טיפול במערכת העיכול ושיקומה
 
הליקובקטר פילורי: מהאבחון ועד לטיפולים – כל מה שצריך לדעת

הליקובקטר פילורי: מהאבחון ועד לטיפולים – כל מה שצריך לדעת

Last Updated on 29/05/24 by עומרי אריאל

מה זה חיידק הליקובקטר פילורי

תמונה של חיידק הליקובקטר פילורי בצורת גליל עם חוטים מאחורה

הליקובקטר פילורי הוא חיידק נפוץ מאוד, השוכן בקיבה של כמחצית מאוכלוסיית העולם. הוא נפוץ יותר במדינות מתפתחות (נמצא אצל כ- 80% מהאוכלוסייה) וקצת פחות במפותחות (20-30% מאוכלוסיית העולם המערבי) (1).

במקרים רבים הוא רדום ואינו מזיק, או אפילו מועיל (נרחיב על כך בהמשך), אך באחרים הוא מתפרץ, יוצא משליטה וגורם לדלקות וכיבים ואז מתחילות הבעיות. 

במאמר זה אסקור את מגווון ההיבטים שעליך לדעת על מנת להתמודד בהצלחה עם החיידק ולהתמצא בים המידע שברשת. בסופו תדע/י מהם השיקולים לקבלת ההחלטות הנכונות עבורך, מה בכלל עובר על הגוף שלך ומה לצפות מתהליך ההחלמה.

אלו הנושאים שנכסה (אם יש נושא ספציפי שמעניין אותך, ניתן ללחוץ עליו בתוכן העניינים), יאללה יוצאים לדרך!

הליקובקטר – תסמינים

לרוב תסמינים של הליקובקטר הם פועל יוצא של הדלקת שהוא מעורר בקיבה. במקרים חריפים יותר עשויים להתפתח גם כיבים (כמו אפטות, רק בקיבה). תסמינים להליקובקטר יכולים לכלול: כאב ו/או הרגשה שורפת בבטן, כאב בטן המוחרף כשהבטן ריקה (בין הארוחות) או בתגובה למאכלים מסוימים, דקירות בבית החזה, בחילה, אובדן תיאבון, ריבוי גרפסים קטנים, נפיחות, ירידה לא רצונית במשקל, אנמיה חוסר בויטמין B12 ועוד. בהעדר טיפול מתאים, הדלקת עשויה להתפתח וייתכנו גם תסמינים נוספים, ביניהם: הקרנה של הכאב לגב, הקאות, הזעה מרובה, חיוורון, דפיקות לב מהירות וקושי לנשום כשמתכופפים קדימה.

במקרי קצה החיידק הליקובקטר פילורי עשוי להתחיל תהליכים שיובילו בסופו של דבר לסרטן קיבה, אך מקרים אלו נדירים ולרוב תוצאה של "הזנחה פושעת" בטיפול, בתזונה ובאורח החיים. מכיוון שהגעת למאמר זה וחיפשת מידע בנושא, אני יודע שברצונך כן לעשות משהו בנידון אז אל דאגה, זה לא רלוונטי אליך 🙂 .

לרוב כאשר מגיעים לקליניקה מטופלים עם בעיות באזור בית החזה, אנו ישר שולחים אותם לבדיקת הליקובקטר. תסמינים להליקובקטר פילורי די קלים לזיהוי ברוב המקרים כי המיקום שלהם די מסגיר אותו.

מה גורם לחיידק הליקובקטר פילורי להתפרץ

תמונה של פתק עם סימן שאלה עליוזה לא ברור ב- 100%, אבל מה שאנחנו כן יודעים זה שהרבה בעיות במערכת העיכול הן תוצאה של תזונה לקויה, אורח חיים לא טוב ובמידה רבה מאוד גם סטרס. זהו גם הרקע שמספרים מטופלים רבים המגיעים לקליניקה. הגורמים הנ"ל ככל הנראה מהווים טריגרים למצב הדלקתי ולהפרת האיזון בין הליקובקטר למערכת החיסון (2) (3) (4). כמובן ייתכן שפשוט נדבק ממישהו/י, שכן החיידק יכול להדביק כתוצאה מהיגינה לקויה.

דרכי אבחון – בדיקת הליקובקטר

בדיקת הליקובקטר קיימת בשלושה פורמטים: בדיקת צואה להליקובקטר, בדיקת נשיפה להליקובקטר, ובמהלך גסטרוקופיה. בואו נבין איזה בדיקות הכי שוות, יתרונות וחסרונות:

  1. בדיקת נשיפה להליקובקטר – בדיקה פשוטה, מהירה ובעלת אחוזי דיוק טובים. בבדיקה זו נושפים לתוך למכונה לפני ואחרי שתיית חומר סימון מיוחד, אותו מוהלים במיץ תפוזים. אורכה כחצי שעה והתוצאות מיידיות. לצערי מאז הקורונה חלק מקופות החולים כבר לא מבצעות אותה, אז יש לבדוק עם רופא/ת המשפחה האם ניתן לקבלה, ועל הדרך גם לקבל את ההנחיות להכנה כיוון שיש להפסיק תרופות מסוימות זמן מה טרם ביצועה.
  2. בדיקת צואה להליקובקטר – כשמה כן היא – לוקחים בבית דגימה מהצואה במיכל איסוף מיוחד שקיבלתם במרפאה, ומחזירים אותה לסניף קופת החולים שלך. בדיקה זו קצת פחות מדויקת מבדיקת נשיפה להליקובקטר. מסיבה זו אנו לפעמים מבקשים ממטופלים שקיבלו תוצאה שלילית לחזור על הבדיקה פעם נוספת, על מנת להיות בטוחים שלא פספסנו כלום. חיסרון נוסף של בדיקה זו הוא שיש לחכות לפחות חודש-חודש וחצי מסיום הטיפול ועד שניתן לעשות אותה על מנת לוודא שהוא אכן צלח והחיידק הוכחד. זאת בניגוד לבדיקות האחרות, שעבורן יש להמתין שבועיים בלבד. כמו בדיקת נשיפה, גם אותה ניתן לקבל מרופא/ת משפחה.
  3. גסטרוסקופיה – בדיקה זו נעשית בטשטוש, במסגרתה מחדירים לקיבה צינורית עם מצלמה דרך הפה. לרוב היא נעשית לצורך איתור דלקות, כיבים ובעיות נוספות במערכת העיכול העליונה. במהלך הפרוצדורה הרופא יכול לעשות בדיקת הליקובקטר על ידי החדרת חומר לקיבה שמגיב עם החיידק ומצביע על הימצאותו. דבר נוסף שניתן לעשות הוא לקחת ביופסיה – דגימה מרקמת הקיבה – אותה שולחים למעבדה ובוחנים בקפידה. בדיקה זו מקבלים רק מרופא גסטרו.

דגשים שחשוב לדעת בנוגע לבדיקת הליקובקטר

  1. אם את/ה לוקחת תרופות סותרות חומצה ממשפחה PPI (לנטון, אומפרדקס, נקסיום, קונטרולוק ועוד), יש להפסיקן לפחות שבועיים לפני הבדיקת הליקובקטר. במידה שלא ניתן לעשות זאת, הבדיקה הנכונה לעשות תהיה גסטרוסקופיה, אך גם שם יש ליידע את הרופא המבצע על לקיחת התרופה ויש לקחת בחשבון שזה עדיין יפגע באחוזי הדיוק.
  2. יש להיוועץ עם הרופא/ה בנוגע לתרופות נוספות והנחיות ההכנה (די פשוטות ברוב המקרים).
  3. קיימת גם בדיקת דם לאיתור חיידק הליקובקטר פילורי, אך אמינותה נמוכה כיוון שהנוגדנים יכולים להישאר בדם שנים לאחר חלוף החיידק.

הדגש החשוב ביותר – אם את/ה עושה גסטרוסקופיה, תשביע/י את הרופא בתחילת הבדיקה שייקח מספר ביופסיות!!!!

ישנם דברים שניתן לראות רק בביופסיה, וגם אם הקיבה נראית נקיה במצלמה, ייתכן שתחת המיקרוסקופ יתגלו דברים ממש חשובים, כמו הליקובקטר ועוד.

מדי פעם מגיעים אלינו לקלינקה מטופלים שעשו להם גסטרוסקופיה, אך לא לקחו להם ביופסיה. במצב כזה, במקום שהבדיקה תספק לנו תשובות היא רק משאירה יותר סימני שאלה, במיוחד מאחר שמדובר בבדיקה פולשנית ולא ניתן סתם כך לעשות אותה שוב מהיום למחר. 

מצאו אצלי את החיידק בקיבה, מה עכשיו? דרכי טיפול בהליקובקטר פילורי

השלב הבא לאחר אבחון החיידק הוא בחירת סוג הטיפול, כאשר יש לטפל בשני ערוצים במקביל:

  1. תזונה ואורח חיים: היבטים כמו תזונה עשירה בירקות ואוכל קל לקיבה, תבנית אכילה של ריבוי ארוחות קטנות במקום גדולות, ולדעת ממה להימנע, כולם יכולים לסייע לך רבות בהרגעת התסמינים ושיפור סיכויי הצלחת הטיפול. אלמנטים חיוניים נוספים כוללים הפסקת עישון, ניהול סטרס ועוד. לקריאה מעמיקה על כל ההיבטים הנ"ל, קרא/י את המאמר שבקישור הזה. ניתן גם לקבל בחינם את מדריך התזונה המפורט להליקובקטר של קליניקת "קל לעיכול" על ידי השארת הפרטים כאן למטה.
  2. טיפול ממוקד לחיידק. כאן עליך לבחור האם ברצונך לטפל בהליקובקטר עם אנטיביוטיקה, או לבחור באפשרות של טיפול טבעי עם צמחים ותוספים.

בוא/י נדבר על השיקולים כדי שתדע/י איזה טיפול נכון עבורך, אנטיביוטיקה או טבעי

טיפול בהליקובקטר: אנטיביוטיקה VS טבעי

אנטיביוטיקה לחיידק הליקובקטר

יתרונות
  • מהיר – לרוב לוקח שבועיים.
  • נגיש – ניתן לרכוש את התרופות בכל בית מרקחת.
  • פרוטוקול אחיד – אין צורך לתהות איזה טיפול תקבל/י כי רופאים עובדים לפי הנחיות ברורות.
חסרונות
  • תופעות לוואי במהלך הטיפול – מטופלים רבים סובלים ממגוון תופעות לוואי, ביניהן: בחילות, שלשולים, טעם מתכתי בפה, לעתים גם הקאות ועוד. כל אחד/ת חווה את זה אחרת כמובן, ובעוד שחלק חווים טיפול די קל, לאחרים הוא עובר ממש קשה, עד כדי הפסקה באמצע.
  • נזק לחיידקי המעי – מדובר בבעיה שרואים לרוב אצל אנשים שעשו יותר מסבב טיפול אחד באנטיביוטיקה – קיים חשש שבמקרה כזה פעילות המעי תשתבש ויתפתחו בעיות במערכת העיכול התחתונה.

חשוב לדעת שיש דרכים רבות לשפר ולהגדיל את סיכויי הצלחת הטיפול האנטיביוטי ולשדרגו באופן משמעותי באמצעות מספר אמצעים. על מנת להכיר את האמצעים הללו, ובכלליות להבין יותר טוב את אופן הטיפול, מומלץ לקרוא את המאמר שבקישור הזה.

טיפול טבעי להליקובקטר

יתרונות
  • פחות תופעות לוואי בזמן הטיפול.
  • פחות סיכון לאוכלוסיית החיידקים הטובים (בהנחה שהמטפל יודע מה הוא עושה).
  • בשילוב הנכון אפשר גם להכניס צמחים שיזרזו את החלמת הדלקת וילחמו בחיידק בו זמנית.
חסרונות
  • פחות זמין – צריך להזמין את הצמחים/תוספים ואי אפשר פשוט "לקפוץ שנייה" לבית מרקחת.
  • משך הטיפול ארוך יותר (חודש – חודש וחצי), אף שלפעמים ניתן להרגיש הקלה עוד במהלכו.
  • אין פרוטוקול אחיד כמו לרופאים ולכן חשוב מאוד למצוא מטפל/ת מיומנים ומעמיקים בידע.

על מנת לקרוא בהרחבה על טיפולים טבעיים להליקובקטר, מה יותר אפקטיבי וגם ממה להיזהר, קרא/י את המאמר שבקישור הזה.

מה לבחור בתכלס: אנטיביוטיקה או צמחים

כפי שניתן לראות, החסרונות של צמחים הם בעיקר לוגיסטים, ואלו גם יתרונות האנטיביוטיקה. על כן לדעתי (אינך חייב/ת לקבל אותה 😉 ), הטיפול הנכון קליניקת הוא הטבעי. בטיפול טבעי יש פחות סיכונים, הוא יותר ידידותי למעי ועל כן יותר נכון מבחינה רפואית הוליסטית. 

עם זאת, במידה שאין לך היסטוריה של טיפולי אנטיביוטיקה מרובים ואורח החיים והתזונה שלך טובים, רוב הסיכויים שסבב טיפול אחד באנטיביוטיקה לא ישאיר נזק ארוך טווח, אם כי סיכוי כזה תמיד קיים בשילוב של מספר סוגי אנטיביוטיקה במקביל. 

אז שכל אחד/ת יעשו את השיקול של לוגיסטיקה, מול זמן הטיפול, מול השיקול הרפואי-הוליסטי ויעשו את הבחירה הנכונה עבורם. אני מזכיר שגם אם משך הטיפול ארוך יותר, עם בחירת הפרוטוקול הנכון, בנוסף לשינויים מתאימים בתזונה ובאורך החיים, ההרגשה תשתפר די מהר.

רוב האנשים עם הליקובקטר יפלו על הדבר הזה

מדי פעם מגיעים אלינו לקליניקה אנשים ש"סוחבים" את החיידק במשך שנים וחשוב לי לחלוק אתך את הדבר החשוב הזה…

הדבר הכי חשוב בטיפול בבעיות עיכול, ובהליקובקטר בפרט, הוא סבלנות.

אף אחד לא מבטיח שהטיפול הראשון או השני יעבדו (זה נכון גם לטבעי וגם לאנטיביוטיקה), מבאס אבל זו המציאות. עם זאת, הליקובקטר הוא בעיה יחסית קלה לטיפול. היא קלה כי יודעים להגדיר אותה באופן מדויק (בניגוד למעי רגיז למשל, שלא תמיד ברור מה מקורו) וכי קיימות אפשרויות טיפול רבות. 

לכן הדבר הכי חשוב הוא להתמיד – להקפיד על אורח חיים, לעבור את הטיפול, להיבדק ובמידה שהחיידק עדיין קיים לבחור טיפול שונה ולצאת לדרך – לא לוותר!! אם תתמיד/י זה בסוף יעבור. אצלנו בקליניקה יש למשל דרגות של טיפול שעל פיהן אנו מתקדמים עם מטופלי הליקובקטר פילורי למקרה שהסבב הראשון נכשל – במידה שהם מתמידים כמובן.

מצאו אצלי חיידק הליקובקטר פילורי אבל אין לי שום תסמינים – האם לטפל

נכון להיום אין אינדיקציה שכדאי לטפל באדם שאובחן עם הליקובקטר אך אינו מציג אף תסמין. אם זה ממש מטריד אותך אז ניתן לבצע גסטרוסקופיה על מנת לוודא שאין מתחת לפני השטח דלקת שלא הרגשת. במידה שהכל בסדר, נכון למה שידוע לנו היום ממחקרים אין צורך לרוץ לטפל במקרה זה וכך קבע גם המרכז למחלות מדבקות האמריקיאי (5) (6).

בנוסף , קיימת אינדיקציה לכך שאצל אנשים הנושאים הליקובקטר פילורי מגיל מוקדם מאוד, יש לו דווקא תפקיד חשוב. במקרים אלו הוא עשוי להמגן מפני מחלות של דרכי הנשימה הקשורות לאלרגיה (7) (8), למשל אסטמה, על ידי מיתון התגובה החיסונית. חיסול ההליקובקטר במקרים אלו יבטל את ההגנה שהוא סיפק.

לעתים הרופאים ממליצים לטפל בחיידק במקרים אלו אם יש אנמיה, אך לפני שרצים לעשות זאץ מומלץ לבדוק שצריכת הברזל שלך מספקת ושאין סיבות אחרות לבעיה. במקרים רבים הדברים הבסיסיים האלו הרבה יותר משמעותיים מהחיידק (במידה ואין תסמינים נוספים כמובן).

לסיכום

הליקובטר הוא לא גזירת גורל וניתן לטפל בו במגוון דרכים.

יש לבחור את דרך הטיפול המתאימה עבורך (טבעי או אנטיביוטיקה), להצטייד בסבלנות ומוטיבציה והכל יהיה בסדר. עם שינויים מתאימים בתזונה ובאורח החיים התסמינים גם יחלשו באופן מאוד משמעותי די מהר, גם אם הטיפול ייקח זמן.

במידה שאת/ה סובל/ת ממעי רגיז, SIBO או בעיית עיכול לא מאובחנת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

9 Comments

    1. לא בטוח.
      פרוביוטיקה היא משהו שצריך לקחת בהתאם לבעיה ולכן לא בטוח שצספציפית אלו יועילו. צריך לראות מה התסמינים שלך ולהתאים את הפרוביוטיקה אליהם.
      s.boulardii למשל יכול אולי לעזור בשלשולים אבל שוב, הכי טוב להתאים את זה למצב האישי שלך.

  1. צופי

    היי.ראשית תודות על המאמר המקיף והמסייע שלך.ניסיתי דרך הקישור לקנות את הלקטופרין שהמלצת אבל הוא חסר בחברה יש שם לקטופרין עם קולוסטורום.האם זה מומלץ?והאם יש בארץ חברה שמוכרת את זה עם כשרות?
    אשמח לתגובתך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *