טיפול במערכת העיכול ושיקומה
 
נפיחות בבטן: להבין איזה סוג נפיחות יש לך וממה היא נגרמת

נפיחות בבטן: להבין איזה סוג נפיחות יש לך וממה היא נגרמת

נפיחות בבטן: תמונה של אישה עם בלון על הבטן

נפיחות בבטן היא תסמין כללי, המאפיין בעיות רבות במערכת העיכול, ועל כן לעתים הסיבה להיווצרותה עשויה להיות "חמקמקה".

מדובר בבעיה שעשויות להיות לה השפעות עצומות על אורח החיים, עם נגיעה הן במישור הפיזי והן בנפשי. בפן הנפשי ההשפעות עשויות לכלול גם מניעה ממפגשים חברתיים, יציאה לדייטים ועוד. במישור הפיזי, נפיחות בטנית עשויה לגרום לחוסר נוחות, תחושת לחץ בבטן (שלעתים תוביל לקושי בלבישת סוגי בגדים מסוימים) ובמקרים מסוימים גם לכאבים של ממש.

במאמר זה נכיר את מגוון סוגי הנפיחות השונים (1) (2), את הסיבות להיווצרותם ואיזה מאכלים עשויים להחריף את המצב. הבנה של מקור הבעיה תסייע לך להבין איזה טיפולים רלוונטיים למצבך ואיזה פחות – ידע הוא כוח!

לאחר שהבנת מה עשוי להיות מקור הנפיחות אצלך, מומלץ לקרוא את המאמר שעוסק בטיפולים למצבים השונים.

מה גורם לנפיחות בבטן

נפיחות יכולה לבוא לידיי ביטוי במגוון צורות, עוצמות ומקומות בבטן, על כולם נרחיב ממש עכשיו, נבין את ההבדלים ומהם הגורמים לכל סוג. ניתן לדלג לחלקים הספציפיים שמעניינים אותך באמצעות לחיצה עליהם בתוכן העניינים:

הסיבות העיקריות לנפיחות בבטן העליונה

לצורך השפה המשותפת, נגדיר בטן עליונה ככל מה שקצת מתחת בית החזה (כל אזור הצלעות) ומעלה.

  1. הליקובקטר פילורי – חיידק שנמצא בקיבה של אנשים רבים, לרוב רדום ואינו עושה בעיות. עם זאת, כאשר הוא יוצא מאיזון עשויה להתפתח גסטריטיס (דלקת בקיבה) ודיספפסיה (בעיות שונות בקיבה). כל אלו עשויים ליצור נפיחות בבטן העליונה ולעתים גם בתחתונה.
  2. גסטריטיס ודיספפסיה שאינם קשורים להליקובקטר. בין אם מאורח חיים לא בריא, שתיית אלכוהול, לקיחה מרובה של תרופות מסוימות, סטרס כרוני או סיבות אחרות, שני המצבים הנ"ל עשויים לגרום לבעיה גם ללא מעורבות הליקובקטר.
  3. בליעת אוויר ו/או משקאות מוגזים – צריכת משקאות מוגזים, אכילה מהירה, לעיסה לא טובה של המזון והרגלים אכילה לא טובים, עשויים להכניס עודף אוויר למערכת.
  4. גסטרופרוזיס – שיתוק של הקיבה ופגיעה בתנועתיות שלה. מדובר במצב הרבה פחות נפוץ, המאופיין גם בבחילות, הקאות, תחושת מלאות מוקדמת, ועשוי להיות מלווה בנפיחות בבטן העליונה. מצב זה נוצר לרוב עקב פגיעה בשרירי הקיבה.
  5. SIBO (שגשוג יתר של חיידקים במעי הדק) – מצב המאופיין בחוסר איזון בחיידקים במעי הדק. במידה שחוסר האיזון נמצא בתחילת המעי הדק (הממוקם מיד לאחר הקיבה), הנפיחות עשויה להופיע גם בבטן העליונה.
  6. בעיה במעי הגס הרוחבי – למרות שהוא החלק האחרון של המעי, המעי הגס מקיף חלקים נרחבים מהבטן, וחלקו (המעי הרוחבי) עובר במעלה הבטן. מדובר במיקום פחות "מועד לפורענות" ולכן הסבירות שזה מקור הבעיה הוא נמוך.

הסיבות העיקריות לנפיחות בבטן התחתונה

נגדיר "בטן תחתונה" ככל מה שקצת שמתחת לצלעות ומטה.

  1. מחלות מעי שונות: קרוהן, קוליטיס, צליאק ודיברטיקוליטיס.
  2. SIBO (חוסר איזון של חיידקים במעי הדק) – אותה בעיה שהזכרנו בהקשר של בטן עליונה.
  3. דיסביוזיס (חוסר איזון באוכלוסיות החיידקים) – סיבו הוא רק דוגמה אחת לחוסר איזון באוכלוסיית החיידקים, אך זו יכולה לצאת מאיזון בשלל אופנים. כנ"ל אוכלוסיית הפטריות (קנדידה למשל) ועוד. חוסר האיזון יכול לבוא לידי ביטוי בריבוי חיידקים כללי, ריבוי חיידקים המייצרים גזים, מיעוט חיידקים ש"אוכלים" גזים (כן, יש גם כאלה) ועוד. כל אלו יובילו לנפיחות בבטן התחתונה.
  4. בעיות בשרירים – שרירי רצפת האגן והבטן הם אלו שמחזיקים את המעי ועוטפים אותו. פגיעה בשרירים הנ"ל תוביל לנפיחות וסביר מאוד שגם לקושי ביציאות. פגיעה זו יכולה להיווצר כתוצאה מניתוח, הריון ולידה, או פשוט התנוונות עם הגיל – על אחת כמה וכמה באוכלוסייה שאינה מבצעת פעילות גופנית באופן קבוע.
  5. חוסר ספיגת סוכרים/פחמימות – במצב רגיל חיידקי המעי ניזונים בעיקר מהסיבים שבמזון, כי גופנו מפרק וסופג כמעט את כל יתר הרכיבים. עם זאת, כאשר יש בעיה בפירוק ו/או ספיגה של סוכרים ופחמימות, הם יגיעו לחיידקים, יעצימו את פעילותם ויובילו לייצור גזים מוגבר במעי. מצב זה יכול להיווצר מבעיות שונות בלבלב, כיס המרה, הכבד ואף במעי הדק עצמו.
  6. רגישות לסיבים מסוימים (בניגוד לסעיף הקודם, מדובר במצב בו מערכות הפירוק והספיגה עובדות היטב) – סיבים הנקראים "פרה-ביוטיקה" מהווים מצע מזון משובח לחיידקים ומעודדים פעילות וייצור גזים מוגבר. מצב זה יכול להיגרם בשל חוסר איזון באוכלוסיית החיידקים, או רגישות גבוהה מהרגיל במעי.
  7. נוזלים במעי – סוכרים שאינם נספגים במעי באופן טבעי מושכים נוזלים לחלל המעי ויוצרים בו לחץ – מדובר בתחושת נפיחות שמקורה מנוזלים ולא מגז.
  8. תנועתיות – בעיה בתנועתיות תפריע למעבר תקין של גזים ותוביל להצטברותם במעי. בעיה נוספת שתיווצר היא שגם הצואה תנוע לאט יותר, מצב שיוביל לעצירות. בנוסף לעיכוב בפינוי הגזים, שהות ארוכה יותר של המזון במעי תיתן לחיידקים זמן רב יותר להתסיס אותו ולייצר גזים בכמות גדולה מזו שהייתה נוצרת במצב תקין. בעיות בתנועתיות עשויות להיווצר משלל גורמים.
  9. עיצבוב (בעיות הקשורות למערכת העצבים) – החל ממחלות ועד לסטרס כרוני, בעיות הקשורות למערכת העצבים ישפיעו על כל תפקודי העיכול ועשויות להיות הגורם לנפיחות בבטן התחתונה.

מאכלים שגורמים לנפיחות בבטן

אישה יושבת עם נפיחות והיד עושה סינון של עצור. לפניה על השולחן מונחים מאכלים שגורמים לנפיחות בבטן כמו עודה, המבורגר, קולה ומגוון סוגי ירקות

בהתאם לסיבה שמאחורי הנפיחות, המאכלים שמעוררים אותה עשויים להשתנות.

כאשר יש בעיות עם אנזימי עיכול ופירוק המזון, פחמימות ייצרו את התגובה החזקה ביותר, למשל: קמחים ובצקים שונים, אורז, כוסמין, שיפון, חיטה, כוסמת, קינואה, קטניות, תפוחי אדמה, בטטה, בננה וכו'.

במקרים הקשורים לחוסר איזון בחיידקי המעי, לתנועתיות ומגוון סיבות נוספות, ייתכן שהמאכלים הבעיתיים יהיו כאלו המכילים "פודמאפס" – סיבים וסוכרים שהגוף לא מסוגל לפרק, המהווים מצע מזון שהחיידקים אוהבים במיוחד, מתסיסים במהרה ומייצרים גזים. במקרים אלו הדיאטה המתאימה תהיה דיאטה דלת פודמאפס.

ברוב המקרים המאכלים שגורמים לנפיחות בבטן יהיו אחת משתי הקבוצות הנ"ל (פחמימות ו/או פודמאפס). עם זאת, ייתכנו מקרים חמורים יותר, בהם אנשים יגיבו לסוגי סיבים, ירקות ופירות נוספים, לא רק לפודמאפס. תיתכן גם תגובה לרכיבים שונים במזון שאינם סיבים, למשל היסטמין ואחרים, אך מדובר בנושא מורכב ועל כן מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע על מנת להבין מהי התזונה המתאימה ביותר למצבך.

הבטן מתנפחת אחרי כל ארוחה וחולפת לאחר מספר שעות.

לרוב מתאימה להליקובקטר או שגשוג יתר של חיידקים במעי הדק (SIBO).

הסיבה לכך היא שהאוכל מגיע לחיידקים הנ"ל די מהר והם ישר מתחילים להתסיסו ולייצר גזים שונים תוך זמן קצר.

במקרה שהבטן מתנפחת אחרי כל ארוחה, אך חולפת תוך שעות ספורות, המשמעות היא שהבעיה פחות חמורה – זה סימן טוב בסך הכל. במידה שהיא נשארת עד היום שלמחרת זה לרוב אומר שחוסר האיזון גדול יותר. אל בהלה, גם זה בר טיפול.

נפיחות בבטן שנוכחת כל הזמן – ללא הפסקה.

מצב זה יכול להעיד על מגוון רחב מאוד של מצבים וקשה לקשר אותו לגורם אחד.

בגילאים מתקדמים או אחרי לידות אנו מקשרים אותו לשרירי בטן ורצפת אגן, על אחת כמה וכמה במקרה שהיציאות חלקיות ואין תחושת התרוקנות מלאה.

במקרים אחרים עשוי להיות קשורה לעצירות. זאת מכיוון שמזון אשר נשאר במעי למשך זמן ארוך מהרגיל, עובר התססה ארוכה יותר וגורם לחוסר איזון באוכלוסיות החיידקים. כלומר זה עשוי להיות קשור לתנועתיות או לאוכלוסיות החיידקים.

נפיחות שעולה בהדרגה לאורך היום

במצב זה מתעוררים בבוקר ללא נפיחות והבטן גדלה באופן איטי ומדורג לאורך היום, אך לא בבת אחת לאחר ארוחה.

גם כאן יש מגוון סיבות וקשר לחוסר איזון בחיידקי המעי. חוסר האיזון בחיידקים יכול לנבוע מבעיה בתנועתיות או מערכת בקרה אחרת במעי שאינה מתפקדת כהלכה. מכיוון שקיימות אפשרויות רבות, ניתן לקבוע יותר במדויק רק במסגרת טיפול מסודר, בו מתעמקים בבעיה וברקע האישי שלך.

נפיחות בבטן שמרגישים אך לא רואים

מצב זה מאופיין בתחושת לחץ/כאב, אך הבטן לא יוצאת החוצה. הוא יכול לנבוע משתי סיבות עיקריות (אך יש עוד כמובן):

  1. ייתכן שהגזים מצטברים במעי הגס – בשל המבנה שלו, המעי הגס פחות רגיש ודרוש "יותר מאמץ" כדי לגרום לו פיזית להתנפח. במקרה זה הגזים נוכחים ומצטברים עד ליצירת כאב/חוסר נוחות, אך לא תמיד ניתן יהיה לראות זאת.
  2. ייתכן שמה שיש לך זו הצטברות נוזלים במעי ולא גזים – סוכרים מסוימים (חלק מהפודמאפס שהזכרתי קודם, ממתיקים מלאכותיים ועוד) מושכים נוזלים לחלל המעי. הנוזלים המצטברים מפעילים לחץ על דפנות המעי ומעוררים כאב באנשים עם רגישות יתר, מצב המאפיין מטופלים עם מעי רגיז.

נפיחות בטנית שמלווה במחזור לא סדיר, דימום כבד וכאבים

לא ניתן לסגור מאמר על נפיחות בלי להזכיר אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס.

במצבים אלו קיימת רקמה של רירית רחם הדבוקה לאיברים אחרים (אנדומטריוזיס) או שהיא נמצאת בתוך דפנות הרחם (אדנומיוזיס). זאת בניגוד למצב הטבעי, בוא היא מצויה בתוך הרחם בלבד.

שני המצבים הנ"ל מלווים רבות גם בבעיות עיכול, וביניהן נפיחות – תופעה הקרויה endo belly.

סיכום

במאמר זה ניסיתי למפות את הסיבות הנפוצות יותר ולפשט את הנושא ככל הניתן, אך בלי לוותר על מידע חיוני. עם זאת, ייתכנו סיבות נוספות לתופעה, או מצבים חריגים/מורכבים שאינם מתנהגים בדיוק כפי שרשמתי, ועל כן מומלץ לגשת לטיפול – כך ניתן יהיה להבין יותר במדויק מה מקור הבעיה אצלך.

במידה שאת/ה סובל/ת מבעיה מורכבת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון הקצר שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *