טיפול במערכת העיכול ושיקומה
 
פרוביוטיקה מומלצת לבעיות עיכול: המדריך המלא להתאמה אישית

פרוביוטיקה מומלצת לבעיות עיכול: המדריך המלא להתאמה אישית

מדריך זה נכתב כדי לסייע לך להבין איזו פרוביוטיקה מומלצת לבעיה האישית שלך. הוא תוצאה של מחקר מדעי מעמיק וניסיון קליני רב, במסגרתם מיפינו בקליניקה את זני החיידקים השונים ובדקנו במחקרים מדעיים לאיזה בעיות עוזר כל אחד. לאחר מכן מיפינו מגוון רחב של מוצרים הזמינים בשוק ובדקנו איזה זני חיידקים ספציפיים מכיל כל אחד מהם. בזכות עבודה זו אנו יודעים היום להגיד למטופלים איזה פרוביוטיקה מומלצת יותר לכל סוג בעיה ואיזו פחות רלוונטית, ועל ידי כך לתת טיפול הרבה יותר מדויק.

את המדריך, שהחל כמחקר אישי שלי, החלטתי לשתף בחינם, במטרתה לאפשר לסובלים מבעיות עיכול לבצע בחירות מושכלות יותר, ולסייע למטפלים להעניק טיפול מדויק יותר.

לקבלת המדריך (בחינם), מלא/י את הפרטים ממש כאן למטה והוא יגיע אליך ישירות למייל.

 

חוץ מהמדריך, מאמר זה מכיל מידע שקריטי לדעת על מנת להשתמש במוצרים באופן האפקטיבי ביותר ולהימנע מטעויות. צפה/י לכך שמיתוסים ינופצו ושאלות ותהיות רבות ייענו. יאללה מתחילים!!!

כדי להבין איזו פרוביוטיקה מומלצת עבורך, יש מספר מיתוסים שאותם כנראה קראת בעבר ואנו חייבים לנפץ:

מיתוסים על פרוביוטיקה

כמה שיותר חיידקים, יותר טוב – טעות!

לכל חיידק יש את המינון בו הוא מגיע לאפקטיביות המקסימלית. מחקרים מראים שכאשר עוברים מינון זה, הדבר היחיד שגדל הוא החור בכיס (1) (2), אבל לא השיפור במצב הבריאותי 😉.

פרוביוטיקה חזקה / הכי טובה – אין דבר כזה!

לצערי בסעיף זה נופלים אנשי מקצוע רבים מאוד ממגוון תחומים: רפואה מערבית, אלטרנטיבית ועוד.

זני חיידקים שונים עושים פעולות שונות במערכת העיכול (ובגוף בכלליות). על כן, צריך להבין איזה מוצר מכיל את זני החיידקים שפעולתם רלוונטית אליך ולמצבך הבריאותי האישי (3). בדיוק כפי שאיננו אומרים על תרופה שהיא "הכי טובה", כי כל תרופה מטפלת בבעיה אחרית, כך גם פרוביוטיקה.

בקיצור – תשכחו מכל המאמרים שמדרגים את "המוצר הטוב ביותר", או כאלו שממליצים על פרוביוטיקה חזקה – מאמר כזה חוטא לעקרון הבסיסי שהיא פשוט צריכה להתאים לבעיה.

מומלץ לקחת פרוביוטיקה עם אנטיביוטיקה? האמת ממש, אבל ממש תפתיע אותך!!

בעוד שהיא עשויה לסייע עם תופעות לוואי של האנטיביוטיקה, מחקר שנעשה במכון וייצמן (4) מצביע על כך שפרוביוטיקה דווקא מפריעה לחיידקים המקומיים הטובים שלך להתאושש לאחר הטיפול.

חשוב להבין שחיידקים שלוקחים במוצר לא באמת משקמים את אוכלוסיית החיידקים הטובים שבמעי – החיידקים שלקחת לא יישארו במערכת העיכול ולא יאכלסו אותה במקום אלו שמתו. במקום, הם כנראה מתחרים איתם ומפריעים להם. המחקר בתחום עדיין צעיר אך זהו המידע העדכני ביותר שיש לנו.

ניתן להבין את הנושא יותר לעומק, ולהבין מה כן לקחת בזמן טיפול אנטיביוטי על מנת לסייע לשיקום המעי, במאמר שעוסק בשילוב פרוביוטיקה ואנטיביוטיקה.

אחרי שניפצנו מספר מיתוסים, בואו נעבור לעקרונות שחשוב לדעת כדי להשתמש בפרוביוטיקה בצורה נכונה:

עקרונות חשובים לשימוש נכון בפרוביוטיקה

היא לא תרופת פלא!
תמונה של פרוביוטיקה (חיידקים טובים) בתוך חלל המעי
פרוביוטיקה (חיידקים טובים) בתוך חלל המעי

ברוב המקרים היא לא תרפא הכל ולא פעם אנו משלבים אותה בקליניקה כחלק מתוכנית הטיפול, בנוסף לאלמנטים נוספים, וכך מגיעים לאפקט משמעותי יותר.  כמו כן, פעמים רבות אנו משלבים מספר סוגי פרוביוטיקות יחדיו, או שמשלבים אותה עם תוספים מסוגים שונים. לצורך השפעה מקסימלית, תוספים תמיד יינתנו כחלק משינוי כולל באורח החיים ובתזונה. כמו כן, קיימים מקרים רבים בהם אנו בוחרים כיוון טיפולי שונה לחלוטין וכלל לא משתמשים בפרוביוטיקה. בקיצור – כבר אמרתי שהיא לא תרופת פלא?

כמובן שיש מקרים בהם היא משפיעה באופן משמעותי, אך כמטפל אני תמיד ממליץ לטפל בבעיה ממספר היבטים.

במקום לדבר על "פרוביוטיקה חזקה", בואו נדבר על פרוביוטיקה מומלצת לעיכול בהתאמה אישית

הדרך הנכונה להסתכל על פרוביוטיקה היא כמו שמסתכלים על צמחים או תרופות – כל אחת/ד מיועד לטפל בבעיות שונות ואין צמח או תרופה שטובים להכל. איש/אשת מקצוע טוב צריכים לדעת להתאים את זני החיידקים הנכונים למצב המטופל/ת, בדיוק כפי שהם אמורים לדעת איזה צמח או תרופה יתאימו ולא לתת את אותו הדבר לכולם.

יתרה מכך, לכל מצב קיימים מספר זני חיידקים שונים שעשויים לסייע בו, לכן לכל בעיה יש מספר מוצרים שונים שעשויים להתאים לה. לעתים לא נוכל להגיד איזו אפשרות מבין הרלוונטיות היא הטובה ביותר, כי הן פשוט שונות – ייתכן שמוצר מסוים יעשה פלאים לאדם אחד, ולאחר עם תסמינים דומים דווקא מוצר אחר יביא לשיפור.

בואו נשנה את השפה: אין יותר "פרוביוטיקה חזקה", אלא מהיום נדבר רק במושגים כמו "פרוביוטיקה מומלצת למצבך", או "מתאימה".

לוקח לה זמן להשפיע

על מנת להגיע להטבה משמעותית, יש לקחת אותה לפחות 1-3 חודשים ברצף. זה לא אומר ששיפור מיידי אינו אפשרי, פשוט אל תתאכזב/י אם הוא לא יקרה וכדאי להתאזר בסבלנות.

כמה פרוביוטיקה לקחת ביום

כל מוצר שונה ויש להקשיב להנחיות של איש/ת מקצוע. יש מוצרים שנמצא כי המינון האפקטיבי שלהם לבעיה או אוכלוסיה מסוימת, שונה מהמינון האפקטיבי לבעיות או אוכלוסיות אחרות. לרוב ניתן לקחת לפי ההנחיות על האריזה, אך יש לכך גם יוצאי דופן ופה קיים יתרון לליווי מקצועי.

יש עוד הרבה שאנו לא יודעים

מאמר זה והמדריך שצירפתי אליו מבוססים על הידע המחקרי שהצטבר עד כה, אך המדע עדיין לא חשף את מלוא הפוטנציאל של חיידקים רבים. משמעות הדבר היא שיתכן כי מוצר מסוים לא יימצא בקטגוריה מסוימת במדריך, אך חלק מהאנשים ידווחו שהוא עזר להם.

המדריך מביא את הידע המחקרי העדכני ביותר (עם קצת תוספות מהניסיון שצברנו בקליניקה עם השנים) בנוגע לאיזו פרוביוטיקה מומלצת לאיזה מצב רפואי, אך הוא לא אלוהים ולכן תרגיש/י חופשי/ה להתנסות.

פרוביוטיקה ותופעות לוואי – מדובר בסוגייה קצת טריקית:

מצד אחד יכולות להיות תופעות לוואי בתחילת הטיפול בשל השינוי במאזן שיוצרת הפרוביוטיקה, ולאחר שבוע/שבועיים המצב יירגע ואף ישתפר (סוג של ירידה לצורך עליה). מצד שני, יכול להיות שהמוצר באמת לא מתאים עבורך.

תופעות לוואי של פרוביוטיקה עשויות לכלול נפיחות, גזים, שינוי בדפוס היציאות (שלשול או עצירות) וחוסר נוחות בבטן. לרוב הם חולפים לאחר הפסקת הנטילה.

האם פרוביוטיקה יכולה להזיק

כאמור, לפעמים המוצר פשוט לא מתאים ורק "מדליק" את הבטן. במצב זה הוא יכול להחריף את המצב ואת התסמינים. 

קיימים גורמים רבים שיקבעו האם פרוביוטיקה תזיק או לא, ולצערי לא את כולם ניתן לצפות מראש, לכן חשוב לעבוד עם ליווי צמוד, במיוחד כאשר מדובר בבעיות עיכול מורכבות. מעבר לחוסר התאמה נקודתית קיימות שתי נקודות לשיקול, שיהוו תמרורי אזהרה ובהם פרוביוטיקה יכולה להזיק:

  1. מחלות שבסיסן קשור באופן משמעותי למערכת החיסון, בעיקר מחלות אוטואימוניות.
    מכיוון שהחיידקים במעי נמצאים באינטראקציה תמידית עם מערכת החיסון, הפרת האיזון באופן קיצוני במצבים הנ"ל עשויה להוביל להשפעות שליליות. מדובר בעיקר בשלבי התלקחות יותר משמעותיים של המחלה.
  2. פגיעה משמעותית במערכת מסיבות אחרות: טיפולים מדכאי חיסון, מחלות שפוגעות באופן משמעותי בדופן המעי, וכדומה.
    מחלות ומצבים אלו מפרים את מנגנוני האיזון הטבעיים שהגוף מיישם על אוכלוסיית החיידקים, ועל כן יש להיזהר בהן בכל הקשור לנטילת פרוביוטיקה.

במצבים הנ"ל יש להיזהר יותר ובכל מקרה מומלץ לעבוד עם מטפל להתאמת תוכנית הטיפול.

אם נשים בצד מצבים בריאותיים קיצוניים, כדוגמת אלו שהוזכרו בשני הסעיפים הנ"ל, קשה לדעת במקרים של פרוביוטיקה ותופעות לוואי האם מדובר בכאלו שיחלפו ואחריהן המצב ישתפר, או שמדובר בחוסר התאמה עם המוצר. זו אחת הסיבות שכדאי לעבוד עם מטפל/ת שיכירו אותך.

כמובן שייתכן מאוד גם שהכל יהיה בסדר ולא תרגיש/י שום תופעת לוואי – זה משתנה מאוד כתלות בזני החיידקים, במינון ובמצבך הבריאותי, אך לרוב היא עוברת די בסדר

כדי לוודא שהדברים יעבדו כמה שיותר חלק, חוץ מכמובן בחירה נכונה של פרוביוטיקה מומלצת לעיכול עבורך, כדאי לשים לב לשני הדברים הבאים:

להגדיל מינונים בהדרגה

ככלל אצבע – אם אין לך (או למטפל/ת שלך) היכרות עם המוצר הספציפי שברשותך, רצוי להגדיל את המינונים בהדרגה: במוצרים שההנחיה היא לקחת מהם מספר פעמים ביום, רצוי להתחיל מפעם אחת וכל 2-3 ימים לעלות במינון. במוצרים בהם הקפסולה עצמה מכילה מספר גדול של חיידקים, לעתים אני ממליץ לפתוח אותה ולקחת רק חצי מהתכולה, אך זה כבר תלוי בסוג המוצר ובמטופל/ת.

פרוביוטיקה עם סיבים

קיימים מספר שמות למוצרים אלו, למשל:

  • פרוביוטיקה + פרהביוטיקה
  • סינביוטיקה
  • לפעמים פשוט ניתן לראות FOS או סיבים אחרים ברשימת הרכיבים.

הרציונל פה מאוד יפה – להוסיף למוצר מזון לחיידקים, שיעזור להם לשגשג.

הבעיה היא שלרוב מדובר בסיבים שיכולים לגרום לתסמינים אצל אנשים עם בעיות עיכול הקשורות למעי. לכן אני ממליץ למטופלים כאלו להתחיל ממוצרים שאינם נמנים על קטגוריה זו, אלא אם יש לך ידע בנוגע לסוגי הסיבים השונים, המינונים והרגישויות שלך.

חשוב לי לסייג שבמקרים רבים אין מניעה לנסות מוצרים אלו, אלא חשוב להיות מודע/ת לפוטנציאל שלהם לייצר תופעות לוואי באוכלוסיות מסוימות ולהפסיק במידה שהם לא "עוברים טוב" בבטן.

מתי לקחת פרוביוטיקה

על דבר אחד מסכימים כל אנשי המקצוע: מתי לקחת פרוביוטיקה? בזמן שיהיה לך הכי קל לזכור ולהתמיד!

העיתוי המיטבי עשוי להשתנות בהתאם לזני החיידקים שבמוצר ולכן אין הניחה גורפת אחת. קיימים זני חיידקים עמידים שישרדו את כל התנאים ולא משנה מתי לוקחים אותם, בעוד שאחרים מצריכים תנאים מסוימים. עם זאת, גם כאשר מדובר בחיידקים רגישים, מוצרים רבים מגיעים בקפסולה עם מנגנון לשחרור מושהה אז העיתוי פחות משנה.

בקיצור – יש לקרוא את ההנחיות על האריזה ולבחור מועד שיהיה לך נוח.

לסיכום

פרוביוטיקה היא כלי שיש לבחור בהתאמה אישית למצב ולא מדובר בתרופת פלא. אני מקווה שהמדריך ומאמר זה יקדמו אותך צעד נוסף לכיוון שיפור המצב הבריאותי וחיים חופשיים ומשוחררים בהרגשה טובה.

במידה שאת/ה סובל/ת ממעי רגיז, SIBO או בעיית עיכול לא מאובחנת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

4 Comments

  1. יעל זיו

    תודה על המאמר
    אני סובלת קשות מעצירות במשך 77 שנות חיי. בשנים האחרונות התברר שיש לי מעי גס מפותל מאד עם 3 כיסים גדולים.
    אני לוקחת פרוביטיקה שנים. מדי שנה מחליפה סוגים.
    כמוכן לוקחת תוסף לשמירת המעי ותוסף לניקוי מעיים.
    כל זה בתוספת הרבה מאד שתית מים במשך היום.
    נוסף לזה אני מתעניינת בטיפול להליקובקטר פילורי עבור נכדתי בת ה-11.

    1. לא קיימת בדיקה שתיתן תשובה מוחלטת לשאלה הזאת, לכן יש פה אלמנט של ניסוי וטעיה.
      טכנית יש בדיקות צואה פרטיות שניתן לעשות ודרכן ממפים חלק מהחיידקים במעי, אך הן יקרות מאוד וגם שם לא מקבלים תשובה מוחלטת פעמים רבות.
      הדרך הכי טובה לדעת מה לשלב, איך כמה ולמה היא לעבוד עם איש/אשת מקצוע שמבינים בתחום וידעו להתאים לך את התוספים הנכונים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *