מוצרים שנמצא כי המינון האפקטיבי שלהם לבעיה או אוכלוסיה מסוימת, שונה מהמינון האפקטיבי לבעיות או אוכלוסיות אחרות. לרוב ניתן לקחת לפי ההנחיות על האריזה, אך יש לכך גם יוצאי דופן ופה קיים יתרון לליווי מקצועי.

יש עוד הרבה שאנו לא יודעים

מאמר זה והמדריך שצירפתי אליו מבוססים על הידע המחקרי שהצטבר עד כה, אך המדע עדיין לא חשף את מלוא הפוטנציאל של חיידקים רבים. משמעות הדבר היא שיתכן כי מוצר מסוים לא יימצא בקטגוריה מסוימת במדריך, אך חלק מהאנשים ידווחו שהוא עזר להם.

המדריך מביא את הידע המחקרי העדכני ביותר (עם קצת תוספות מהניסיון שצברנו בקליניקה עם השנים) בנוגע לאיזו פרוביוטיקה מומלצת לאיזה מצב רפואי, אך הוא לא אלוהים ולכן תרגיש/י חופשי/ה להתנסות.

פרוביוטיקה ותופעות לוואי – מדובר בסוגייה קצת טריקית:

מצד אחד יכולות להיות תופעות לוואי בתחילת הטיפול בשל השינוי במאזן שיוצרת הפרוביוטיקה, ולאחר שבוע/שבועיים המצב יירגע ואף ישתפר (סוג של ירידה לצורך עליה). מצד שני, יכול להיות שהמוצר באמת לא מתאים עבורך.

תופעות לוואי של פרוביוטיקה עשויות לכלול נפיחות, גזים, שינוי בדפוס היציאות (שלשול או עצירות) וחוסר נוחות בבטן. לרוב הם חולפים לאחר הפסקת הנטילה.

האם פרוביוטיקה יכולה להזיק

כאמור, לפעמים המוצר פשוט לא מתאים ורק "מדליק" את הבטן. במצב זה הוא יכול להחריף את המצב ואת התסמינים. 

קיימים גורמים רבים שיקבעו האם פרוביוטיקה תזיק או לא, ולצערי לא את כולם ניתן לצפות מראש, לכן חשוב לעבוד עם ליווי צמוד, במיוחד כאשר מדובר בבעיות עיכול מורכבות. מעבר לחוסר התאמה נקודתית קיימות שתי נקודות לשיקול, שיהוו תמרורי אזהרה ובהם פרוביוטיקה יכולה להזיק:

  1. מחלות שבסיסן קשור באופן משמעותי למערכת החיסון, בעיקר מחלות אוטואימוניות.
    מכיוון שהחיידקים במעי נמצאים באינטראקציה תמידית עם מערכת החיסון, הפרת האיזון באופן קיצוני במצבים הנ"ל עשויה להוביל להשפעות שליליות. מדובר בעיקר בשלבי התלקחות יותר משמעותיים של המחלה.
  2. פגיעה משמעותית במערכת מסיבות אחרות: טיפולים מדכאי חיסון, מחלות שפוגעות באופן משמעותי בדופן המעי, וכדומה.
    מחלות ומצבים אלו מפרים את מנגנוני האיזון הטבעיים שהגוף מיישם על אוכלוסיית החיידקים, ועל כן יש להיזהר בהן בכל הקשור לנטילת פרוביוטיקה.

במצבים הנ"ל יש להיזהר יותר ובכל מקרה מומלץ לעבוד עם מטפל להתאמת תוכנית הטיפול.

אם נשים בצד מצבים בריאותיים קיצוניים, כדוגמת אלו שהוזכרו בשני הסעיפים הנ"ל, קשה לדעת במקרים של פרוביוטיקה ותופעות לוואי האם מדובר בכאלו שיחלפו ואחריהן המצב ישתפר, או שמדובר בחוסר התאמה עם המוצר. זו אחת הסיבות שכדאי לעבוד עם מטפל/ת שיכירו אותך.

כמובן שייתכן מאוד גם שהכל יהיה בסדר ולא תרגיש/י שום תופעת לוואי – זה משתנה מאוד כתלות בזני החיידקים, במינון ובמצבך הבריאותי, אך לרוב היא עוברת די בסדר

כדי לוודא שהדברים יעבדו כמה שיותר חלק, חוץ מכמובן בחירה נכונה של פרוביוטיקה מומלצת לעיכול עבורך, כדאי לשים לב לשני הדברים הבאים:

להגדיל מינונים בהדרגה

ככלל אצבע – אם אין לך (או למטפל/ת שלך) היכרות עם המוצר הספציפי שברשותך, רצוי להגדיל את המינונים בהדרגה: במוצרים שההנחיה היא לקחת מהם מספר פעמים ביום, רצוי להתחיל מפעם אחת וכל 2-3 ימים לעלות במינון. במוצרים בהם הקפסולה עצמה מכילה מספר גדול של חיידקים, לעתים אני ממליץ לפתוח אותה ולקחת רק חצי מהתכולה, אך זה כבר תלוי בסוג המוצר ובמטופל/ת.

פרוביוטיקה עם סיבים

קיימים מספר שמות למוצרים אלו, למשל:

  • פרוביוטיקה + פרהביוטיקה
  • סינביוטיקה
  • לפעמים פשוט ניתן לראות FOS או סיבים אחרים ברשימת הרכיבים.

הרציונל פה מאוד יפה – להוסיף למוצר מזון לחיידקים, שיעזור להם לשגשג.

הבעיה היא שלרוב מדובר בסיבים שיכולים לגרום לתסמינים אצל אנשים עם בעיות עיכול הקשורות למעי. לכן אני ממליץ למטופלים כאלו להתחיל ממוצרים שאינם נמנים על קטגוריה זו, אלא אם יש לך ידע בנוגע לסוגי הסיבים השונים, המינונים והרגישויות שלך.

חשוב לי לסייג שבמקרים רבים אין מניעה לנסות מוצרים אלו, אלא חשוב להיות מודע/ת לפוטנציאל שלהם לייצר תופעות לוואי באוכלוסיות מסוימות ולהפסיק במידה שהם לא "עוברים טוב" בבטן.

מתי לקחת פרוביוטיקה

על דבר אחד מסכימים כל אנשי המקצוע: מתי לקחת פרוביוטיקה? בזמן שיהיה לך הכי קל לזכור ולהתמיד!

העיתוי המיטבי עשוי להשתנות בהתאם לזני החיידקים שבמוצר ולכן אין הניחה גורפת אחת. קיימים זני חיידקים עמידים שישרדו את כל התנאים ולא משנה מתי לוקחים אותם, בעוד שאחרים מצריכים תנאים מסוימים. עם זאת, גם כאשר מדובר בחיידקים רגישים, מוצרים רבים מגיעים בקפסולה עם מנגנון לשחרור מושהה אז העיתוי פחות משנה.

בקיצור – יש לקרוא את ההנחיות על האריזה ולבחור מועד שיהיה לך נוח.

לסיכום

פרוביוטיקה היא כלי שיש לבחור בהתאמה אישית למצב ולא מדובר בתרופת פלא. אני מקווה שהמדריך ומאמר זה יקדמו אותך צעד נוסף לכיוון שיפור המצב הבריאותי וחיים חופשיים ומשוחררים בהרגשה טובה.

במידה שאת/ה סובל/ת מבעיה מורכבת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון הקצר שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

]]>
https://omriariel.co.il/probiotics/feed/ 0
טיפול בהליקובקטר: אנטיביוטיקה, פרוביוטיקה והסוד להצלחה https://omriariel.co.il/helicobacter-antibiotics/ https://omriariel.co.il/helicobacter-antibiotics/#comments Mon, 15 Jan 2024 12:30:10 +0000 https://omriariel.co.il/?p=1799 Last Updated on 01/04/24 by עומרי אריאל

טיפול בהליקובקטר – אנטיביוטיקה

במאמר זה נדון באנטיביוטיקה להליקובקטר: איזה תוספים יכולים לחזק את השפעתה ובכך להגדיל את סיכויי הצלחת הטיפול (קצת סודות מהקליניקה 😉 ), איך למזער את תופעות הלוואי ואיזה פרוביוטיקות באמת נחקרו והראו יעילות בטיפול בחיידק הליקובקטר.

אנטיביוטיקה היא הדרך הנפוצה ביותר לטיפול בחיידק הליקובקטר. לא כי היא בהכרח הכי טובה, אלא כי היא הנגישה ביותר וככל הנראה כשאובחנת עם החיידק הרופא ישר רשם לך אנטיביוטיקה להליקובקטר. למעשה, מכיוון שאין אנטיביוטיקה אחת שמצליחה למגר את החיידק, הטיפול בהליקובקטר עם אנטיביוטיקה מורכב לרוב משלושה סוגי אנטיביוטיקה, בשילוב עם תרופה נוספת ממשפחת PPI, שתפקידה להפחית את חומציות קיבה. טיפול זה נקרא "הטיפול המרובע".

אם עדיין לא קראת את המאמר הקודם, בו הבנו מה זה הליקובקטר, איך בודקים וכיצד לבחור בין טיפול טבעי לאנטיביוטיקה, ניתן לקרוא אותו בלחיצה על הקישור הזה.

טיפול בחיידק הליקובקטר באמצעות אנטיביוטיקה – הסוד (וגם הבעיה) הוא בשילובים

טיפול בהליקובקטר: יד מחזיקה מגוון סוגי אנטיביוטיקה

מכיוון שכל מקום בעולם מאופיין בזנים שונים של הליקובקטר, עם עמידויות שונות לאנטיביוטיקה, בכל מדינה הטיפול בחיידק הליקובקטר יהיה שונה. גם בישראל עורכים אחת למספר שנים סקירה של עמידות החיידקים לאנטיביוטיקות השונות ומכך נגזר הטיפול (1) (2). זו גם הסיבה מדוע היום רושמים שלושה סוגי אנטיביוטיקה, בעוד שבעבר היו רושמים שני סוגים בלבד (עמידות החיידקים עלתה).

לטיפול משולב מסוג זה קיים גם חיסרון גדול – כמות גדולה של אנטיביוטיקה פוגעת באופן משמעותי גם בחיידקים הטובים וגורמת לתופעות לוואי רבות.

הליקובקטר, אנטיביוטיקה ותופעות לוואי

מכיוון שמדובר במספר סוגי אנטיביוטיקה במקביל, במקרים רבים יהיו לטיפול תופעות לוואי. הללו יכולות להיות קלות, כמו חולשה קלה, או קשות – כל אחד/ת יחוו את הטיפול אחרת. תופעות אלו יכולות לכלול חולשה, עייפות סחרחורות, בחילות, הקאות, שלשולים, גזים, חוסר נוחות בבטן, טעם מתכתי בפה, ועוד. 

בשל ריבוי סוגי האנטיביוטקה שלוקחים במקביל, לאנטיביוטיקה להליקובקטר פילורי עשויוית להיות תופעות לוואי ארוכות טווח במקרים מסוימים, כמו הופעת תסמיני מעי רגיז (בעיות עיכול שנמשכות זמן רב לאחר הטיפול) – נדון עליהן בחלק בו נדבר על פרוביוטיקה.

בכל מקרה של תופעות לוואי קשות במהלך הטיפול יש ליידע את הרופא. הוא יכול לשנות אנטיביוטיקה מסוימת באחרת – במקרים מסוימים זה עדיף.

מה קורה אם הטיפול באנטיביוטיקה לחיידק הליקובקטר לא עבד

במידה שמחליטים לדבוק באנטיביוטיקה, במקרה זה ממשיכים לסבב נוסף, המורכב מתרופות שונות. הנחיות איגוד רופאי הגסטרו בישראל, שנכתבו בהתאם לסקר עמידות החיידקים באזורנו, מפרטות גם מהו טיפול ההמשך בו צריך לנקוט במידה שהטיפול הראשון נכשל.

במידיה שגם סבב הטיפול השני נכשל, ההנחיות קובעות שעל רופא גסטרו לצבע בדיקת גסטרוסקופיה ובמסגרתה לקחת דגימה מהחיידק שבקיבה. את הדגימה שולחים למעבדה, מנתחים ובודקים מהם סוגי האנטיביוטיקות שהכי סביר שיעשו את העבודה, ובהן משתמשים. אל תיקח/י סבב שלישי ללא בדיקה זו!!!

שימ/י לב שעם העליה במספר סבבי הטיפול, עולה הסיכון להפרת האיזון בחיידקי המעי ולתופעות לוואי ארוכות טוובח, לכן יש לשקור מתי לנסות טיפול טבעי במקום התרופתי. אנו יודעים שאם אין היסטוריה של טיפולי אנטיביוטיקה מרובים ו/או בסמיכות לטיפול בהליקובקטר, חיידקי המעי יכולים להתאושש תוך מספר חודשים עם אורח חייים נכון. עם זאת, לאחר סבב טיפול שני מתרחשים כבר שינויים משמעותיים יותר, מהם יהיה לגוף ולמעי הרבה יותר קשה. זה לא אומר שבהכרח יקרה משהו, אלא שהסיכון לכך עולה ויש לקחת זאת בחשבון.

הידעת?

עובדה מעניינת על רופאים – בסקר שנערך בשנת 2018 על ידי איגוד רופאי הגסטרו בישראל התגלה כי שני שלישים מרופאי המשפחה לא נתנו את הטיפול המתאים להליקובקטר ולמעשה נתנו שילוב אנטיביוטיקות אליו החיידק באזורנו עמיד יחסית (3). בשנת 2015 פחות מעשרה אחוז מרופאי המשפחה נתנו את הטיפול הנכון. היום המצב כבר הרבה יותר טוב ומרבית הרופאים אכן רושמים את הטיפול המרובע וכבר לא את המשולש (המשולש פחות אפקטיבי), אז אל חשש 🙂 .

אנטיביוטיקה להליקובקטר – דרכים להגדיל את אפקטיביות הטיפול, להרים את סיכויי ההצלחה ולהפחית תופעות לוואי

קיימים מספר תוספים שניתן לקחת בשילוב עם האנטיביוטיקה, אשר הוכחו כמשפרים את יעילות הטיפול ומפחיתים את שיעור וחומרת תופעות הלוואי. נתחיל עם צמחים ותוספים שונים ונסיים בפרוביוטיקות.

חשוב מאוד!! יש להתאים צמחים עם מטפל/ת שמכירים אותך ולא לקחת סתם על דעת עצמך כי לצמחים רבים (גם למוכרים ול"תמימים" ביותר) קיימות תופעות לוואי. ייתכנו מקרים (במיוחד אם קיימות מחלות רקע) שאסור יהיה לקחת צמח מסוים וצמח אחר יהיה עדיף.

ליקוריץ

מגדיל את אחוזי הצלחת הטיפול בחיידק הליקובקטר (4) (5). היתרון בליקוריץ הוא שמדובר בצמח שגם ידוע ביכולתו לזרז ריפוי כיבים ודלקות בקיבה. בנוסף, ליקוריץ אינו מוגדר בפני עצמו כצמח שהורג חיידקים ולכן אין חשש שהוא יגביר את הנזק לחיידקים הטובים.

מוצרים לדוגמה: תמצית נוזלית או בכדורים

במקרים מסוימים לא מומלץ להשתמש בליקוריץ ויש להשתמש בגירסה שנקרא DGL במקום – יש להתייעץ עם מטפל/ת, ועל אחת כמה וכמה אם יש מחלות רקע או בעיות לב, לחץ דם, מצבים הקשורים לכליות או לעודף אסטרוגן.

אליצין

אחד החומרים הפעילים שמופקים משום. בעוד ששום בפני עצמו לא הראה תוצאות מרשימות כשנבדק בבני אדם, כאשר הוסיפו אליצין מרוכז לפרוטוקול אנטיביוטיקה להליקובקטר, והשוו אותו עם השפעת טיפול אנטיביוטי בלבד, נמצא שאליצין מעלה את סיכויי הצלחת הטיפול ומסייע בהכחדת החיידק (6). שיעור ההחלמה מכיבים ודלקת בקיבה היה גם הוא גבוה יותר במטופלים שלקחו אליצין.

קישור למוצר אליצין לדוגמה

לקטופרין (Lactoferrin)

מקורו בחלב, לקטופרין קושר ברזל ובעל תכונות נוספות המשפיעות על מערכת החיסון והאופן בו הגוף מתמודד עם וירוסים וחיידקים (7).

כשלוקחים אותו לבד, לקטופרין לא מסייע להתמודדות עם החיידק, אך יש לו אפקט סינרגיסטי (השלם גדול מסך חלקיו) בשילוב עם אנטיביוטיקה. נכון להיום לא ידוע בדיוק איך הוא עוזר – האם זה קשור לאופן בו הוא קושר ברזל, להשפעתו על מערכת החיסון או סיבה אחרת. עם זאת, מחקרים מראים שלקיחתו בשילוב עם טיפול אנטיביוטי מגדילה את סיכויי הצלחת הטיפול (8) (9).

קיימים מספר סוגי לקטופרין. התוסף שהראה את היתרונות הנ"ל הוא לקטופרין מבקר, לכן חשוב להקפיד לבדוק במה משתמשים.

דוגמה לתוסף לקטופרין מבקר ניתן למצוא בקישור הזה או בקישור הזה.

* גילוי נאות: הקליניקה מרוויחה עמלה קטנה על רכישה באמצעות הקישורים שבמאמר ואם ברצונך לתמוך בהשקעה והשעות הרבות הדרושות ליצירת תוכן איכותי כמו מאמר זה ואחרים, נודה לך אם תשתמש/י בהם. המחיר עבורך הוא המחיר הרגיל של אייהרב ואלו המוצרים בהם אנו משתמשים עם מטופלינו. 

פרוביוטיקה להליקובקטר

פרוביוטיקה הליקובקטר: בתמונה בקבוק של תוסף עם כדורים היוצרים את המילה "פרוביוטיקה"

ככלל, יש להבין שלפרוביוטיקה חלק קטן יותר בטיפול בהליקובקטר, ובועד שתכף נדבר על זני חיידקים שכן נמצאו יעילים, חשוב להבין שפרוביוטיקה לבד לא תטפל בחיידק והיא אינה טיפול קסם.

השימוש בפרוביוטיקה להליקובקטר יכול להיעשות ממספר סיבות:

  1. שיפור יעילות הטיפול – זני חיידקים שפוגעים בהליקובקטר פילורי במידה מסוימת.
  2. הפחתת תופעות לוואי של האנטיביוטיקה להליקובקטר.
  3. שיקום אוכלוסיית החיידקים הטובים לאחר טיפול באנטיביוטיקה.

בוא/י נדבר על כל אחת מהמטרות הנ"ל ואלו זני חיידקים יעשו את העבודה:

פרוביוטיקה מומלצת להליקובקטר – שיפור יעילות הטיפול ופגיעה בהליקובקטר

קיימות שלוש אפשרויו שניתן לנסות להשגת מטרה זו (10):

  1. בפרוביוטיקה "ביוגאיה (BioGaia)": מכילה חיידק מסוג L. reuteri DSM 17938. היא לרוב מגיעה בטיפות ומיועדת לתינוקות ולילדים, אך בכל הקשור להליקובקטר נחקרה גם על מבוגרים – גם כטיפול בודד וגם בשילוב עם אנטיביוטיקה. פרוביוטיקה זו גם עשויה לשפר את סיכויי הצלחת הטיפול האנטיביוטי וגם להפחית באופן משמעותי את תופעות הלוואי, אך אין מה לצפות שלבד היא תחסל את החיידק (אחוזי ההצלחה של כטיפול בודד נמוכים מאוד). במחקרים לקחו לרוב את המנה המומלצת על הבקבוק, פעמיים ביום. כמו כן, מומלץ ליטול במרווח של לפחות 2-3 שעות מהאנטיביוטיקה כדי שהיא לא תהרוג את החיידקים הטובים.
    ניתן לרכוש אותה ללא מרשם בכל בית מרקחת (יש צורך לבקש מהרוקח/ת) או להזמין באייהרב: קישור 1, קישור 2. שימו לב שהמחיר באייהרב די דומה לזה שבארץ, אך הכמות בבקבוק כפולה (10 מ"ל בהשוואה ל-5 שבארץ).
  2. זן נוסף (קרוב משפחה של הקודם) שעשוי לסייע קלות לשפר את סיכויי הצלחת הטיפול הוא L. reuteri DSMZ 17648, ניתן למצוא אותו במוצר הזה.
  3. בעבר כתבתי שניתן גם לקחת פרוביוטיקות נוספות בשילוב עם האנטיביוטיה להליקובקטר, רק לוודא שהן מכילות זנים מגוונים ואם יש להן מנגנון שחרור מושהה אז כדאי לפתוח את הקפסולה כדי שהחיידקים יהיו פעילים גם בקיבה. עם זאת, בעקבות מחקר מעמיק על ההשפעות השליליות של פרוביוטיקה כאשר משלבים אותה עם אנטיביוטיקה, אני ממליץ שלא לעשות זאת. מקור ההמלצה בזמנו היה מחקר מטה-אנליזה (11) שהראה כי פרוביוטיקות שונות עשויות לשפר את סיכויי הצלחת הטיפול האנטיביוטי, אך בשל הראיות לנזקים, ומכיוון שקיימות אפשרויות אחרות לא פחות טובות (כפי שנכתב במאמר זה), שיניתי את ההמלצה לשימוש בפרוביוטיקות הנ"ל בלבד, או בתוספים האחרים שבמאמר זה. 

בכל אחת מהאפשרויות הנ"ל יש להרחיק את הפרוביוטיקה מהאנטיביוטיקה (מומלץ לפחות 2-3 שעות הפרש). 

הפחתת תופעות לוואי

תופעות לוואי רבות נגרמות עקב פגיעה של של האנטיביוטיקה בחיידקים הטובים ושינויים נוספים שהיא גורמת בסביבת המעי.

פרוביוטיקה להליקובקטר שנמצאה באופן עקבי במחקרים כמקלה על תופעות הלוואי בשיעור של כ- 50% (12), בייחוד שלשול ובחילות, היא מזן S.boulardii. ניתן לרכוש אותה בקישור הזה וגם בקישור הזה. בארץ ניתן למצוא אותו במוצר בשם "ביו בולרדי" של סופהרב. עם זאת, מעבר להפחתה בשיעור תופעות הלוואי, פרוביוטיקה זו לא תוקפת באופן ישיר את החיידק ולכן אינה מגבירה את יעילות האנטיביוטיקה.

מכיוון שפרוביוטיקה להליקובקטר מסוג S. Boulardii היא למעשה זן של שמרים ולא חיידקים, ניתן אפף לקחת אותה עם האנטיביוטיקה עצמה כי היא לא פוגעת בהם, כך שמועד הלקיחה אינו משנה.

שיקום אוכלוסיית החיידקים הטובים לאחר הטיפול

פה 99% מהאנשים טועים!! זה כולל את הרופא שלך וכמעט את כל אנשי המקצוע.

פרוביוטיקה רגילה אמנם יכולה להפחית תופעות לוואי של אנטיביוטיקה, אך היא לא תסייע לשמר את אוכלוסיית החיידקים הטובים.

פרוביוטיקה לא "תחזיר" חיידקים טובים לבטן כי החיידקים שאנחנו לוקחים לרוב בכלל לא יכולים להתמקם במעי, אלא חולפים על פניו ויוצאים לבסוף מהצד השני (הם כן עושים שם דברים, פשוט לא מתמקמים שם באופן קבוע).

בכלליות, לחשוב שפרוביוטיקה שמכילה 10 זני חיידקים תשקם אוכלוסיית חיידקים במעי שמכיל מאות ולפעמים יותר מאלף זנים שונים, היא שגויה מיסודה.

והחלק הכי מפתיע – לא רק שפרוביוטיקה לא משקמת את אוכלוסיית החיידקים, היא אפילו מעכבת את שיקומה (13). זאת על פי מחקר שבדק את השפעות ארוכות הטווח של לקיחת פרוביוטיקה לאחר אנטיביוטיקה. קיים גם היגיון רב בתוצאות הנ"ל, שכן החיידקים שלרוב לוקחים מתחרים עם החיידקים הקיימים שמנסים להתאושש ובכך מקשים עליהם.

ניתן לקרוא בהרחבה על ההשפעות של נטילת פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה במאמר שבקישור הזה, אך אם ברצונך לסייע לשיקום אוכלוסיית החיידקים הטובים, הדבר הראשון שעליך לעשות הוא להקפיד על אורח חיים בריא, תזונה עשירה, שינה טובה, פעילות גופנית וכו'. אם ברצונך לקחת פרוביוטיקה שתסייע עם תופעות הלוואי ופחות תפריע לחיידקים להתאושש, ניתן לבחור מההמלצות שבמאמר זה.

בואו נסכם: מה בתכלס לעשות במידה שברצונך לקחת טיפול אנטיביוטיקה להליקובקטר

אם אין לך שום מחלות רקע, לפני ההליקובקטר היית בריא/ה לחלוטין והבעיות שלך מתרכזות רק ביקבה, אם הייתי יכול לצרף לאנטיביוטיקה תוסף אחד בלבד זה היה קודם כל משלושת הראשונים ולא פרוביוטיקה. במידה שהייתי יכול עוד אחד, זה היה או תוסף נוסף משלושת הראשונים, או הפרוביוטיקה של BioGaia, כי לא רק שהיא מפחיתה תופעות לוואי, היא גם מסייעת במלחמה בחיידק במידה מסוימת. יש כמובן להתייעץ עם המטפל/ת שלך על מנת להחליט מה מתאים ומה לא.

לאחר הטיפול להקפיד על תזונה עשירה ואיכותית, עם שפע ירקות, פירות ואגוזים ככל הניתן, ובמידה שקיימות תופעות לוואי כמו שלשולים, המלצתי לאחר הטיפול בהליקובקטר לנסות את הפרוביוטיקה השנייה – S. Boulardii, אך ממש לא חובה.

כמובן שזה במידה שהדברים מתקדמים כמצופה ואין בעיות, אך במידה שאת/ה סובל/ת מבעיה מורכבת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון הקצר שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

]]>
https://omriariel.co.il/helicobacter-antibiotics/feed/ 13
הליקובקטר פילורי: מהאבחון ועד לטיפולים – כל מה שצריך לדעת https://omriariel.co.il/helicobacter/ https://omriariel.co.il/helicobacter/#comments Wed, 10 Jan 2024 22:00:26 +0000 https://omriariel.co.il/?p=1310 Last Updated on 14/03/24 by עומרי אריאל

מה זה חיידק הליקובקטר פילורי

תמונה של חיידק הליקובקטר פילורי בצורת גליל עם חוטים מאחורה

הליקובקטר פילורי הוא חיידק נפוץ מאוד, השוכן בקיבה של כמחצית מאוכלוסיית העולם. הוא נפוץ יותר במדינות מתפתחות (נמצא אצל כ- 80% מהאוכלוסייה) וקצת פחות במפותחות (20-30% מאוכלוסיית העולם המערבי) (1).

במקרים רבים הוא רדום ואינו מזיק, או אפילו מועיל (נרחיב על כך בהמשך), אך באחרים הוא מתפרץ, יוצא משליטה וגורם לדלקות וכיבים ואז מתחילות הבעיות. 

במאמר זה אסקור את מגווון ההיבטים שעליך לדעת על מנת להתמודד בהצלחה עם החיידק ולהתמצא בים המידע שברשת. בסופו תדע/י מהם השיקולים לקבלת ההחלטות הנכונות עבורך, מה בכלל עובר על הגוף שלך ומה לצפות מתהליך ההחלמה.

אלו הנושאים שנכסה (אם יש נושא ספציפי שמעניין אותך, ניתן ללחוץ עליו בתוכן העניינים), יאללה יוצאים לדרך!

הליקובקטר – תסמינים

לרוב תסמינים של הליקובקטר הם פועל יוצא של הדלקת שהוא מעורר בקיבה. במקרים חריפים יותר עשויים להתפתח גם כיבים (כמו אפטות, רק בקיבה). תסמינים להליקובקטר יכולים לכלול: כאב ו/או הרגשה שורפת בבטן, כאב בטן המוחרף כשהבטן ריקה (בין הארוחות) או בתגובה למאכלים מסוימים, דקירות בבית החזה, בחילה, אובדן תיאבון, ריבוי גרפסים קטנים, נפיחות, ירידה לא רצונית במשקל, אנמיה חוסר בויטמין B12 ועוד. בהעדר טיפול מתאים, הדלקת עשויה להתפתח וייתכנו גם תסמינים נוספים, ביניהם: הקרנה של הכאב לגב, הקאות, הזעה מרובה, חיוורון, דפיקות לב מהירות וקושי לנשום כשמתכופפים קדימה.

במקרי קצה החיידק הליקובקטר פילורי עשוי להתחיל תהליכים שיובילו בסופו של דבר לסרטן קיבה, אך מקרים אלו נדירים ולרוב תוצאה של "הזנחה פושעת" בטיפול, בתזונה ובאורח החיים. מכיוון שהגעת למאמר זה וחיפשת מידע בנושא, אני יודע שברצונך כן לעשות משהו בנידון אז אל דאגה, זה לא רלוונטי אליך 🙂 .

לרוב כאשר מגיעים לקליניקה מטופלים עם בעיות באזור בית החזה, אנו ישר שולחים אותם לבדיקת הליקובקטר. תסמינים להליקובקטר פילורי די קלים לזיהוי ברוב המקרים כי המיקום שלהם די מסגיר אותו.

מה גורם לחיידק הליקובקטר פילורי להתפרץ

תמונה של פתק עם סימן שאלה עליוזה לא ברור ב- 100%, אבל מה שאנחנו כן יודעים זה שהרבה בעיות במערכת העיכול הן תוצאה של תזונה לקויה, אורח חיים לא טוב ובמידה רבה מאוד גם סטרס. זהו גם הרקע שמספרים מטופלים רבים המגיעים לקליניקה. הגורמים הנ"ל ככל הנראה מהווים טריגרים למצב הדלקתי ולהפרת האיזון בין הליקובקטר למערכת החיסון (2) (3) (4). כמובן ייתכן שפשוט נדבק ממישהו/י, שכן החיידק יכול להדביק כתוצאה מהיגינה לקויה.

דרכי אבחון – בדיקת הליקובקטר

בדיקת הליקובקטר קיימת בשלושה פורמטים: בדיקת צואה להליקובקטר, בדיקת נשיפה להליקובקטר, ובמהלך גסטרוקופיה. בואו נבין איזה בדיקות הכי שוות, יתרונות וחסרונות:

  1. בדיקת נשיפה להליקובקטר – בדיקה פשוטה, מהירה ובעלת אחוזי דיוק טובים. בבדיקה זו נושפים לתוך למכונה לפני ואחרי שתיית חומר סימון מיוחד, אותו מוהלים במיץ תפוזים. אורכה כחצי שעה והתוצאות מיידיות. לצערי מאז הקורונה חלק מקופות החולים כבר לא מבצעות אותה, אז יש לבדוק עם רופא/ת המשפחה האם ניתן לקבלה, ועל הדרך גם לקבל את ההנחיות להכנה כיוון שיש להפסיק תרופות מסוימות זמן מה טרם ביצועה.
  2. בדיקת צואה להליקובקטר – כשמה כן היא – לוקחים בבית דגימה מהצואה במיכל איסוף מיוחד שקיבלתם במרפאה, ומחזירים אותה לסניף קופת החולים שלך. בדיקה זו קצת פחות מדויקת מבדיקת נשיפה להליקובקטר. מסיבה זו אנו לפעמים מבקשים ממטופלים שקיבלו תוצאה שלילית לחזור על הבדיקה פעם נוספת, על מנת להיות בטוחים שלא פספסנו כלום. חיסרון נוסף של בדיקה זו הוא שיש לחכות לפחות חודש-חודש וחצי מסיום הטיפול ועד שניתן לעשות אותה על מנת לוודא שהוא אכן צלח והחיידק הוכחד. זאת בניגוד לבדיקות האחרות, שעבורן יש להמתין שבועיים בלבד. כמו בדיקת נשיפה, גם אותה ניתן לקבל מרופא/ת משפחה.
  3. גסטרוסקופיה – בדיקה זו נעשית בטשטוש, במסגרתה מחדירים לקיבה צינורית עם מצלמה דרך הפה. לרוב היא נעשית לצורך איתור דלקות, כיבים ובעיות נוספות במערכת העיכול העליונה. במהלך הפרוצדורה הרופא יכול לעשות בדיקת הליקובקטר על ידי החדרת חומר לקיבה שמגיב עם החיידק ומצביע על הימצאותו. דבר נוסף שניתן לעשות הוא לקחת ביופסיה – דגימה מרקמת הקיבה – אותה שולחים למעבדה ובוחנים בקפידה. בדיקה זו מקבלים רק מרופא גסטרו.

דגשים שחשוב לדעת בנוגע לבדיקת הליקובקטר

  1. אם את/ה לוקחת תרופות סותרות חומצה ממשפחה PPI (לנטון, אומפרדקס, נקסיום, קונטרולוק ועוד), יש להפסיקן לפחות שבועיים לפני הבדיקת הליקובקטר. במידה שלא ניתן לעשות זאת, הבדיקה הנכונה לעשות תהיה גסטרוסקופיה, אך גם שם יש ליידע את הרופא המבצע על לקיחת התרופה ויש לקחת בחשבון שזה עדיין יפגע באחוזי הדיוק.
  2. יש להיוועץ עם הרופא/ה בנוגע לתרופות נוספות והנחיות ההכנה (די פשוטות ברוב המקרים).
  3. קיימת גם בדיקת דם לאיתור חיידק הליקובקטר פילורי, אך אמינותה נמוכה כיוון שהנוגדנים יכולים להישאר בדם שנים לאחר חלוף החיידק.

הדגש החשוב ביותר – אם את/ה עושה גסטרוסקופיה, תשביע/י את הרופא בתחילת הבדיקה שייקח מספר ביופסיות!!!!

ישנם דברים שניתן לראות רק בביופסיה, וגם אם הקיבה נראית נקיה במצלמה, ייתכן שתחת המיקרוסקופ יתגלו דברים ממש חשובים, כמו הליקובקטר ועוד.

מדי פעם מגיעים אלינו לקלינקה מטופלים שעשו להם גסטרוסקופיה, אך לא לקחו להם ביופסיה. במצב כזה, במקום שהבדיקה תספק לנו תשובות היא רק משאירה יותר סימני שאלה, במיוחד מאחר שמדובר בבדיקה פולשנית ולא ניתן סתם כך לעשות אותה שוב מהיום למחר. 

מצאו אצלי את החיידק בקיבה, מה עכשיו? דרכי טיפול בהליקובקטר פילורי

השלב הבא לאחר אבחון החיידק הוא בחירת סוג הטיפול, כאשר יש לטפל בשני ערוצים במקביל:

  1. תזונה ואורח חיים: היבטים כמו תזונה עשירה בירקות ואוכל קל לקיבה, תבנית אכילה של ריבוי ארוחות קטנות במקום גדולות, ולדעת ממה להימנע, כולם יכולים לסייע לך רבות בהרגעת התסמינים ושיפור סיכויי הצלחת הטיפול. אלמנטים חיוניים נוספים כוללים הפסקת עישון, ניהול סטרס ועוד. לקריאה מעמיקה על כל ההיבטים הנ"ל, קרא/י את המאמר שבקישור הזה. ניתן גם לקבל בחינם את מדריך התזונה המפורט להליקובקטר של קליניקת "קל לעיכול" על ידי השארת הפרטים כאן למטה.
  2. טיפול ממוקד לחיידק. כאן עליך לבחור האם ברצונך לטפל בהליקובקטר עם אנטיביוטיקה, או לבחור באפשרות של טיפול טבעי עם צמחים ותוספים.

בוא/י נדבר על השיקולים כדי שתדע/י איזה טיפול נכון עבורך, אנטיביוטיקה או טבעי

טיפול בהליקובקטר: אנטיביוטיקה VS טבעי

אנטיביוטיקה לחיידק הליקובקטר

יתרונות
  • מהיר – לרוב לוקח שבועיים.
  • נגיש – ניתן לרכוש את התרופות בכל בית מרקחת.
  • פרוטוקול אחיד – אין צורך לתהות איזה טיפול תקבל/י כי רופאים עובדים לפי הנחיות ברורות.
חסרונות
  • תופעות לוואי במהלך הטיפול – מטופלים רבים סובלים ממגוון תופעות לוואי, ביניהן: בחילות, שלשולים, טעם מתכתי בפה, לעתים גם הקאות ועוד. כל אחד/ת חווה את זה אחרת כמובן, ובעוד שחלק חווים טיפול די קל, לאחרים הוא עובר ממש קשה, עד כדי הפסקה באמצע.
  • נזק לחיידקי המעי – מדובר בבעיה שרואים לרוב אצל אנשים שעשו יותר מסבב טיפול אחד באנטיביוטיקה – קיים חשש שבמקרה כזה פעילות המעי תשתבש ויתפתחו בעיות במערכת העיכול התחתונה.

חשוב לדעת שיש דרכים רבות לשפר ולהגדיל את סיכויי הצלחת הטיפול האנטיביוטי ולשדרגו באופן משמעותי באמצעות מספר אמצעים. על מנת להכיר את האמצעים הללו, ובכלליות להבין יותר טוב את אופן הטיפול, מומלץ לקרוא את המאמר שבקישור הזה.

טיפול טבעי להליקובקטר

יתרונות
  • פחות תופעות לוואי בזמן הטיפול.
  • פחות סיכון לאוכלוסיית החיידקים הטובים (בהנחה שהמטפל יודע מה הוא עושה).
  • בשילוב הנכון אפשר גם להכניס צמחים שיזרזו את החלמת הדלקת וילחמו בחיידק בו זמנית.
חסרונות
  • פחות זמין – צריך להזמין את הצמחים/תוספים ואי אפשר פשוט "לקפוץ שנייה" לבית מרקחת.
  • משך הטיפול ארוך יותר (חודש – חודש וחצי), אף שלפעמים ניתן להרגיש הקלה עוד במהלכו.
  • אין פרוטוקול אחיד כמו לרופאים ולכן חשוב מאוד למצוא מטפל/ת מיומנים ומעמיקים בידע.

על מנת לקרוא בהרחבה על טיפולים טבעיים להליקובקטר, מה יותר אפקטיבי וגם ממה להיזהר, קרא/י את המאמר שבקישור הזה.

מה לבחור בתכלס: אנטיביוטיקה או צמחים

כפי שניתן לראות, החסרונות של צמחים הם בעיקר לוגיסטים, ואלו גם יתרונות האנטיביוטיקה. על כן לדעתי (אינך חייב/ת לקבל אותה 😉 ), הטיפול הנכון קליניקת הוא הטבעי. בטיפול טבעי יש פחות סיכונים, הוא יותר ידידותי למעי ועל כן יותר נכון מבחינה רפואית הוליסטית. 

עם זאת, במידה שאין לך היסטוריה של טיפולי אנטיביוטיקה מרובים ואורח החיים והתזונה שלך טובים, רוב הסיכויים שסבב טיפול אחד באנטיביוטיקה לא ישאיר נזק ארוך טווח, אם כי סיכוי כזה תמיד קיים בשילוב של מספר סוגי אנטיביוטיקה במקביל. 

אז שכל אחד/ת יעשו את השיקול של לוגיסטיקה, מול זמן הטיפול, מול השיקול הרפואי-הוליסטי ויעשו את הבחירה הנכונה עבורם. אני מזכיר שגם אם משך הטיפול ארוך יותר, עם בחירת הפרוטוקול הנכון, בנוסף לשינויים מתאימים בתזונה ובאורך החיים, ההרגשה תשתפר די מהר.

רוב האנשים עם הליקובקטר יפלו על הדבר הזה

מדי פעם מגיעים אלינו לקליניקה אנשים ש"סוחבים" את החיידק במשך שנים וחשוב לי לחלוק אתך את הדבר החשוב הזה…

הדבר הכי חשוב בטיפול בבעיות עיכול, ובהליקובקטר בפרט, הוא סבלנות.

אף אחד לא מבטיח שהטיפול הראשון או השני יעבדו (זה נכון גם לטבעי וגם לאנטיביוטיקה), מבאס אבל זו המציאות. עם זאת, הליקובקטר הוא בעיה יחסית קלה לטיפול. היא קלה כי יודעים להגדיר אותה באופן מדויק (בניגוד למעי רגיז למשל, שלא תמיד ברור מה מקורו) וכי קיימות אפשרויות טיפול רבות. 

לכן הדבר הכי חשוב הוא להתמיד – להקפיד על אורח חיים, לעבור את הטיפול, להיבדק ובמידה שהחיידק עדיין קיים לבחור טיפול שונה ולצאת לדרך – לא לוותר!! אם תתמיד/י זה בסוף יעבור. אצלנו בקליניקה יש למשל דרגות של טיפול שעל פיהן אנו מתקדמים עם מטופלי הליקובקטר פילורי למקרה שהסבב הראשון נכשל – במידה שהם מתמידים כמובן.

מצאו אצלי חיידק הליקובקטר פילורי אבל אין לי שום תסמינים – האם לטפל

נכון להיום אין אינדיקציה שכדאי לטפל באדם שאובחן עם הליקובקטר אך אינו מציג אף תסמין. אם זה ממש מטריד אותך אז ניתן לבצע גסטרוסקופיה על מנת לוודא שאין מתחת לפני השטח דלקת שלא הרגשת. במידה שהכל בסדר, נכון למה שידוע לנו היום ממחקרים אין צורך לרוץ לטפל במקרה זה וכך קבע גם המרכז למחלות מדבקות האמריקיאי (5) (6).

בנוסף , קיימת אינדיקציה לכך שאצל אנשים הנושאים הליקובקטר פילורי מגיל מוקדם מאוד, יש לו דווקא תפקיד חשוב. במקרים אלו הוא עשוי להמגן מפני מחלות של דרכי הנשימה הקשורות לאלרגיה (7) (8), למשל אסטמה, על ידי מיתון התגובה החיסונית. חיסול ההליקובקטר במקרים אלו יבטל את ההגנה שהוא סיפק.

לעתים הרופאים ממליצים לטפל בחיידק במקרים אלו אם יש אנמיה, אך לפני שרצים לעשות זאץ מומלץ לבדוק שצריכת הברזל שלך מספקת ושאין סיבות אחרות לבעיה. במקרים רבים הדברים הבסיסיים האלו הרבה יותר משמעותיים מהחיידק (במידה ואין תסמינים נוספים כמובן).

לסיכום

הליקובטר הוא לא גזירת גורל וניתן לטפל בו במגוון דרכים.

יש לבחור את דרך הטיפול המתאימה עבורך (טבעי או אנטיביוטיקה), להצטייד בסבלנות ומוטיבציה והכל יהיה בסדר. עם שינויים מתאימים בתזונה ובאורח החיים התסמינים גם יחלשו באופן מאוד משמעותי די מהר, גם אם הטיפול ייקח זמן.

במידה שאת/ה סובל/ת מבעיה מורכבת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון הקצר שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

]]>
https://omriariel.co.il/helicobacter/feed/ 9
טיפול טבעי בהליקובקטר – מה באמת עובד וממה להיזהר https://omriariel.co.il/helicobacter-natural/ https://omriariel.co.il/helicobacter-natural/#comments Tue, 09 Jan 2024 22:00:00 +0000 https://omriariel.co.il/?p=1343 Last Updated on 14/03/24 by עומרי אריאל

בקבוקונים עם תמציות ושמנים המשמשים לטיפול טבעי בהליקובקטר

טיפול טבעי בהליקובקטר הוא נושא חם מאוד, בעיקר בשל החסרונות הגדולים של הטיפול האנטיביוטי, הכוללים תופעות לוואי רבות ונזק לאוכלוסיית החיידקים הטובים

במעי – ניתן לקרוא על הטיפול האנטיביוטי והיבטים נוספים של הליקובקטר במאמר שבקישור הזה

למרבה המזל, עולם הצמחים והתוספים מציע אפשרויות רבות להכחדת החיידק. חלק מהצמחים עשויים גם לסייע "על הדרך" בשיקום הנזק לקיבה, עם הרבה פחות תופעות לוואי. עם זאת, קיים גם שימוש רב שאינו נכון בצמחים ושלל מיתוסים על צמחים שבתיאוריה אמורים לעזור, אך ממחקרים ידוע לנו שאין להם באמת השפעה משמעותית בגוף – לא כל מה שעובד על צלחת במבחנה יעבוד בגוף האדם.

במאמר זה נעשה סדר בכל הקשור להליקובקטר וטיפול טבעי: על איזה צמחים יש מיתוסים שגויים, מה באמת נמצא שעובד במחקרים, מיהם הצמחים הפופולריים שלמרות יחסי הציבור פחות כדאי לקחת כי הם פוגעים גם בחיידקים הטובים לא פחות מאנטיביוטיקה אנטיביוטיקה, ועוד דברים מעניינים כמו פרוביוטיקה להליקובקטר – יאללה, בוא/י נתחיל!!

אם יש משהו ספציפי שמעניין אותך, ניתן לקפוץ אליו באמצעות לחיצה על המיקום המתאים בתוכן העניינים.

לפני שנצלול לצמחים המשמשים לטיפול טבעי בהליקובקטר, חשוב להבין שגם לטיפול טבעי יש יתרונות וחסרונות, ועל כן יש להכנס אליו עם עיניים פקוחות:

הליקובקטר וטיפול טבעי: יתרונות

  • קיים מגוון גדול של צמחים עם תכונות הפוגעות בהליקובקטר (1) (2). לכן אם פרוטוקול מסוים לא עובד, קיימות אפשרויות טיפול רבות נוספות.
  • פחות תופעות לוואי לטיפול עצמו.
  • חלק מהצמחים יותר ממוקדים להליקובקטר ופחות פוגעים בחיידקים הטובים.
  • אפשרות לשלב צמחים שגם מסייעים להכחדת החיידק וגם תורמים לשיקום הקיבה במקביל.
  • אפשרות לפגוע בחיידק דרך מגוון מנגנונים שונים, לא רק הרג ישיר (דוגמה לכך היא למשל צמחים שמפריעים לו להיצמד לדופן הקיבה) וכך ניתן "לתקוף" אותו במספר חזיתות.

הליקובקטר וטיפול טבעי: בעיות אפשריות

  • קיימים צמחים אגרסיביים מאוד, המסוגלים לחולל גם פגיעה משמעותית בחיידקים הטובים, בדומה לאנטיביוטיקה.
  • הוא לוקח יותר זמן מטיפול אנטיביוטי – לרוב טיפול טבעי בהליקובקטר ימשך כחודש עד חודש וחצי, בהשוואה לשבועיים עם אנטיביוטיקה. טכנית זה חיסרון רק אם אין לך סבלנות 😉 .
  • שימוש לא נכון בצמחים יכול לגרום לתופעות לוואי נקודתיות.
  • אין פרוטוקול אחיד מתוקנן – מכיוון שהמחקר בתחום צמחי מרפא מפוזר מאוד ולא קיימים ארגוני בריאות שיאגדו את הנתונים, אין פרוטוקולים מסודרים והדבר גורר שונות רבה בין מטפלים שונים. כמו כן, בניגוד לאנטיביוטיקה, מחקר מסודר על שילובי צמחים הוא פחות נפוץ – פעמים רבות כל צמח נחקר בנפרד.
  • מכיוון שהידע מפוזר מאוד, לידע של המטפל יש חשיבות רבה – מטפל שאינו בקיא במחקר יותר סביר שיעשה טעויות – בהשוואה לרופא שפשוט עוקב אחר פרוטוקול מוכן.
  • חשוב לזכור כי בעוד שעולם הצמחים נשמע מאוד "רומנטי" ומבטיח, ממש כמו בטיפול האנטיביוטי גם כאן אין "פטורים" משינוי באורח החיים ובתזונה, אחרת סיכויי הצלחת הטיפול עשויים לקטון.

דבר אחרון לגבי השימוש בצמחים לטיפול טבעי בהליקובקטר: ברוב המקרים אין צמח אחד מושלם, על כן טיפול טבעי יכלול שילוב של מספר צמחים ותוספים, בדומה לטיפול האנטיביוטי. תוסיפו לכך את העובדה שמדובר בחיידק עיקש, עם מגוון רחב של תתי זנים עם עמידויות שונות, אשר כל אחד מהם פגיע יותר/פחות לכל צמח, ומכאן ניתן להבין שיש יתרון רב לשילוב ולא לבנות על צמח אחד בודד. 

יאללה, בוא/י נדבר תכלס על צמחים!!

הליקובקטר, טיפול טבעי ומיתוסים – מה לא באמת עובד בגוף

הצמחים/תוספים הבאים הראו השפעה מסוימת בצלחת מעבדה, אך כשנבחנו בתכלס בגוף האדם הם פשוט לא סיפקו את הסחורה:

שום ובצל

אני מתנצל בפני כל מי שסתם הסריח/ה משום עד כה כי חשב/ה שאכילתו תסייע למיגור החיידק, אך הנ"ל לבד לא הכחידו את החיידק (תאכלו אותם, אך הם לא תרופת פלא) (3) (4) (5).

תכף נדבר על איזה חומר פעיל הקיים בשום כן יכול לסייע כתוסף.

דבש מנוקה להליקובקטר

מדובר במוצר מאוד אופנתי ברשתות החברתיות ובאתרי האינטרנט השונים. עם זאת, בניגוד להילולה סביבו הוא לא באמת יעיל באופן משמעותי יותר מסוגי דבש אחרים (6) (7). אפשר כמובן להשתמש בו אם הוא טעים לך, אבל לא כדאי לתלות בו תקוות גדולות וודאי שלא להשקיע בו יותר מידי. דבש איכותי שלא עבר חימום כנראה יעשה את אותה העבודה פחות או יותר.

הסיבה שדבש מנוקה הראה יעילות במבחנה נגד הליקובקטר היא ריכוז הסוכר הגבוה שבו (בדומה לכל דבש), לא בגלל רכיבים פעילים אחרים. כאשר חישבתי את המידע שנוגע לריכוז האפקטיבי של הדבש אשר נמצא במחקרים, יצא שאם תרצו לצרוך כמות דבש שתהיה יעילה, תצטרכו להגיע למינון של 200-250 גרם בבת אחת. בהצלחה!!

  • האמור מתייחס לשימוש בדבש מאנוקה לטיפול בהליקובקטר פילורי, לא לשימושים אחרים שלו.
  • מקור המיתוס בנוגע לדבש מנוקה והליקובקטר הוא ככל הנראה בעיקר שיווק של יצרני הדבש וחוסר התעמקות מספקת במחקר מצד המצדדים בו.

הליקובקטר פילורי וטיפולים טבעיים שנמצאו כיעילים, אך אינם מומלצים כטיפול ראשוני

הצמחים/תוספים הבאים אכן יכולים להרוג את החיידק, אך אני באופן אישי לא אוהב להשתמש בהם כטיפול קו ראשון משתי סיבות אפשריות:

  1. לחלקם יכולות להיות תופעות לוואי בסבירות גבוהה יותר בהשוואה לטיפולים אחרים.
  2. לאף אחד משלושת הבאים אין תכונות משקמות, המזרזות את קצב ריפוי הדלקת בקיבה, שלרוב נלווית לחיידק (מטרתם היא נטו להרוג בהקשר זה).
  3. כולם מכילים רכיבים שהורגים מגוון רחב מאוד של חיידקים בקלות רבה – זה אומר גם חיידקים טובים. באופן אישי, תמיד נשמע לי תמוה שמטפלים בגישה הטבעית כה מתנגדים לאנטיביוטיקה, ובאותה נשימה ממליצים על תוספים שגם כן עושים נזק רב לאוכלוסיות החיידקים הטובים.

בעיניי, ככל שהטיפול ממוקד יותר במטרה שלשמה הוא ניתן, ועושה פחות נזק מסביב, כך הוא טוב יותר. זה לא אומר שאנו לא משתמשים בהם בקליניקה, אלא שאנו שומרים אותם למקרים בהם הטיפול הראשוני נכשל – כך אנו "חוסכים" אותם ממטופלים רבים.

באופן מאוד מפתיע, אם יצא לך לקרוא בפורומים השונים, מיד תראה/י שהמוצרים הנ"ל ממש פופולריים.

שמן אורגנו להליקובקטר פילורי

מדובר במוצר ממש פופולרי לשלל בעיות במערכת העיכול, לא רק כטיפול טבעי בהליקובקטר. עם זאת לשימוש בשמן אורגנו להליקובקטר יש מספר בעיות (אמ;לק – יש בו את כל שלושת הבעיות שכתבתי למעלה):

  1. טווח פעולה רחב – הוא הורג סוגי חיידקים רבים ורבים מהם טובים – חבל.
  2. תופעות לוואי – שמן אורגנו עשוי לגרות את הקיבה ולגרום לתחושת צריבה. זה עוד יותר בולט במטופלים עם הליקובקטר, שכן אצלם הקיבה גם ככה דלקתית ורגישה מלכתחילה. ניתן לומר שזה ממש להוסיף שמן למדורה 😆.
תמצית זרעי אשכוליות לטיפול טבעי בהליקובקטר

גם פה טווח הפעולה רחב מאוד – תמצית זרעי אשכוליות במינון מספק תהרוג פחות או יותר כל דבר במערכת העיכול: פטריות, וירוסים ושלל סוגי חיידקים (גם טובים) (8). זו הסיבה שאיני ממליץ עליו כטיפול ראשוני.

עובדה מעניינת על תמצית זרעי אשכוליות: מותגים רבים של שמן זרעי אשכוליות מכילים חומר מחטא בשם benzalkonium (9)(10). מקורו של חומר זה אינו מהצמח אלא מהחומרים בהם משתמשים בתהליך הכנת התמצית. העובדה המעניינת היא שמחקר אשר השווה מותגים שונים של תמצית זרעי אשכוליות הראה כי בהיעדר נוכחות החומר, תמצית זרעי אשכוליות בפני עצמה אינה כה יעילה נגד חיידקים (11). משמעות הדבר היא שהסיבה שמוצר זה הורג חיידקים כה ביעילות היא לא בגלל חומרים שמקורם בזרעי אשכוליות, אלא בשל החומר המחטא שמשמש להפקת התמצית. 

מי כסף לטיפול בהליקובקטר

בדיוק כפי שנשמע – מים עם חלקיקי כסף מיקרוסקופיים – גם תכשיר זה הורג טווח רחב של חיידקים (גם טובים). במינונים גבוהים מידי קיימת גם סכנה שהכסף יצטבר בעור וישנה את צבעו.

לסיכום החלק הזה: שלושת המוצרים הנ"ל הן אפשרויות טיפול חזקות מאוד לטוב ולרע. עם שמן אורגנו אף בוצע בשנת 2023 מחקר על בני אדם ,שהראה תוצאות עם אחוזי הצלחה גבוהים (12), אף שמדובר במחקר ראשוני מאוד ולא באיכות גבוהה. בשל חוזקם, רצוי להשתמש במוצרים אלה לזמן מוגבל בלבד וכמובן עם ליווי מקצועי. 

מספיק עם השליליות – מה כן כדאי לנסות כטיפול טבעי להליקובקטר

כאמור, הטבע מציע שלל אפשרויות.

אלו הדרישות שלנו ב"קל לעיכול" מצמחים/תוספים כדי להכנס לטיפול קו ראשון:

  1. נבדק מחקרית. אם יש ניסויים על בני אדם אז בכלל טוב.
  2. רצוי שהצמח יהיה גם בעל תכונות המפחיתות דלקת – לאנשים הסובלים מתסמיני הליקובקטר יש לרוב דלקת/כיבים שנגרמו מהחיידק.
  3. לא פוגע באופן חמור בחיידקים הטובים – כמה שיותר ממוקד להליקובקטר.

בכל שימוש בצמחים יש להיוועץ עם איש/אשת מקצוע! לא כל צמח מתאים לכל אחד/ת וחלקם עשויים לגרום לתועות לוואי, על אחת כמה וכמה עם קיימות מחלות רקע.

אז יאללה, בואו נתחיל! וזכרו שתמיד טוב לשלב כמה דברים, בהתאם לתסמינים, היסטוריית מטופל/ת, רגישויות וכו'.

קצח (Nigella Sativa)

אחד הצמחים המובילים לטיפול טבעי בהליקובקטר. זאת בשל מחקר (13) שהדגים כי שני גרם מהצמח הבודד הזה, יעילים בערך כמו טיפול תרופתי משולש (שני סוגי אנטיביוטיקה ותרופת PPI). שכיחות תופעות הלוואי שלו נמוכה מאוד ולכן הוא מועמד מעולה לכל פרוטוקול טיפול בהליקובקטר פילורי. יש להשתמש באבקה המכילה את כל חלקי הגרגר ולא רק בשמן. דוגמה לתוסף קצח ניתן למצוא בקישור הזה

צמחים המכילים ברברין (Berberine)

ברברין הוא חומר המצוי במספר צמחים (קופטיס הוא דוגמה אחת, אך יש עוד רבים) ובעל תכונות אנטי-בקטריאליות (הורג חיידקים). במחקרים בהם שולב עם טיפול אנטיביוטי (14) (15), הוא הגדיל את הסיכוי להיפטר מהחיידק ובמקביל הגביר את קצב החלמת הכיבים (אולקוס). בנוסף, הוא מסייע בהפחתת הדלקתיות ובהגנה על מערכת העיכול מפני רעלנים שמפרישים חיידקים. כן חשוב לציין שגם לברברין טווח השפעה רחב (משפיע גם על חיידקים טובים), ולכן יש לשים לב למינון ולשמך זמן השימוש בו.

רובארב

צמח המסייע להנעת מערכת העיכול, כלומר פעמים רבות מסייע לטיפול בעצירות. מחקר שבדק אותו במעבדה וגם בעכברים (16) מצא שהוא יעיל מאוד נגד מגוון זני הליקובקטר, כולל כאלו בעלי עמידות לאנטיביוטיקה. יכול להיות מצוין, ועוד יותר עבור מטופלים הסובלים במקביל מעצירות, אך בהתאם למינון יש לשים לב למשך השימוש בו בשל האפקט המשלשל שלו, כי הוא עשוי לייצר תלות.

אליצין 

חמור המופק משום. בשילוב עם אנטיביוטיקה הוא הגביר את אחוזי ההצלחה שלה ושיפר את שיעור החלמתם כיבים בקיבה (17). מכיוון שהוא בטוח לשימוש, עם שיעור נמוך מאוד של תופעות לוואי, אנו לעתים מצרפים אותו לפרוטוקול טיפול טבעי בהליקובקטר. חשוב לציין כי כמות האליצין בשום עצמו, או בתמצית שום, נמוכה מאוד – כנראה זו הסיבה מדוע שום לא הראה יעילות בטיפול בבני אדם, באוד שתוסף אליצין כן יעיל. איניתן לרכוש אותו בלחיצה על הקישור הזה, או תוסף עם מינון נמוך יותר בקישור הזה.

קליפת רימון

נכנסה לאופנה בשנים האחרונות לטיפול בשלל בעיות, בשל תכונתה הייחודית של פגיעה בעיקר בחיידקים מזיקים והרבה פחות בטובים. מחקר על עכברים (18) הראה שלבד היא לא תחסל את החיידק (ייתכן שהמחקר פשוט היה קצר מידי ולכן לא נצפתה הכחדה מלאה), אבל קליפת רימון כן תוכל להחליש את החיידק, לפגוע בו באופן משמעותי, ועל כן יכולה להצטרף לטיפול בשילוב מוצרים נוספים.

מונולאורין (Monolaurin)

חומצת שומן בינונית (סוג של שמן) הנמצאת באופן טבעי בקוקוס. בעוד שזו אינה נבדקה במחקרים על בני אדם, כשהשוו אותה במעבדה לשמן אורגנו (19) נצפה שיש לה פעילות הרבה יותר חזקה נגד הליקובקטר. בנוסף, בניגוד לשמן אורגנו היא דווקא עשויה לתרום להתפתחות אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי. יש לעלות כמויות באופן הדרגתי כי מונולאורין כן נוטה במקרים מסוימים "להפוך קצת את הבטן" אם מגזימים ישר במינון. דוגמה לתוסף מונולאורין בקישור הזה

קבל/י את הסינרגיסטים!!! הצמחים שיקפיצו כל טיפול טבעי בהליקובקטר

סינרגיסט הוא צמח שמגביר את השפעתם של הצמחים האחרים, כלומר מייצר איתם סינרגיה (מצב בו השלם גדול מסך חלקיו). קיימים שני סינרגיסטים הרלוונטיים לטיפול טבעי בהליקובקטר פילורי, וכבונוס מדובר גם בצמחים עם פעילות משקמת ואנטי דלקתית מוכרת מאוד ומגובה מחקרית.

ג'ינג'ר

מסייע לטיפול בבעיות קיבה ומחקר קטן (20) אף מצא שבמינון של 3 גרם ליום הוא עשוי לסייע בהשמדת החיידק.

יש לשים לב שג'ינג'ר עשוי לעשות צרבות לחלק מהמטופלים, תופעה המוכרת בשם "ginger burn". במקרים אלו מיצוי נוזלי של הצמח (ללא אלכוהול) עשוי לעבור קצת יותר טוב.

דוגמה לתוסף ג'ינג'ר בקישור הזה או בקישור הזה

ליקוריץ

אחד הצמחים המוכרים בעולם לטיפול בבעיות קיבה ולבעיות רבות נוספות.

לליקוריץ גם תכונות אנטי דלקתיות, גם משקם כיבים, וגם מגביר את פעילותם האנטי-בקטריאלית (הורגת חיידקים) של צמחים אחרים. בונוס נוסף – היה מחקר (21) שמצא כי ליקוריץ גם פוגע במידה מסוימת באופן ישיר בהליקובקטר.

יש לשים לב שלאנשים עם בעיות לב ולחץ דם במיוחד, אסור להשתמש בליקוריץ ללא פיקוח!! במקרים אלו ניתן להשתמש במוצר שנקרא DGL – ליקוריץ שהוציאו ממנו את החומר העיקרי שגורם לתופעות הלוואי. אגב, הליקוריץ מהמחקר האחרון שהזכרתי היה מסוג DGL – זה קישור למוצר בו השתמשו. עדיין, תתייעצ/י עם איש מקצוע, בייחוד אם קיימות מחלות רקע.

אחרונה חביבה – פרוביוטיקה להליקובקטר

נכון להיום הזן שהראה את היעילות הגולה ביותר במחקרים לטיפול בהליקובקטר הוא החיידק שנמצא במוצר של ביוגאיה (המוצר בצורת טיפות לילדים). מומלץ לרכוש אותו באייהרב כי עבור מחיר דומה או אפילו קצת פחות בהשוואה לארץ, מקבלים מוצר עם כמות כפולה (10 מ"ל בהשוואה ל-5 בארץ) – קישור למוצר לדוגמה. אם ברצונך לרכוש אותו בארץ יש לבקשו מהרוקח (אין צורך במרשם), שכן ברוב המקרים המוצר לא נמצא על המדפים בחוץ. מומלץ לקחת 2-3 פעמים ביום במטרה לטפל בהליקובקטר ולא פעם אחת, כפי שכתוב על האריזה. כן חשוב לדעת שפחות סביר שפרוביוטיקה לבד תכחיד הליקובקטר, לכן כדאי לשלבה כחלק מפרוטוקול טיפול עם רכיבים נוספים.

מאכלים בכבישה ביתית עשויים להיות חלופה טובה גם כן, כי הם מכילים מגוון חיידקים גדול בהרבה מכל תוסף.

* גילוי נאות: הקליניקה מקבלת עמלה קטנה בביצוע רכישה מהקישורים הנ"ל, אך זה לא משפיע על המחיר עבורך, שנותר המחיר הרגיל באתר. אלו חלק מהמוצרים שבהם אנו משתמשים באופן תדיר בקליניקה ובמידה שברצונך לנסות אותם נודה לך על תמיכתך בעבודת המחקר והכתיבה הרבות שנעשית במטרה להנגיש את מידע העדכני ביותר שבמאמר זה ונוספים. 

לסיכום

הניסיון הקליני מראה שצמחים הם חלופה טובה מאוד לאנטיביוטיקה, ובהדרגה מצטרפים עוד ועוד מחקרים שתומכים בכך. 

כמו בתרופות, גם כאן כדאי לשלב מספר צמחים על מנת להגדיל את סיכויי הצלחת הטיפול – אין צמח אחד שמהווה "תרופת קסם". נקודה נוספת המשותפת לתרופות ולצמחים: חשוב לתכנן את פרוטוקול הטיפול ולבצע בו התאמות באמצעות ליווי מקצועי ולא לקחת סתם דברים! זאת משום שגם לצמח ה"תמים" ביותר עשויות להיות תופעות לוואי ובמקרים מסוימים הוא יכול אף להזיק – הליווי חשוב גם לצורך קביעת סוגי הצמחים המתאימים וגם המינונים. מטפל/ת מיומנ/ת ידע גם להפריד בין צמחים עם הרבה יחסי ציבור אבל פעילות "חצי כוח", לבין הצמחים האפקטיביים יותר.

במידה שאת/ה סובל/ת מבעיה מורכבת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון הקצר שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

]]>
https://omriariel.co.il/helicobacter-natural/feed/ 13
מה אסור לאכול כשיש הליקובקטר ומה מותר – המדריך המלא והמפורט https://omriariel.co.il/helicobacter-lifestyle/ https://omriariel.co.il/helicobacter-lifestyle/#comments Mon, 08 Jan 2024 22:00:47 +0000 https://omriariel.co.il/?p=1357 Last Updated on 14/03/24 by עומרי אריאל

חדשות טובות! עם תזונה נכונה ניתן לחוש הקלה משמעותית בתסמיני הליקובקטר, במקרים מסוימים גם תוך ימים בודדים.

במאמר זה נבין את עקרונות התזונה להליקובקטר פילורי – מה לאכול, מה לא לאכול ולמה. מעבר לעקרונות הללו, ניתן להוריד את המדריך המלא של קליניקת "קל לעיכול" לתזונה להליקובקטר ללא עלות. המדריך מכיל רשימת מאכלים מלאה ודגשים נוספים, שיהפכו את התהליך לברור ונגיש. ניתן לקבלו ישירות למייל על ידי השארת הפרטים ממש כאן למטה.

כמו כן, אם ברצונך להכיר טוב יותר את מגוון אפשרויות הטיפול בחיידק, ומגוון היבטים נוספים הקשורים אליו, ניתן לקרוא זאת במאמר שבקישור הזה

יאללה, בוא/י נדבר על מה אסור לאכול כשיש הליקובקטר, מה מותר ועוד!

תזונה להליקובקטר צריכה לתת מענה למספר היבטים:

  1. הקלה על הקיבה – כדי להרגיע את התסמינים.
  2. תמיכה ועידוד של ריפוי הדלקת שנוצרה.
  3. להכיל רכיבים שמסייעים לפגיעה בחיידק ומעודדים ריפוי מהיר יותר של הקיבה.

כדי להשיג את שלושת המטרות, חשוב לשים לב למה מורידים בתזונה, אך גם לשים דגש מיוחד על מזונות מסוימים – מה אוכלים כשיש הליקובקטר חשוב לא פחות ממה להימנע.

מילה אחרונה לפני שנצלול לתכלס – העקרונות שכתובים במדריך ובמאמר זה מתייחסים לבעיות בקיבה ולהליקובקטר בלבד. במידה שיש לך תסמינים המערבים את המעי, למשל שלשול, עצירות, נפיחות וכו', ייתכן שידרשו התאמות לכך.

תזונה להליקובקטר

הליקובקטר – מה לאכול

המאכלים שהכי קלים לעיכול כשיש הליקובקטר הם ירקות ופירות (רובם לפחות).

מאכלים אלו אינם מצריכים מהקיבה לעבוד קשה, לרוב אינם מעוררי דלקת ולא מגרים את המקום. בנוסף, ירקות ופירות מסוימים מכילים רכיבים המעודדים את ריפוי הקיבה וחלקם אף פוגעים במידה מסוימת בחיידק (1).

משפחת הירקות היחידה שממנה כדאי להימנע כשיש הליקובקטר היא משפחת הסולניים, וכוללת ירקות כמו: עגבנייה, פלפלים (חריפים ומתוקים), חציל ותפוח אדמה (חלק מהאנשים יוכלו לאכול אותו, אך רצוי לקלף ולהסיר חלקים ירוקים).

פירות שמהם מומלץ להימנע כוללים פירוד הדר (מיץ לימון כן עובר טוב) וגוג'י ברי, כיוון שהוא שייך למשפחת הסולניים.

הליקובקטר תזונה טובה - מגוון ירקות כמו כרובית, ברוקולי, גזר, צנונית ועודירקות שמומלץ לאכול כשיש הליקובקטר כוללים ירקות עם תכולה גבוהה של חומרי הזנה ונוגדי חמצון. אלו מזרזים את ההחלמה וחלקם גם פוגעים בהליקובטר. דוגמאות לירקות שנצפו כמועילים במחקרים, כוללות: פירות יער כהים (למשל אוכמניות), נבטי ברוקולי, מצליבים (כלוב ברוקולי, כרובית ועוד), עלים ירוקים (למשל פטרוזיליה), במיה, תה ירוק, מיץ חמוציות ועוד. כמו כן, ירקות כתומים גם עוברים טוב ומועילים במצבים בהם הקיבה פגועה. 

תזונה שתכיל מגוון ירקות, ממגוון צבעים ומשפחות, תבטיח שתקבל/י את כל מה שהגוף צריך.

המגוון כאן חשוב מאוד, שכן כבר יצא לי להיתקל לאורך השנים במטופלים שקיבלו בעבר תפריטים לא פחות מ"הזויים", שלפעמים כללו אכילת כוסמת ועלים ירוקים בלבד. תזונה כזאת ודאי שאינה מבוססת מדעית, קשה מנטלית ונפשית, ומגבילה את הרכיבים שהגוף מקבל מהמזון ובכך תעכב את ההחלמה במובן מסוים.

רשימת המאכלים המלאה נמצאת במדריך, אותו ניתן לקבל על ידי השארת הפרטים למעלה.

הליקובקטר – מה לא לאכול

קיימות מספר סיבות להימנע או לצמצם צריכת מזון מסוים כשיש הליקובקטר. הבנת הסיבות הללו תקל עליך לדעת מדוע כדאי יותר להימנע ממאכלים מסוימים ומתי צריך פשוט למצוא את המינון האידיאלי:

  1. המזון פרו-דלקתי (מקדם דלקת) – כדאי להימנע.
  2. יש בו חומרים שמגרים את הדלקת בקיבה באופן אקטיבי – גם פה כדאי להימנע.
  3. הוא מצריך מאמץ גדול מהקיבה, מעמיס עליה ובכך גורם באופן עקיף לכאבים – אין צורך להימנע לחלוטין, אלא להבין מה הכמות שאיתה הקיבה מסתדרת.
שתי הקטגוריות הראשונות: מה אסור לאכול כשיש הליקובקטר

תמונה ירקות סולניים (עגבנייה, חציל, פלפל) - מה לא לאכול כשיש הליקובקטר

מאכלים אלו כוללים ירקות ממשפחת הסולניים שהזכרנו קודם, שמנים מזוככים כמו קנולה, סויה, תירס וחמניות.

מאכלים נוספי ברשימה זו כוללים אוכל מעובד, כמות מלח גדולה, מוצרים מדגנים כמו חיטה ושיפון, אוכל מטוגן, חריף, מוצרי חלב, אלכוהול, שתייה מתוקה, שוקולד, קפה ועוד. גם כאן ניתן למצוא את הרשימות המלאות במדריך.

מאכלים שיכולים להעמיס על הקיבה – ניתן לאכול, אך יש להבין מהי הכמות שהגוף יכול לעכל בטוב

לרוב יהיו אלא מאכלים עם כמות גדולה של שומן וחלבון, למשל חלבון מהחי (דגים, ביצים, בשר, עוף), תיבול אגרסיבי ועוד. 

קטגוריה זו כוללת גם מאכלים שאינם מפריעים לרוב לעיכול, אך גם אינם תורמים. מאכלים אלו כוללים דברים כמו אורז, קינואה ומגוון מוצרים נוספים.

דגשים חשובים!

  1. יש להרבות באכילת ירקות כי הם פחות מעמיסים על הקיבה ורבים מהם מכילים חומרים המסייעים לטיפול בחיידק ו/או בתופעות המתלוות אליו (דלקות, כיבים ועוד) – לפחות שליש/חצי מהצלחת צריכה להכיל ירקות – רצוי חצי. יתר הצלחת תתחלק בין הפחמימה והחלבון.
  2. רצוי להכין כמה שיותר מהאוכל בעצמך ולהפחית בקניית אוכל בחוץ, הכולל מרכיבים שאין ביכולתך לשלוט עליהם, כמו שמנים, תבלינים, רטבים, סוגי קמחים שונים ועוד.
  3. אם כבר אוכלים בחוץ אז כמה שיותר פשוט – למשל דג וירקות טריים או קלויים.
  4. עבור מטופלים רבים, ריבוי ארוחות קטנות (למשל 4-5 ביום) מרגיש טוב יותר בהשוואה לארוחות מעטות אך גדולות יותר
  5. מכיוון שבריאות מערכת העיכול מושפעת מסטרס, חשוב לפנות זמן לארוחה, לאכול בנחת ולא תוך כדי פעולה אחרת, כמו הליכה, עיסוק במחשב, צפיה בטלוויזיה או אפילו האזנה למוזיקה קצבית. אכלו בישיבה והקפידו שהאווירה תהיה רגועה ונינוחה.
  6. לאכול לאט – כך יהיה באפשרותך להבין טוב יותר מה הכמות הנכונה עבורך ואלו מזונות מרגישים טוב יותר מאחרים.
  7. ללעוס היטב – כך יהיה לגוף קל יותר לפרק את המזון ואם הקיבה צריכה פחות להתאמץ, גם ההרגשה שלך תהיה טובה יותר.

סטרס

הקשר בין סטרס לבעיות במערכת העיכול כבר ידוע לנו מזה שנים רבות וחשיבותו עצומה (2) (3)!!!

סטרס מחליש את מערכת החיסון, האחראית להתמודדות עם החיידק, משפיע על חומציות הקיבה ובריאותה.

המשמעות היא כי סטרס הוא אחד הגורמים המכריעים בכל הקשור לניהול וטיפול בהליקובקטר וייתכן אף כי הוא אחד הסיבות מדוע אנשים מסוימים יכולים לשאת את החיידק אך להיות בריאים בעוד שאצל אחרים הוא מתפרץ.

נקודה למחשבה: סטרס בא לידי ביטוי בדרכים שונות ומגוונות: לחץ, חרדה, עייפות ממשוכת, עומס גדול בעבודה או בלימודים, תקופה בה היית חולה או עם חולשה במשך זמן רב ועוד.

עישון

עישון – סיגריות פוגעות במנגנונים רבים שתפקידם להגן על הקיבה ולשקמה במידה שנוצר נזק (4) (5), בכך הן פועלות באופן ישיר נגד הטיפול, מעכבות ולעתים אף מונעות את ההחלמה (6). השפעה נוספת שלהן היא הגברת רמת החומציות ועל כן הן עשויות להחריף את התסמינים.
* גמילה מיידית יכולה לעתים לגרום גם להחרפת המצב ולכן מומלץ לעשות זאת בהדרגה.

לסיכום

תזונה להליקובקטר יכולה לשנות את כללי המשחק, גם על ידי יצירת הטבה משמעותית בהרגשה וגם כי באפשרותך לצרוך מזונות שיפגעו בחיידק, ישקמו את הקיבה וישפיעו באופן ישיר על הצלחת הטיפול, בין אם בחרת באנטיביוטיקה או בדרך הטבעית.

חשוב לקחת בחשבון שבתזונה אין שחור ולבן וייתכן שידרשו התאמות – יכול להיות שעבור אנשים מסוימים יתאפשר לאכול מאכלים שכרגע עושים לך רע או ההיפך. כמו כן, אם קיימות בעיות גם במעי (למשל שלשול, עצירות וכו'), ייתכן שידרשו התאמות נוספות לתזונה זו וכאן גדלה עוד יותר החשיבות של ליווי מקצועי.

במידה שאת/ה סובל/ת מבעיה מורכבת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון הקצר שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

]]>
https://omriariel.co.il/helicobacter-lifestyle/feed/ 24
לורמיקס (ריפקסימין) – למה הטיפול לא עובד לאורך זמן ואיך לשנות את זה https://omriariel.co.il/loremix/ https://omriariel.co.il/loremix/#comments Sun, 07 Jan 2024 11:30:55 +0000 https://omriariel.co.il/?p=878 Last Updated on 14/03/24 by עומרי אריאל

מה זה לורמיקס (ריפקסימין)

כדורי לורמיקס (ריפקסימין) בצורת סימן שאלה ליד ציור של מעי

לורמיקס (ריפקסימין) היא אנטיביוטיקה מיוחדת, שאינה נספגת בגוף ולכן עובדת במעי בלבד. בשל תכונה ייחודית זו שיעור תופעות הלוואי שלה נמוך משמעותית מאנטיביוטיקות אחרות, ועל כן היא האנטיביוטיקה הפופולרית ביותר לטיפול ב- SIBO. לעתים אפילו נעשה בה שימוש בסובלים ממעי רגיז, גם אם לא אובחנו בסיבו באופן רשמי.

שימוש נוסף של לורמיקס הוא לטיפול במקרים מסוימים של שחמת הכבד (1). זאת בשל הפוטנציאל להשפעה מיטיבה על אוכלוסיות החיידקים במעי והקשר ביניהן לבין הכבד.

במאמר זה נדון בשימוש בלורמיקס לטיפול במערכת העיכול, בבעיה הגדולה ביותר של התרופה (גם כשהיא עובדת זה לא מחזיק לאורך זמן), מה ניתן לעשות כדי לשנות את זה, וכבונוס – איך ניתן לשפר את הסיכויים שבכלל נראה השפעה כלשהי מלכתחילה וטיפים חשובים נוספים.

מהם סיכויי הצלחת הטיפול

לפי המחקרים לורמיקס מסייעת בממוצע בכשני שליש מהמקרים (2). זאת כמובן במידה שהיא ניתנה לאחר אבחנה ברורה בסיבו ולא סתם כך במסגרת "בוא/י ננסה ונראה מה יהיה".

השיפור יכול להיות משמעותי מאוד או חלקי, וכמובן שישנם מקרים שבהם לא יהיה שיפור כלל. לעתים ההטבה (אם מתרחשת) מורגשת כבר במהלך הטיפול, אך לפעמים רק בסופו.

שימ/י לב שבמידה ואת/ה חווה תופעות לוואי משמעותיות, כדאי ליצור קשר עם הרופא המטפל ולשקול את הפסקת הטיפול. לא זכור לי מקרה של מטופל/ת שסבלו במהלך הטיפול ואחריו הרגישו הטבה משמעותית קיצונית, אז אין צורך לסבול לריק.

הבעיה הגדולה ביותר בשימוש בלורמיקס

הבעיה הגדולה ביותר היא שגם כאשר התרופה עובדת, השיפור לרוב אינו מחזיק לאורך זמן. ברוב המקרים השיפור (במידה שהתרחש) יחזיק ימים ספורים עד שבועות בודדים בלבד, אחריהם המצב יחזור לקדמותו.

במקרים אלו הפתרון של הרפואה הוא אחד בלבד – לתת שוב לורמיקס. זה יכול להיות סבב טיפול נוסף, מינון גבוה יותר, או מינון נמוך אך לאורך זמן רב יותר. בכל מקרה, לרפואה אין כלים נוספים לאזן את המעי במידה שהאנטיביוטיקה עזרה. לבעיה זו קיימות שתי סיבות עיקריות:

  1. רופאים אינם מכירים לעומק את תחום חיידקי המעי – זה לא נושא שנמצא בסילבוס שלהם וגם לא נלמד לעומק במהלך התמחות גסטרו (או כל התמחות אחרת) – זה לא התחום שלהם.
  2. אין לרופאים כלים אחרים – רופאים מטפלים באמצעות תרופות, אך לא קיימות תרופות שמכוונות למניפולציות ספציפיות בחיידקי המעי. 

מדוע תוצאות הטיפול אינן נשמרות

הסיבה לתופעה זו היא שלורמיקס אינה מתקנת את שורש הבעיה.

החיידקים במערכת העיכול אינם יוצאים "סתם ככה" מאיזון. זאת מכיוון שהגוף מפעיל מנגנונים רבים לצורך שמירה על איזון בריא, ולכן כאשר איזון זה מופר זה לרוב תוצאה של מערכת מסוימת שהשתבשה, או משהו במערכת העיכול שאינו עובד כהלכה. דוגמאות לשיבושים כללי בגוף שעשויים להוביל לחוסר איזון בחיידקי המעי, כוללות: סוכרת, בעיות בבלוטת התריס, בעיות במערכת העצבים, מערכת החיסון, שיבושים הורמונליים ועוד. במערכת העיכול עצמה קיימים גם כן מספר מנגנונים שמטרתם לשמור על איזון, לדוגמה חומציות הקיבה, מלחי מרה, אנזימי עיכול, תנועתיות המעי, ועוד – שיבוש בכל אחד מהם יוביל לחוסר איזון בחיידקי המעי וייתכן ל- SIBO.

מכיוון שלורמיקס לא מתקנת אף אחת מהבעיות הנ"ל ונוספות, המצב תמיד חוזר לקדמותו. מה שלורמיקס (ריפקסימין) עושה זה "להוריד לחיידקים את הראש", כלומר היא מקצצת את כמויות החיידקים וכך באופן נקודתי יוצרת "שקט תעשייתי" במערכת. עם זאת, חיידקים לעולם לא ייעלמו ואם כל מה שעשינו הוא לקצץ את הכמות שלהם, השיבוש במערכת שהביא את אוכלוסיות החיידקים לצאת מאיזון מלכתחילה, יוציא אותן מאיזון גם בשנית, בשלישית ועוד, עד שנטפל בשורש הבעיה.

ניתן לחשוב על זה באופן הבא: חוסר האיזון בחיידקי המעי הוא לרוב לא הבעיה הראשית שלך, אלא רק תסמין של משהו בגוף שיצא מאיזון. אם נמשיל זאת לפציעה הגורמת לכאב – טיפול בלורמיקס שקול לטיפול במשככי כאבים – הפציעה היא שורש הבעיה, לא הכאב. כפי שאקמול/אופטלגין לא גורם לפציעה להחלים, אלא רק נותן לך שקט לזמן מה מהכאב, כך ברוב המקרים לורמיקס לא מרפא את שורש הבעיה, אלא רק נותן לך הקלה זמנית מהתסמינים שלה.

בעיה נוספת בה אני מבחין רבות בקליניקה אצל מטופלים שהגיעו אלינו לאחר מספר סבבי לורמיקס היא שעם כל סבב, יעילות הטיפול פוחתת ומשך ההטבה מתקצר, לעתים עד למצב שהתרופה כבר אינה משפיעה כלל או משפיעה לרעה. 

מה אפשר לעשות בנדון 

1. לפנות לטיפול במסגרת הנכונה

התפקיד העיקרי של רופא הוא לבדוק אותך באופן יסודי מכל הכיוונים, אך מרגע ששלב הבדיקות הסתיים ולא נמצאה בעיה, או שנמצאה בעיה הקשורה לחוסר איזון בחיידקי המעי (למשל SIBO), לרופא לא יהיו כלים לטפל בה באופן יסודי מהשורש. הטיפול אצל הרופא צריך להימשך כל עוד יש לו כלים לרפא את הבעיה, אך אם הפתרונות המוצעים הם רק תרופות שתידרש/י לקחת כל החיים, זה הסימן שצריך לפנות לגורם מטפל נוסף. חלק מהתרופות הנ"ל (למשל סותרי חומצה מסוימים) אף עשויים להחריף את הבעיה בשימוש ארוך טווח (אין בעיה להשתמש לפרק זמן מוגבל).

למי פונים

לצערי אין אף מקצוע טיפולי בארץ שבהכשרתו לומדים לעומק על מערכת העיכול בהקשר של השפעה על חיידקי המעי – לא רפואה, לא תזונה ולא נטורופתיה. 

על כן, עליך לחפש מקום שהתמחה בכך באופן עצמאי, כפי שאנחנו קראנו מחקרים רבים בתחום ולמדנו אצל מיטב המומחים בעולם.

2. להתייחס למערכות הפגועות ולהמתין עם הטיפול בלורמיקס

במידת האפשר, המלצתי היא קודם לבחון האם קיים מצב שגורם לחיידקים לצאת מאיזון ולראות האם ניתן לטפל בו. שינויים נוספים שכדאי לעשות הם עבודה על תזונה, אורח חיים ועוד. 

על מנת להבין את מקור הבעיה ניתן להסתמך על בדיקות הזמינות בקופה (לפחות במידה מסוימת) ולא פחות חשוב – תשאול מעמיק. כאשר מבינים לעומק את ההיסטוריה, המצב הנוכחי וגורמים נוספים, ניתן במקרים רבים להעריך איזו מערכת יצאה מאיזון וגורמת לבעיות בחיידקי המעי ולתסמינים בכלליות.

במידה שאנו ממצילים למטופלים בקליניקה להשתמש בלורמיקס, אנו מעדיפים לעשות זאת לאחר שהבנו מה השתבש במערכת ונקטנו צעדים על מנת לשפר זאת. מצב נוסף בו נמליץ על טיפול בלורמיקס הוא כאשר מטופלים במצב קשה ולא מגיבים לכלום (נדיר מאוד), אז נרצה לתת מכה ראשונית על מנת "לרכך" את המצב. 

ניתן לקרוא עוד על SIBO במאמר שבקישור הזה.

3. שיפור הרכב החיידקים במעי

אם עשית את הכתוב בסעיפים הראשונים, כבר עשית צעד משמעותי בדרך להחלמה. הדבר הבא שכדאי לשקול הוא אמצעים שונים לטיפול מלבד לורמיקס (בין אם במקביל או במקום התרופה). אמצעים אלו כוללים סיבים תזונתיים מסוגים מסוימים (אפרט בהמשך), פרוביוטיקות שנחקרו ל- SIBO, חיזוק מנגנונים שונים במערכת העיכול ועוד. 

מניעת חזרת הבעיה – בונוס קטן ממני אליך

הדרך הכי טובה למנוע את חזרת הבעיה לאחר טיפול בלורמיקס היא הדברים שכתבתי בסעיפים למעלה, עם זאת, קיימת גם תרופה שמעכבת את חזרת התסמינים ומאריכה את משך ההטבה עד פי- 4 והרופאים משום מה אינם מכירים.

מחקר שבדק כיצד ניתן להאריך את משך השיפור לאחר טיפול בלורמיקס גילה שלקיחה בלילה של תרופות המעודדות תנועתיות עושה את העבודה ממש טוב (3). למרבה ההפתעה, את התרופה עם אחוזי ההצלחה הטובים ביותר יכול לרשום כל רופא משפחה – היא נקראת "רזולור".

מדובר בתרופה שמעודדת תנועתיות במערכת העיכול ובמינון מלא (2 מ"ג) היא מיועדת לטיפול בעצירות. עם זאת, במינון מופחת של 0.5-1 מ"ג היא מעודדת תנועה במעי הדק בלבד ולכן כל מה שהיא עושה זה לנקות משם את החיידקים, אך לא לעודד יציאות – כלומר היא עובדת מאחורי הקלעים, מונעת מחיידקים להתיישב שוב במעי הדק ובכך מאריכה את משך הזמן שההטבה תימשך. מדובר בתרופה בטוחה לשימוש, עם שיעור נמוך של תופעות לוואי, שאינה יוצרת תלות וניתן לקחת לתקופות ממושכות כאשר נדרש.

בונוס נוסף – איך לשפר את יעילותה של לורמיקס בעשרות אחוזים – התוסף שהרופאים אינם מכירים:

כפי שכתבתי בתחילת המאמר, סיכויי הצלחת הטיפול בלורמיקס עומדים על כשני שליש, וגם זה רק בקרב אנשים שנמצאו חיוביים ל- SIBO ולא לכל מי שסובל ממעי רגיז/ש. עם זאת, יש דרך לשפר את הסיכוי שהתרופה תעבוד עבורך. חשוב להבין שדרך זו משפרת את הסיכוי שבכלל תרגיש/י השפעה עקב שימוש בתרופה, אך אין לה בהכרח קשר לשימור ההטבה.

מחקר שבדק השפעת לקיחת סיבים תזונתיים מסוג מסוים על יעילות הטיפול ב-SIBO, מצא ששילובם בזמן לקיחת לורמיקס מגדיל את סיכויי הצלחת הטיפול (4). על פי תוצאות המחקר, שיעור הצלחת הטיפול בקבוצה שלקחה רק לורמיקס עמד על 62%, בעוד שבקבוצה ששילבה לורמיקס וסיבים שיעור זה עמד על כ- 87%. הסיבים בהם השתמשו בניסוי הם מסוג Partially Hydrolyzed Guar Gum, לא ניתן להשיגם בארץ אך ניתן להזמינם מאתר iHerb בקישורים הבאים:

המוצר המקורי (הכי משתלם)

הסיבים בנוסף לכמות קטנה של צמחים אנטי דלקתיים 

כמו המוצר הקודם רק ארוז למנות אישיות (פחות משתלם מבחינת המחיר)
* גילוי נאות: הקליניקה מרוויחה עמלה קטנה במידה שרכשת באמצעות הקישורים הנ"ל, אך המחיר עבורך הוא המחיר המקורי של iHerb ואינו מושפע מכך.

סיכום

במרבית המקרים לורמיקס לא תפתור את הבעיה שלך, אלא לכל היותר תספק הקלה זמנית. טיפול איכותי, כזה שישיג תוצאות לכל החיים, חייב לכלול הסתכלות על מגוון היבטים במערכת העיכול ובגוף בכלל, ומצריך בקיאות רבה באופן פעילות מערכת העיכול והאינטראקציה בין הגורמים השונים הפועלים בה. הכלים בתהליך כזה מגוונים ועשויים לכלול שינויים בתזונה ובאורח החיים, תוספים וצמחים שונים (שנחקרו מדעית גם כן) ועוד. לורמיקס יכול להוות חלק מטיפול שכזה, אך חשוב להבין שהיא רק חתיכה אחת בפאזל.

במידה שאת/ה סובל/ת מבעיה מורכבת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון הקצר שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

]]>
https://omriariel.co.il/loremix/feed/ 9