טיפול במערכת העיכול ושיקומה
 
כיצד להתמודד עם מעי רגיז: מדריך מקיף לאבחון, תסמינים וטיפולים

כיצד להתמודד עם מעי רגיז: מדריך מקיף לאבחון, תסמינים וטיפולים

Last Updated on 25/08/24 by עומרי אריאל

במאמר זה נבין מה זה באמת מעי רגיז (בהשוואה להגדרה הרפואית היבשה), נדון בתסמינים הנלווים לו, ונבחן דרכי אבחון וטיפול אפקטיביות. המטרה היא לספק הבנה מקיפה על התסמונת, לאפשר לך להבין את הבעיה בצורה מעמיקה יותר ולבחור את הדרך המתאימה ביותר לטיפול.

מה זה מעי רגיז

תמונה של מעי רגיז - מעי עם פרצוף נרגז שמצויר עליו

מעי רגיז, הידוע גם כתסמונת המעי הרגיז (IBS – Irritable Bowel Syndrome), הוא מצב רפואי המתאפיין בכאבי בטן הנלווים לשינויים בדפוס היציאות, כמו עצירות, שלשול או תחלופה ביניהם לסירוגין. השינוי בדפוס היציאות יכול לבוא לידיי ביטוי גם בצואה רכה או קשה מהרגיל. תסמינים נוספים עשויים לכלול נפיחות, גזים וחוסר נוחות כללית בבטן.

לפי הגדרה רפואית, מעי רגיז מוגדר כאוסף תסמינים ללא ממצא פיזיולוגי ברור בבדיקות הרפואיות הסטנדרטיות. מכיוון שבעיה זו מאופיינת בין היתר ברגישות יתר של העצבים במערכת העיכול, היא זכתב גם לשם "מעי רגיש".

במקרים מסוימים, אך נדירים יותר, בעלי מעי רגיז יסבלו גם מתסמינים במערכת העיכול העליונה (קיבה ומעלה), כמו גרפסים מרובים, צרבות ורפלוקס. עם זאת, במקרים אלו אני ממליץ לבדוק באופן יסודי שלא קיימת בעיה נוספת כי כשמו כן הוא – "מעי רגיז" מאפיין לרוב כבעיות במעי.

מה זה באמת מעי רגיז

בעיניי, ההגדרה הרשמית של מעי רגיז כבר מיושנת ומגבילה. למעשה, תסמונת המעי הרגיז היא אינה מצב רפואי מסוים ואחיד, אלא אוסף תסמינים המצביעים על בעיות שונות במערכת העיכול. בעיות אלו יכולות לנבוע ממספר גורמים, וכל מקרה הוא ייחודי. בעוד שהמונח "מעי רגיז" מתאר תסמינים בלבד, הוא אינו מתאר את שורש הבעיה או הגורמים לה. הבעיה בכך היא שמכיוון שהממסד הרפואי מתייחס לכל הסובלים ממעי רגיש כמקשה אחת, הטיפול הרפואי מתמקד יותר בתסמינים, אך לא במציאת פתרונות אמיתיים. 

במקום הגישה הרפואית המקובלת, הטיפול צריך להתמקד יותר בגורמים הפנימיים שמוציאים את מערכת העיכול מאיזון, תוך תשומת לב לכל היבטי החיים של המטופל וההיסטוריה של התפתחות התסמונת – עלינו לשאוף להבין את שורש הביעה ולהתאים טיפול שמקנה פתרונות יותר מותאמים אישית, לא רק הקלה על התסמינים המיידיים. המדע הותן לנו כלים רבים לכך, כעת הרפואה צריכה להדביק את הפער.

אבחון תסמונת המעי הרגיז

האם קיימת בדיקה מסוימת לאבחון מעי רגיז? התשובה היא לא. אבחון תסמונת המעי הרגיז מתבצע דרך שלילת בעיות רפואיות אחרות. במידה וכל הבדיקות הנערכות חוזרות תקינות, הרופא ייתן את האבחנה של מעי רגיז. המחלות הנשללות כוללות צליאק, קרוהן, קוליטיס, דלקות במערכת העיכול, טפילים ועוד. יוצא דופן הוא מעי רגיז לאחר קלקול קיבה, אך הבדיקה לאבחונו אינה זמינה בארץ.

חשוב לציין שבדיקות בלבד לרוב אינן מספיקות לצורך התאמת טיפול מדויק. על מנת לפתור את שורש הבעיה יש צורך בהבנה מעמיקה של ההיסטוריה, התסמינים והשינוי שחל בהם לאורך הזמן.

אם ברצונך להעמיק יותר באופן האבחנה ולהכיר את שלל הבדיקות הזמינות בקופה, ניתן לצפות בשני סרטונים שהכנתי על הנושא:

תהליך אבחון מעי רגיז, חלק א – תשאול ובדיקות פולשניות

תהליך אבחון מעי רגיז, חלק ב – איזה בדיקות זמינות בקופה

מהם הגורמים למעי רגיז

כאמור, המחקר כבר התקדם הרבה מעבר לטיפול הרפואי המקובל, וכיום ידועים לנו מצבים רבים שעשויים להוביל להתפתחות מעי רגיז, ביניהם:

  • דיסביוזיס – חוסר איזון באוכלוסיית החיידקים – SIBO (שגשוג יתר של חיידקים במעי הדק)  הוא כנראה המוכר מכולם, אך יש עוד רבים.
  • שימוש מופרז באנטיביוטיקה.
  • זיהומים.
  • חוסר איזון במערכת החיסון.
  • אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס.
  • בעיות הורמונליות ומטבוליות.
  • סטרס וחרדה כרוניים.
  • ועוד.

חשוב לשים לב שפעמים רבות לא "הכל בראש" ולבעיה יש יסוד פיזיולוגי. עם זאת, לעתים לא ניתן למצוא את הגורם בבדיקות, בשל מגבלות טכנולוגיות. הבשורה הטובה היא שידע רב הצטבר ממחקרים ומטפל מיומן יוכל פעמים רבות "לחבר את הנקודות", להבין באמצעות תשאול מעמיק מהו מקור הבעיה ולהתאים טיפול שיתן מענה הולם.

פרט חשוב נוסף הוא שלא פעם לבעיה יש מקור פיזיולוגי, שאינו בהכרח נפשי, אך בשל הקשר ההדוק בין המוח למערכת העיכול, סטרס וחרדה יגרמו להחרפת התסמינים (3).

דרכי טיפול בתסמונת מעי רגיז

רגע לפני שאפרוט את מגוון הגישות הטיפוליות, יש לי מתנה בשבילך: מדריך מפורט בו תמצא/י כלים (תרופות מדף, תוספים ועוד) שיסייעו בהקלה נקודתית למגוון תסמינים. ניתן לקבל את המדריך בחינם, באמצעות השארת הפרטים ממש פה למטה:

  • טיפול רפואי: רופאים מציעים מגוון תרופות שיכולות להקל על התסמינים, אך אלו לרוב מיועדות לטיפול בתסמינים ולא בשורש הבעיה. רבות מהתרופות הנ"ל כתובות במדריך להקלה בתסמינים, אך קיימות גם תרופות מרשם שניתן לקבל. ניתן לקרוא על כך בהרחבה במאמר שבקישור הזה
  • תזונה: דיאטה דלת פודמאפס (FODMAPs), אותה מבצעים באמצעות אפליקציה ייעודית וכלים נוספים, ויכולה לסייע בזיהוי המזונות שמעוררים תסמינים (1). מדובר בדיאטה שבמסגרתה מסירים שלל קבוצות מאכלים שעשויים לייצר תסמינים, ולאחר מכן משיבים אותם בהדרגה על מנת להבין למה באמת יש לך רגישות ולמה לא. כמו כן, שינויי תזונה נוספים עשויים להיות מועילים. 
  • תוספים וצמחים: שימוש בפרוביוטיקות, תוספים וצמחים יכול להועיל, אך חשוב להתאים את הטיפול לכל מטופל באופן אישי. ניתן לקרוא על כך יותר במאמר שבקישור הזה.
  • טיפולים משלימים: טיפולים כמו CBT (4) והיפנו-תרפיה (5) עשויים להקל על התסמינים, במיוחד כאשר יש קשר בין סטרס לבעיה. בנוסף, דיקור וגישות נוספות עשויות לסייע (חלק מהטיפולים הנ"ל ניתן גם לקבל באופן מוזל בקופות החולים). ניתן לקרוא על כך בהרחבה במאמר שבקישור הזה.
  • טיפול בשורש הבעיה

דוגמה להשפעה סטרס על מעי רגיז (גם כאשר הבעיה לא החלה מסטרס): מטופל שהגיע לקליניקה עם תסמינים של כאבי בטן, 7 יציאות ביום וירידה במשקל. במהלך הטיפול הצלחנו להיפטר מהכאבים ולהשיבו בחזרה למשקל תקין. בנוסף, הצלחנו להפחית את כמות היציאות לשתיים ביום ואפילו הגענו למצב שהוא יכול ליהנות שוב מפיצה והמבורגר, אך היציאות עדיין היו רכות. במהלך חופשה עם חברים הוא ראה שגם היציאות מסתדרות למרקם מושלם. עקב כך התחלנו לדבר על העומס הרב שהוא חווה בעבודה, והבנו שזו החולייה האחרונה שחסרה לו בדרך להחלמה מלאה.

במידה שאת/ה סובל/ת ממעי רגיז, SIBO או בעיית עיכול לא מאובחנת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

לסיכום

מעי רגיז היא תסמונת מורכבת, אך לא גזירת גורל. עם הבנה נכונה וטיפול מותאם אישית, ניתן לנהל את התסמינים, לשפר את איכות החיים ואף לרדת לשורש הבעיה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *