טיפול במערכת העיכול ושיקומה
 
מה אסור לאכול כשיש הליקובקטר ומה מותר – המדריך המלא והמפורט

מה אסור לאכול כשיש הליקובקטר ומה מותר – המדריך המלא והמפורט

Last Updated on 14/03/24 by עומרי אריאל

חדשות טובות! עם תזונה נכונה ניתן לחוש הקלה משמעותית בתסמיני הליקובקטר, במקרים מסוימים גם תוך ימים בודדים.

במאמר זה נבין את עקרונות התזונה להליקובקטר פילורי – מה לאכול, מה לא לאכול ולמה. מעבר לעקרונות הללו, ניתן להוריד את המדריך המלא של קליניקת "קל לעיכול" לתזונה להליקובקטר ללא עלות. המדריך מכיל רשימת מאכלים מלאה ודגשים נוספים, שיהפכו את התהליך לברור ונגיש. ניתן לקבלו ישירות למייל על ידי השארת הפרטים ממש כאן למטה.

כמו כן, אם ברצונך להכיר טוב יותר את מגוון אפשרויות הטיפול בחיידק, ומגוון היבטים נוספים הקשורים אליו, ניתן לקרוא זאת במאמר שבקישור הזה

יאללה, בוא/י נדבר על מה אסור לאכול כשיש הליקובקטר, מה מותר ועוד!

תזונה להליקובקטר צריכה לתת מענה למספר היבטים:

  1. הקלה על הקיבה – כדי להרגיע את התסמינים.
  2. תמיכה ועידוד של ריפוי הדלקת שנוצרה.
  3. להכיל רכיבים שמסייעים לפגיעה בחיידק ומעודדים ריפוי מהיר יותר של הקיבה.

כדי להשיג את שלושת המטרות, חשוב לשים לב למה מורידים בתזונה, אך גם לשים דגש מיוחד על מזונות מסוימים – מה אוכלים כשיש הליקובקטר חשוב לא פחות ממה להימנע.

מילה אחרונה לפני שנצלול לתכלס – העקרונות שכתובים במדריך ובמאמר זה מתייחסים לבעיות בקיבה ולהליקובקטר בלבד. במידה שיש לך תסמינים המערבים את המעי, למשל שלשול, עצירות, נפיחות וכו', ייתכן שידרשו התאמות לכך.

תזונה להליקובקטר

הליקובקטר – מה לאכול

המאכלים שהכי קלים לעיכול כשיש הליקובקטר הם ירקות ופירות (רובם לפחות).

מאכלים אלו אינם מצריכים מהקיבה לעבוד קשה, לרוב אינם מעוררי דלקת ולא מגרים את המקום. בנוסף, ירקות ופירות מסוימים מכילים רכיבים המעודדים את ריפוי הקיבה וחלקם אף פוגעים במידה מסוימת בחיידק (1).

משפחת הירקות היחידה שממנה כדאי להימנע כשיש הליקובקטר היא משפחת הסולניים, וכוללת ירקות כמו: עגבנייה, פלפלים (חריפים ומתוקים), חציל ותפוח אדמה (חלק מהאנשים יוכלו לאכול אותו, אך רצוי לקלף ולהסיר חלקים ירוקים).

פירות שמהם מומלץ להימנע כוללים פירוד הדר (מיץ לימון כן עובר טוב) וגוג'י ברי, כיוון שהוא שייך למשפחת הסולניים.

הליקובקטר תזונה טובה - מגוון ירקות כמו כרובית, ברוקולי, גזר, צנונית ועודירקות שמומלץ לאכול כשיש הליקובקטר כוללים ירקות עם תכולה גבוהה של חומרי הזנה ונוגדי חמצון. אלו מזרזים את ההחלמה וחלקם גם פוגעים בהליקובטר. דוגמאות לירקות שנצפו כמועילים במחקרים, כוללות: פירות יער כהים (למשל אוכמניות), נבטי ברוקולי, מצליבים (כלוב ברוקולי, כרובית ועוד), עלים ירוקים (למשל פטרוזיליה), במיה, תה ירוק, מיץ חמוציות ועוד. כמו כן, ירקות כתומים גם עוברים טוב ומועילים במצבים בהם הקיבה פגועה. 

תזונה שתכיל מגוון ירקות, ממגוון צבעים ומשפחות, תבטיח שתקבל/י את כל מה שהגוף צריך.

המגוון כאן חשוב מאוד, שכן כבר יצא לי להיתקל לאורך השנים במטופלים שקיבלו בעבר תפריטים לא פחות מ"הזויים", שלפעמים כללו אכילת כוסמת ועלים ירוקים בלבד. תזונה כזאת ודאי שאינה מבוססת מדעית, קשה מנטלית ונפשית, ומגבילה את הרכיבים שהגוף מקבל מהמזון ובכך תעכב את ההחלמה במובן מסוים.

רשימת המאכלים המלאה נמצאת במדריך, אותו ניתן לקבל על ידי השארת הפרטים למעלה.

הליקובקטר – מה לא לאכול

קיימות מספר סיבות להימנע או לצמצם צריכת מזון מסוים כשיש הליקובקטר. הבנת הסיבות הללו תקל עליך לדעת מדוע כדאי יותר להימנע ממאכלים מסוימים ומתי צריך פשוט למצוא את המינון האידיאלי:

  1. המזון פרו-דלקתי (מקדם דלקת) – כדאי להימנע.
  2. יש בו חומרים שמגרים את הדלקת בקיבה באופן אקטיבי – גם פה כדאי להימנע.
  3. הוא מצריך מאמץ גדול מהקיבה, מעמיס עליה ובכך גורם באופן עקיף לכאבים – אין צורך להימנע לחלוטין, אלא להבין מה הכמות שאיתה הקיבה מסתדרת.
שתי הקטגוריות הראשונות: מה אסור לאכול כשיש הליקובקטר

תמונה ירקות סולניים (עגבנייה, חציל, פלפל) - מה לא לאכול כשיש הליקובקטר

מאכלים אלו כוללים ירקות ממשפחת הסולניים שהזכרנו קודם, שמנים מזוככים כמו קנולה, סויה, תירס וחמניות.

מאכלים נוספי ברשימה זו כוללים אוכל מעובד, כמות מלח גדולה, מוצרים מדגנים כמו חיטה ושיפון, אוכל מטוגן, חריף, מוצרי חלב, אלכוהול, שתייה מתוקה, שוקולד, קפה ועוד. גם כאן ניתן למצוא את הרשימות המלאות במדריך.

מאכלים שיכולים להעמיס על הקיבה – ניתן לאכול, אך יש להבין מהי הכמות שהגוף יכול לעכל בטוב

לרוב יהיו אלא מאכלים עם כמות גדולה של שומן וחלבון, למשל חלבון מהחי (דגים, ביצים, בשר, עוף), תיבול אגרסיבי ועוד. 

קטגוריה זו כוללת גם מאכלים שאינם מפריעים לרוב לעיכול, אך גם אינם תורמים. מאכלים אלו כוללים דברים כמו אורז, קינואה ומגוון מוצרים נוספים.

דגשים חשובים!

  1. יש להרבות באכילת ירקות כי הם פחות מעמיסים על הקיבה ורבים מהם מכילים חומרים המסייעים לטיפול בחיידק ו/או בתופעות המתלוות אליו (דלקות, כיבים ועוד) – לפחות שליש/חצי מהצלחת צריכה להכיל ירקות – רצוי חצי. יתר הצלחת תתחלק בין הפחמימה והחלבון.
  2. רצוי להכין כמה שיותר מהאוכל בעצמך ולהפחית בקניית אוכל בחוץ, הכולל מרכיבים שאין ביכולתך לשלוט עליהם, כמו שמנים, תבלינים, רטבים, סוגי קמחים שונים ועוד.
  3. אם כבר אוכלים בחוץ אז כמה שיותר פשוט – למשל דג וירקות טריים או קלויים.
  4. עבור מטופלים רבים, ריבוי ארוחות קטנות (למשל 4-5 ביום) מרגיש טוב יותר בהשוואה לארוחות מעטות אך גדולות יותר
  5. מכיוון שבריאות מערכת העיכול מושפעת מסטרס, חשוב לפנות זמן לארוחה, לאכול בנחת ולא תוך כדי פעולה אחרת, כמו הליכה, עיסוק במחשב, צפיה בטלוויזיה או אפילו האזנה למוזיקה קצבית. אכלו בישיבה והקפידו שהאווירה תהיה רגועה ונינוחה.
  6. לאכול לאט – כך יהיה באפשרותך להבין טוב יותר מה הכמות הנכונה עבורך ואלו מזונות מרגישים טוב יותר מאחרים.
  7. ללעוס היטב – כך יהיה לגוף קל יותר לפרק את המזון ואם הקיבה צריכה פחות להתאמץ, גם ההרגשה שלך תהיה טובה יותר.

סטרס

הקשר בין סטרס לבעיות במערכת העיכול כבר ידוע לנו מזה שנים רבות וחשיבותו עצומה (2) (3)!!!

סטרס מחליש את מערכת החיסון, האחראית להתמודדות עם החיידק, משפיע על חומציות הקיבה ובריאותה.

המשמעות היא כי סטרס הוא אחד הגורמים המכריעים בכל הקשור לניהול וטיפול בהליקובקטר וייתכן אף כי הוא אחד הסיבות מדוע אנשים מסוימים יכולים לשאת את החיידק אך להיות בריאים בעוד שאצל אחרים הוא מתפרץ.

נקודה למחשבה: סטרס בא לידי ביטוי בדרכים שונות ומגוונות: לחץ, חרדה, עייפות ממשוכת, עומס גדול בעבודה או בלימודים, תקופה בה היית חולה או עם חולשה במשך זמן רב ועוד.

עישון

עישון – סיגריות פוגעות במנגנונים רבים שתפקידם להגן על הקיבה ולשקמה במידה שנוצר נזק (4) (5), בכך הן פועלות באופן ישיר נגד הטיפול, מעכבות ולעתים אף מונעות את ההחלמה (6). השפעה נוספת שלהן היא הגברת רמת החומציות ועל כן הן עשויות להחריף את התסמינים.
* גמילה מיידית יכולה לעתים לגרום גם להחרפת המצב ולכן מומלץ לעשות זאת בהדרגה.

לסיכום

תזונה להליקובקטר יכולה לשנות את כללי המשחק, גם על ידי יצירת הטבה משמעותית בהרגשה וגם כי באפשרותך לצרוך מזונות שיפגעו בחיידק, ישקמו את הקיבה וישפיעו באופן ישיר על הצלחת הטיפול, בין אם בחרת באנטיביוטיקה או בדרך הטבעית.

חשוב לקחת בחשבון שבתזונה אין שחור ולבן וייתכן שידרשו התאמות – יכול להיות שעבור אנשים מסוימים יתאפשר לאכול מאכלים שכרגע עושים לך רע או ההיפך. כמו כן, אם קיימות בעיות גם במעי (למשל שלשול, עצירות וכו'), ייתכן שידרשו התאמות נוספות לתזונה זו וכאן גדלה עוד יותר החשיבות של ליווי מקצועי.

במידה שאת/ה סובל/ת מבעיה מורכבת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון הקצר שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.

26 Comments

  1. שרית

    הי,
    תודה על המאמר!
    כמה זמן צריך להתמיד בתזונה הזו מרגע שיש דלקת קיבה? כלומר, כמה זמן לוקח לדלקת הזו להחלים ולהירפא?

    תודה רבה❤️

    1. היי שרית
      דלקת קלה יכולה לעבור תוך חודש וקצת אבל לרוב זה יותר לכיוון 2-3 חודשים או יותר, תלוי בחומרה.
      דבר חשוב נוסף זה לטפל במקור הדלקת, אחרת היא תחזור. מקור הדלקת יכול להיות הליקובקטר או דברים אחרים, כמו תרופות מסוימות, גורמים הקשורים לאורח חיים ועוד

  2. שיר

    מה עושים כשלא אוהבים את רוב הירקות
    מגיל קטן אני בררנית
    לא משו שאפשר לשנות
    אני ממש רוצה לטפל בזה באופן טבעי ותזונה אבל לא מוצאת מה אני כן יכולה לאכול חוץ ממלפפון חסה תפוח ואורז בערך.

    1. קודם כל, יש חשיבות לגישה שאתה מגיעים לדברים. אני מאמין שאם אומרים על משהו שלא ניתן לשנות אותו אז הוא לא ישתנה, אבל אם רוצים לשנות אז זה פותח דלת לחיפוש ולתהליך שבמסגרתו הדברים כן יכולים לזוז. בחיים אין קסמים והייתי רוצה להגיד שיש איזה טריק אבל זה לא ככה. ירקות הם דבר חשוב לא רק למערכת העיכול, אלא בכלליות לבריאות לאורך השנים, זה משהו שלא רואים בהתחלה אבל החל מגיל מסוים הבעיות מתחילות לצוץ.
      אני חושב שצריך להבין מה מקור הסלידה מירקות, כי יש כל כך הרבה צבעים, מרקמים, שיטות הכנה, טעמים ועוד. אולי יש פה משהו רגשי, אולי משהו חושי ואולי דברים אחרים. הייתי מתחיל מלחפש איש/אשת מקצוע שיסייעו לברר את הדבר הזה כדי שניתן יהיה להתחיל לעבוד על הרגלים חדשים ובריאים יותר. כמו כן, להבין שזה יקח זמן ושזה בסדר גמור.
      ולגבי יתר הטיפול, אם יש הליקובקטר אז יש צמחים, תוספים ודברים נוספים שיוכלו לסייע, ייתכן שאפילו בלי שינוי תזונה (שינוי תזונה חשוב לטווח הביינוני/ארוך, אבל ספציפית טיפול בחיידק ניתן לעשות גם עם תוספים כאלו ואחרים)

  3. חלי ליניאדו

    תודה על המאמר, הוא מאוד מעניין ומלמד. לגבי לחם מחמצת כוסמין שכתבת האם הכוונה רק לכוסמין מלא או אפשר גם לבן. והאם ניתן גם לאכול מאפים ביתיים מקמח כוסמין מלא ותחליפי סוכר

    1. לגבי מלא/לבן, זה תחום אפור
      בכלל כל העניין של לחם בהליקובקטר הוא תחום אפור.
      כן יש יתרון למחמצת כי היא מפרקת רכיבים בעיתיים לעיכול בקמח, כך שלא כל דבר מכוסמין בהכרח יהיה קל לעיכול, אלא אם נעשה עם מחמצת.
      בכלליות, כל העניין של הלחם הוא תחום אפור, והדבר החשוב יותר בבעיות קיבה (במידה שמתאפשר) זה לאכול תזונה עשירה בירקות מגוונים. במידה שזה קורה, קצת לחם לא יעשה בעיה אם אין רגישות סציפית אליו, לא משנה מאיזה סוג

  4. רחל

    שלום
    קראתי את המאמר ונהניתי לזהות את עצמי…..
    אני מתמידה בתזונה הזאת כבר כשנתיים לאחר שסבלתי מכאבים ובעיות עיכול וחולשה נוראה ואנמיה
    קיבלתי עירוי ברזל ומאוד זער לי הכל עלה במידה משמעותית בבדיקות דם ברוך השם.
    בבדיקת גסטרוקופיה וקולנוסקופיה ראו שיש דלקת כרונית בקיבה מחידק הליקובקטור פלורי
    לא לקחתי טיפול אנטיביוטיקה כי שמעתי על חולשה והרבה בעיות שזה יכול לגרום למערכת העיכול
    גם ככה אני רגישה מאוד בעיכול וכל דבר חריג שנכנס לפה מתבטא בקשיי עיכול…
    במהלך השנתיים בדקתי פעמיים שוב ושוב בבדיקת נשיפה ויצא חיובי
    לפני חודש יצא לי תשובה 23 בנשיפה של הליקובקטור
    השאלה שלי האם זה נורמלי שאני שומרת על תזונה וזה יוצא חיובי?
    האם ליכנע לקחת אנטיביויטיקה?
    באופן כללי אני מרגישה חולשה ועייפות ולפעמים בחילות וכאבי בטן וחוסר תאבון
    אם אני 100% שומרת על תזונה אז העיכול תקין
    אבל קצת חריגה של פינוק או טעימה לכיף…או שיש ארוע כל שהוא מיד העיכול לא תקין!
    זה נורמלי?
    עד 120 שנה אצטרך לאכול חסה וקישוא ? וכרוב כבוש? ….
    והאם הדלקת שיש לי מסוכנת? צריך לבדוק שוב בגסטרוקופיה?
    והאם זה חיובי כבר שנתיים למרות שמירה על תזונה זה נורמלי?

    אשמח למענה כי אני דואגת ורוצה לשמור על עצמי בעזרת השם!

    תודה

    1. היי רחל
      זה טבעי שאם לא מטפלים בחיידק ורק מקפידים על תזונה אז דברים ירגישו טוב אבל תהיה רגרסיה ברגע שתצאי מהמסגרת, לכן כדאי לטפל בחיידק עצמו במקביל לתזונה ששומרת.
      עם זאת, יש עוד דרכים לטפל בהליקובקטר מלבד לאנטיביוטיקה, אז אם את חוששת מהטיפול, או שניסית והוא לא עבר טוב, ניתן לפנות לאפשרויות הטבעיות. לאפשרויות הטבעיות לרוב יש הרבה פחות תופעות לוואי ולכן הן יכולות להיות אלטרנטיבה טובה וידידותית יותר לגוף, אם מתאימים לך את הדברים הנכונים.
      כמובן שלאחר הטיפול בחיידק, ככל הנראה תוכלי להרחיב משמעותית את התזונה שלך.

      1. אין צורך להתקיים רק מפירות וירקות.
        במדריך המלא כתוב במפורש סוגי פחמימות שלרוב עוברים סבבה וגם חלבון מהחי זה משהו שניתן ואף רצוי לשלב בתזונה, פשוט צריך להבין עד איזו כמות הוא עובר טוב, ומתי מתחיל להעמיס על הקיבה

    1. אפשר לשלב סילאן, מייפל וגם קצת סוכר לא הרג אף אחד 🙂 כמובן לא בהגזמה.
      בהקשר של הליקובקטר, פירות מסוימים יכולים לעבור סבבה וגם גלידת סורבה.
      חוץ מזה, צריך לנסות ולהבין מה כן ומה לא – יש הרבה דברים שייתכן ויעברו טוב בכמות מסוימת, אך זה משתנה בין מטופלים

  5. אברהם

    היי, אפתח בכך שקראתי כל מילה וממש הזדהיתי עם כל מה שנכתב.
    כעת אני סובל מגסטריטיס בשטחים נרחבים בקיבה ובנוסף מעוד 3 כיבי קיבה.
    הפסקתי לעשן מריחואנה וכל פעם שאני מפסיק אני עובר טלטלות עם הקיבה, זו כבר הפעם הרביעית שאני סובל מגסטריטיס וכיבים עקב הגמילה ממריחואנה. אני מרגיש את הגוף מוצף באדרנלין כמעט 24/7 ובטוח שזה המקור לסטרס ולבעיות הקיבה, עם זאת אני נוטל ״לוסק״ באופן קבוע כבר 10 שנים באופן יומיומי ויודע שגם לכך עלולות להיות השלכות.
    חשוב לציין שאני עדיין מעשן סיגריות, אבל בעבר הצלחתי להפסיק לעשן למשך 8 חודשים ומבחינת בריאות מערכת העיכול, זו הייתה התקופה הטובה ביותר שחוויתי בחיי.
    אני שוב באותו מסע וכבר מעט תשוש מהנפילות שלי לחזור לדברים שמזיקים לי, אך עם זאת, נחוש מתמיד לסיים עם זה אחת ולתמיד.
    האם קיימת האפשרות שאוכל למנוע או להפחית משמעותית את פרצי האדרנלין בגופי (שאמורים להימשך עד חודשיים מנסיוני)? מכיוון שהם הגורם המרכזי כעת שמחריף ויוצר מלכתחילה את כל בעיות העיכול שמהן אני סובל.

    1. היי אברהם
      קשה לי לתת תשובה מדויקת לשאלה כי אני לא מכיר אותך מספיק לעומק, אבל אנסה להתייחס.
      ראשית, אם הפסקת המריחואנה עושה כל כך הרבה בעיות, הייתי בוחר להפסיק ראשית עם הסיגריות, כי הן גם גורם מזיק בפני עצמו לקיבה וגם רשמת בעצמך שעשה לך טוב להפסיק איתן.
      אחרי הפסקת הסיגריות הייתי חושב על הפסקת המריחואנה באופן מדורג, לא בבת אחת.
      כמובן שחשוב לשלב את כל הדברים מסביב, כמו תזונה, והייתי ממליץ גם תרגילי הרגעה כמו תרגילי נשימות, הליכות, בילוי זמן עם חברים, ועוד. כל הנ" יכולים לסייע בהפחתת הורמוני סטרס ובשילוב עם ההפחתה ההדרגתית יש מצב שזה יעבוד.
      אפשר גם לשלב צמחים שמסייעים לקיבה במקביל, אבל הם לא העיקר.
      בקיצור – קודם הפחתת העישון ומתן אפשרות לקיבה להשתקם, כולל שינוי תזונה, צמחים משקמים וכו'.
      אחרי שיקום יותר טוב של הקיבה הפסקה הדרגתית במריחואנה.
      אני חושב שאתה בעיקר צריך פה תוכנית עבודה מסודרת + ליווי והכוונה, כי נשמע שיש פה הרבה בעיות וזה לא משהו בקטנה שיהיה קל לסגור לבד מקריאה באינטרנט.
      בהצלחה ותרגיש טוב!

  6. יפה

    נהניתי מאוד מהמאמר המפורט והתכליתי תודה!
    הייתי אצל רפלקסולוגית ושתפתי אותה שיש לי כאבים בחזה וכאבי בטן לפעמים
    אז היא אמרה לי שהגיוני שזה הליקובקטר
    בעקרון אני נשמרת מאוכל תעשייתי סוכר וחלבי כמה שאפשר אבל בתקופה האחרונה קצת הפרזתי
    אציין שהייתי מטופלת בפוריות בשנתיים האחרונות וכן אני סובלת מפטריות ברגליים כ-10 שנים בערך
    השאלה שלי היא האם באמת מדובר פה בהליקובקטר
    ומה אוכל לעשות בכדי להגיע לבריאות ולחיים מאוזנים בלי עייפות עליות וירידות בחשקים לפחמימות וגם להצליח להקלט להריון תקין בעז"ה?

    1. היי יפה, תודה על הפרגון!!
      ייתכן באמת שמדובר בהליקובקטר (קשה להגיד בוודאות כמובן מבלי להכיר אותך יותר לעומק), אז הדבר הראשון שהייתי ממליץ זה קודם כל לבדוק.
      בדיקת הליקובקטר היא בדיקה פשוטה ולא פולשנית, שניתן לקבל גם מרופא/ת משפחה. בהתאם לתוצאות צריך להחליט על ההמשך: במידה שהליקובקטר אז לבחור את אופן הטיפול ובימדה שלא, לשקול בדיקות נוספות בהתאם למצב

  7. גלי

    היי, תודה על המאמר החשוב.
    בדיוק היום התבשרתי שיש לי את החידק המדובר וכמובן שקבלתי טיפול אנטיביוטי ללא רחם. 10 כמוסות ביום, 4 סוגים, למשך שבועיים.
    לפני שאני מתחילה איתו רציתי לשאול אם יש נתונים על אחוזי ההצלחה של טיפול טבעי וטיפול קונבנציונלי. מה אחוזי ההצלחה של כל אחד מהם?
    מה לגבי שום וכורכומין בטיפול טבעי? זה משהו שנבדק?
    החיידק מייצר דלקת בקיבה האם זה פוגע בפעילות הקיבה כמו למשל אינזימים לפרוק המזון, האם יש מצב שזה עלול להוביל לעצירות או שילשול או עיכול לא תקין של המזון?
    תודה רבה 🙂

    1. היי גלי
      כורכומין לא באמת מסייע להליקובקטר וגם לא שום (שום נחקר על בני אדם ממש בניסיון לטיפול בחיידק וכשל).
      לגבי טיפול תרופתי, קשה לדעת מהמחקרים לגבי אחוזי הצלחה מדויקים כי הם משתנים ממדינה למדינה, בהתאם לעמידות של החיידקים בה, וכנ"ל בחלוף הזמן, ככל שהחיידק מפתח יותר עמידות.
      הערכה מאוד גסה שלי היא שמדובר ב 60-70% הצלחה, אבל ממש אל תסתמכי עליה.
      לגבי טיפול טבעי, אין מספיק מידע כדי לקבוע אחוזי הצלחה מדויקים, מה גם שקיימים מגוון טיפולים טבעיים שונים, אז לא ניתן להתייחס לזה כטיפול אחד עם אחוזי הצלחה קבועים.

      את יכולה לקרוא עוד על טיפולים טבעיים במאמר שבקישור הזה, אבל בכל מקרה מומלץ מאוד להתאים את הטיפול עם איש מקצוע ולא לעבוד בשיטת עשי זאת בעצמך.

      https://omriariel.co.il/helicobacter-natural/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *