טיפול במערכת העיכול ושיקומה
 
תזונה, סטרס ואורח חיים לטיפול בהליקובקטר פילורי ובעיות קיבה

תזונה, סטרס ואורח חיים לטיפול בהליקובקטר פילורי ובעיות קיבה

במאמרים הקודמים בסדרה זו, העוסקת בהליקובקטר פילורי, הכרנו את החיידק, הטיפול האנטיביוטי בו ודרכים לשדרוג הטיפול. כמו כן, הסברתי על טיפולים טבעיים שיכולים להחליף את האנטיביוטיקה ועל היתרונות והחסרונות של כל טיפול.

עולם המדע עדיין לא יודע לפרוט את כלל המנגנונים שאחראים להתפרצות הליקובקטר – מדוע אצל אנשים מסוימים החיידק מלווה בכיבים ודלקות ואילו אצל  אחרים נותר שקט ולעתים אף תורם לבריאות? עם זאת, אנו יכולים להצביע בוודאות על שלושה גורמים מרכזים העומדים בבסיסן של מחלות רבות במערכת העיכול: תזונה, סטרס ואורח חיים – "השילוש הקדוש", אם תרצו.

אם לא נתייחס ל"שילוש הקדוש", יהיה קשה מאוד להגיע להחלמה מוחלטת ולעתים אף בלתי אפשרי. במובן זה חיידק ההליקובקטר והבעיות הבריאותיות הנלוות אליו מהוות "קריאת השכמה" – שעלולה לרמוז כי משהו בחייך אינו מאוזן. החדשות הטובות הן שביחס למחלות עיכול אחרות, הליקובקטר נחשב לבעיה פשוטה יחסית ובאמצעות טיפול והדרכה נכונים לרוב ניתן לשפר את המצב באופן משמעותי מאוד.

במאמר זה ארחיב על כל אחד ממרכיבי "השילוש הקדוש": תזונה, סטרס ואורח חיים. אפתח בדגשי תזונה כללים, אשתף בדוגמא לפרוטוקול תזונה מומלץ וארחיב על הרגלי תזונה ואכילה. לאחר מכן אסביר כיצד גורמים כמו סטרס והרגלים שונים באורח החיים מהווים קרקע פורה לחיידק וכיצד ניתן לנסות ולהביא את גופך לאיזון מחודש.

למרבה ההפתעה, אף על פי שמדובר בחיידק המאכלס כמחצית מאוכלוסיית העולם, עדיין לא קיים פרוטוקול תזונה מסודר וברור, כמו למשל דיאטה דלת FODMAPs למעי רגיז ופרוטוקולים נוספים. על כן, הפרוטוקול שאני הולך להציע, ואותו גם נותן למטופלי, הוא כזה המורכב ממספר מקורות:

  1. המלצות התזונה הרשמיות לטיפול בגסטריטיס (דלקת בקיבה) ובכיב (1).
  2. מאכלים המכילים רכיבים שמסייעים להילחם בחיידק (2).
  3. פרוטוקול אנטי דלקתי כללי, שכן החיידק משפיע רבות על סמני דלקת בגוף ומעורב בבעיות כגון דלקת בקיבה (3).
  4. הכרות עם מזונות אשר לצורך עיכולם נדרשת רמת חומציות גבוהה יותר בקיבה. במידה שקיימת פגיעה ברירית המגנה על דופן הקיבה, החומציות המוגברת עשויה ליצור גירוי ולהביא להחרפת התסמינים.
  5. הפחתה בכמות הסוכרים והפחמימות (4).

נקודה חשובה לפני שאציג את הפרוטוקול התזונתי התומך בשיקום הקיבה – בדומה לבעיות בריאותיות רבות, גם כאן אין שחור ולבן ואת הפרוטוקול יש להתאים באופן אישי באמצעות הסתייעות במטפל/ת מקצועיים ומוסמכים. אנשים שונים עשויים להגיב אחרת לאותו פריט מזון, לא כל שכן אם קיימות בעיות נוספות מלבד להליקובקטר.

ולהלן הפרוטוקול:
דגשים כלליים
  1. יש להרבות באכילת ירקות כי הם פחות מעמיסים על הקיבה ורבים מהם מכילים חומרים המסייעים לטיפול בחיידק ו/או בתופעות המתלוות אליו (דלקות, כיבים ועוד) – לפחות חצי מהצלחת צריכה להכיל ירקות
  2. רצוי להכין כמה שיותר מהאוכל בעצמך ולהפחית בקניית אוכל בחוץ, הכולל מרכיבים שאינכם יכולים לשלוט עליהם, כמו שמנים, תבלינים, רטבים, סוגי קמחים שונים ועוד.
  3. אם כבר אוכלים בחוץ אז כמה שיותר פשוט – למשל דג וירקות טריים או קלויים.
    * באכילה בחוץ יש להיזהר במיוחד ממנות עם הרבה רוטב ושאינן מוכנות מרכיבים טריים במקום
  4. המפתח להתמודדות עם הליקובקטר ודלקות קיבה בכלליות הוא: טרי, רענן וטבעי – אם שלושת המילים האלו יהיו לך בראש, כנראה שעלית על הדרך הנכונה
 מאכלים מהם יש להרבות

שפע של ירקות:

  • מצליבים: כרובית, ברוקולי, כרוב (מכל הסוגים) וקולרבי
  • כל הירקות הירוקים: כוסברה, פטרוזיליה, עירית, תרד, מנגולד, ארוגולה, סלרי, חסה, בזיליקום, נבטים (מכל הסוגים) ועוד.
  • כל הירקות הכתומים: דלעת מכל הסוגים, דלורית, גזר, בטטה, דלעת ערמונים.
  • שונות: אספרגוס, ארטישוק, ארטישוק ירושלמי, בצל, בצל ירוק, כרישה, שום, אבוקדו, סלק, פטריות, לפת, צנונית, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה.
  • מלפפון, קישוא/זוקיני, שעועית ירוקה וצהובה טריות (גם הקפואה), אפונה ירוקה טרייה (גם קפואה), חסה ומיץ לימון (טרי , לא משומר).

הקבוצה האחרונה היא הפחות מזינה מכולן – רצוי להרבות במאכלים מהקבוצות האחרות.

קטניות: עדשים, שעועית, חומוס, פול, אפונה, סויה, וטופו כמקור חלבון לצמחונים.

  • רצוי להשרות למשך 24 שעות, תוך החלפה של המים כל מספר שעות.
  • עדשים ושעועית מש הם הקלים יותר לעיכול.
  • אפשר ואף רצוי להנביט את הקטניות.
  • אם יש לך בעיות נוספות ורגישות במערכת העיכול (מלבד הליקובקטר, גם כאלה שהתפתחו בעקבותיו), ייתכן שקטניות לא יתאימו למצבך.

שתייה: מים, תה ירוק וחליטות

מתוך עולם הצומח קיימים לא מעט מאכלים שסומנו במחקרים ככאלו שעשויים לקדם את תהליך ההחלמה.
  • נבטי ברוקולי – מכילים חומר הנקרא Sulforaphane, המסוגל לפגוע בהליקובקטר פילורי ולהגן על דפנות הקיבה. ישנם מטפלים שאף ממליצים על חומר זה כתוסף שיתלווה לטיפול אך מחקרים מראים כי הוא אינו משתווה בעוצמתו לתוספים שהזכרתי במאמרים הקודמים ועל כן הסרתי אותו בעריכה, אך בהחלט מומלץ לשלב בתזונה.
  • מיץ כרוב/כרוב כבוש – תרופה עתיקה לשיקום וטיפול בכיבים, מומלץ לשתות בין חצי כוס לכוס ביום.
  • כרוב, כרובית, ברוקולי וכרוב ניצנים
  • פטרוזיליה ואבוקדו
  • במיה
  • אצות מסוימות, לדוגמה קומבו וואקמה
  • פירות יער, חמוציות, תותים, תפוחים ואגסים
  • תה ירוק

המאכלים הנ"ל מכילים מגוון חומרים, חלקם פוגעים בהליקובקטר פילורי ואחרים מסייעים בשיקום הקיבה. עם זאת, בכל הקשור לרכיבים פעילים במזון והשפעתם, המדע עדיין צעיר ורב הנסתר על הגלוי. בטוח קיימים מזונות נוספים בעלי השפעה מיטיבה ועל כן רצוי לגוון ולשלב ירקות רבים בשגרת היום יום – שילובם ישפר את סיכויי הצלחת הטיפול.

ממה כדאי להימנע:

דגנים וקמחים: חיטה, שיפון, תירס

  • כנ"ל מוצרים העשויים מקמחים אלו: לחמים, מאפים, פיתות, לחמניות, פסטה, פתיתים ועוד.

ירקות סולניים: עגבנייה, חציל, תפוח אדמה, גמבה ופלפלים חריפים

פירות (פירות הדר וגוג'י ברי): תפוז, קלמנטינה, מנדרינה אשכולית, פומלה וגוג'י ברי

מזון שומני וטיגון עמוק: פלאפל, צ'יפס, קרקרים וחטיפים כגון נאצ'וס, שניצל, חציל מטוגן, נתחי בשר שמנים.

חטיפים (גם מלוחים), סוכר ומתוקים: ממתקים, עוגות, עוגיות, מאפים, סוכריות, מסטיקים, במבה, ביסלי, אפרופו וכו'

שוקולד מכל הסוגים: חלב ומריר

שמנים מזוככים: קנולה, סויה, תירס, חריע, חמניות, כותנה

חלב ומוצרי חלב

  • תחליפים לחלב ולמוצרי חלב לרוב מכילים כמות גבוהה של סוכר וחומרים מייצבים/משמרים נוספים ועל כן לרוב הם אינם מומלצים.

אוכל מעובד ומוכן מראש: מנה חמה ומנות אחרות בהכנה מיידית

מאכלים עם הרבה מלח: אוכל מעובד, רוטב סויה בכמות גדולה, מאכלים כבושים שאינם בהכנה ביתית

רטבים מוכנים: טריאקי, מיונז, צ'ילי מתוק, קטשופ וכו'

תבלינים: כל סוגי הפלפל, חרדל ופפריקה. כמו כן, מזון מתובל מאוד מכל סוג עשוי לעורר כאבים בקיבה

שתייה: קפה (גם נטול), שתייה מתוקה, משקאות מוגזים, אלכוהול ומשקאות אנרגיה

מאכלים מהם יש לאכול במידה – לפי סבילות אישית

מאכלים מהחי (מסודרים מהקל ביותר לעיכול לקשה ביותר): דגים, ביצים, עוף ובשר

  • מומלץ חלקים ללא הרבה שומן, כנ"ל כשמדובר בדגים – סלמון למשל עשיר בשומן ולכן יש להתחיל מכמות קטנה ולהבין האם הקיבה שלך בסדר אתו.
  • אם אוכלים בשר, מומלץ להכינו בבישול ארוך כי כך הוא קל יותר לעיכול.
  • הדגים המומלצים ביותר הם אלו המכילים אומגה 3, לדוגמה: סלמון, טונה, מקרל וסרדינים.
    • דגים משומרים מומלץ לקנות במים או בשמן של הדג עצמו אך לא בשמן צמחי
  • מאכלים מהחי דורשים רמת חומציות גבוהה יותר בקיבה לצורך עיכולם. מדובר בתהליך טבעי ובריא אך במידה שהרירית האמורה להגן על הקיבה נפגעת, החומציות הגבוהה עשויה להחריף את התסמינים. על כן מומלץ להתחיל מכמות קטנה, לוודא שהיא אינה מעוררת תסמינים ואז להוסיף בהדרגה.

שמן: זית, אבוקדו, קוקוס וחמאה

אגזים, זרעים, שקדים וכו': חופן קטן ביום ממגוון אגוזים, עדיף טבעיים – שאינם קלויים.

טחינה וחמאת אגוזים ללא סוכר: נחשבים על תקן אגוזים – עד 1-2 כפות ביום

פירות: לרוב הפירות שהכי מגרים קיבה סובלת הם פירות הדר (תפוז, קלמנטינה, מנדרינה אשכולית ופומלה) אך כבר נתקלתי במטופלים שהיו בסדר אתם ואפילו יש מחקרים לפיהם הנ"ל עשויים לסייע לפעמים.

  • מלבד הנ"ל אנשים רבים מסתדרים עם יתר הפירות
  • תפוח ופירות יער קפואים לרוב עוברים יותר בקלות
  • מומלץ לנסות בהתחלה כמות קטנה, לחכות קצת ולראות איך הגוף מגיב
  • אם הגבת טוב לפירות, אין מניעה לשלבם כחלק מהתפריט היומי

פירות מיובשים: בכמות מצומצמת ויש לשים לב שאינם מכילים תוספת סוכר, כפי שקורה פעמים רבות עם דבלים, פירות יער מיובשים, קוקוס ועוד.

  • בננה צ'יפס היא תוצאה של טיגון ועל כן אינה מומלצת כלל.

לחמי מחמצת: 100% כוסמין או 100% כוסמת

אורז: לבן, מלא, בר (אורז לבן קל יותר לעיכול לרוב)

  • ניתן לאכול קצת דפי/אטריות אורז אך רצוי בצמצום (להגביל ל- 1-2 פעמים בשבוע)

חומץ תפוחים – יכול לפגוע בהליקובקטר אבל אם רירית הקיבה נפגעה הוא גם יכול לגרות את המקום. להתחיל מכמות קטנה ולבדוק איך הגוף מגיב.

תבלינים: מלבד התבלינים שצוינו למעלה, אין הגבלה מיוחדת על סוג התבלינים. עם זאת, אוכל מתובל מאוד יכול לגרות את הקיבה אז רצוי להיזהר ולהתחיל מתיבול עדין בלבד.

התנהגויות אכילה

על מנת להקל על התסמינים, חשוב להקפיד גם על איך אוכלים, לא רק על מה אוכלים:

  • עבור מטופלים רבים, ריבוי ארוחות קטנות מרגיש טוב יותר בהשוואה לארוחות מעטות אך גדולות יותר
  • מכיוון שבריאות מערכת העיכול מושפעת מסטרס, חשוב לפנות זמן לארוחה, לאכול בנחת ולא תוך כדי פעולה אחרת, כמו הליכה, עיסוק במחשב, צפיה בטלוויזיה או אפילו האזנה למוזיקה קצבית. אכלו בישיבה והקפידו שהאווירה תהיה רגועה ונינוחה.
  • לאכול לאט – כך יהיה באפשרותך להבין טוב יותר מה הכמות הנכונה עבורך ואלו מזונות מרגישים טוב יותר מאחרים.
  • ללעוס היטב – כך יהיה לגוף קל יותר לפרק את המזון ואם הקיבה צריכה פחות להתאמץ, גם ההרגשה שלך תהיה טובה יותר
  • לא לשכב מיד לאחר הארוחה או לכל הפחות להגביה את הגב – פעמים רבות בעיות בקיבה מלוות גם בבעיות בשוער (סוג של שסתום) המפריד בין הקיבה לוושט והדבר עלול להתבטא ברפלוקס.
סטרס

הקשר בין סטרס לבעיות במערכת העיכול כבר ידוע לנו מזה שנים רבות וחשיבותו עצומה (5) (6)!!!

סטרס מחליש את מערכת החיסון, האחראית על איזון אוכלוסיית החיידקים בגוף, וכן משפיע על היבטים נוספים. סטרס כרוני (שנמשך לאורך זמן) יכול להביא לשינוי ברמת החומציות בקיבה ולפגיעה במנגנוני ההגנה של הגוף. בנוסף, סטרס משבש את תנועתיות מערכת העיכול והיבטים נוספים הקשורים לעיכול ומעבר תקינים של המזון.

המשמעות היא כי סטרס הוא אחד הגורמים המכריעים בכל הקשור לניהול וטיפול בהליקובקטר וייתכן אף כי הוא אחד הסיבות מדוע אנשים מסוימים יכולים לשאת את החיידק אך להיות בריאים בעוד שאצל אחרים הוא מתפרץ.

נקודה למחשבה: סטרס בא לידי ביטוי בדרכים שונות ומגוונות: לחץ, חרדה, עייפות ממשוכת, עומס גדול בעבודה או בלימודים, תקופה בה הייתם חולים או חלשים במשך זמן לא מבוטל ועוד.

ניהול סטרס צריך להיעשות בשני רבדים:

  1. לראות ולעבד את הדברים אחרת – הרובד הזה חשוב ביותר. המטרה היא ללמוד כלים שיסייעו לך להתמודד עם מצבי לחץ שיעלו, להתמודד עם סיטואציות שיתרחשו ובכלליות לעבד מצבים ולחוות את חיי היומיום באופן פחות לחוץ. קיימות גישות רבות באמצעותן ניתן ללמוד לנהל סטרס, ביניהן CBT ו-NLP, אך יש עוד רבות וטובות.
  2. הרובד השני נוגע להפחתת סטרס ברגע שהוא כבר מצטבר. רמות מסוימות של סטרס הן דבר טבעי והגוף יודע להתמודד אתן, אך הבעיה מתחילה כשהסטרס נהיה כרוני ומלווה אותך למשך פרקי זמן משמעותיים. קיימות טכניקות רבות לפריקת סטרס, החל מתרגילי נשימות, מדיטציה, טאי צ'י, פעילות גופנית מתונה ועוד. ניתן למצוא ביוטיוב שפע של מדריכים מהטכניקות הנ"ל ועוד, לדוגמה: תרגילי נשימה 1, תרגילי נשימה 2, סרטון שנותן קצב לתרגילי נשימה, מדיטציה, סרטון מתיחות בעברית, סרטון מתיחות באנגלית ועוד רבים.

טיפולים משלימים – לא נחקרו ספציפית בהקשר של הליקובקטר אך הניסיון הקליני מראה שבחלק מהמקרים הם מסייעים בתהליך ולכן מומלץ לנסות לשלבם במידת האפשר. לא אחת היו לי מטופלים שחשו הטבה משמעותית בעקבות דיקור, רפלקסולוגיה, טיפולי מגע שונים ועוד. מומלץ לבחור גישה שיהיה לך חיבור אתה ועם הפילוסופיה שעומדת מאחוריה וכן חשוב לוודא שתחום התמחותו של המטפל הוא מערכת העיכול.

אורח חיים

צמד מילים בעלות משמעות רחבה מאוד, הכולל בתוכו גם תזונה בריאה וניהול סטרס, אך גם דברים נוספים:

  1. שינה – משך זמן השינה המומלץ לאדם בוגר הוא 7-9 שעות, אך רבים מאתנו ישנים פחות. אנו עובדים עד מאוחר, מתאמנים בשעות מאוחרות, אוכלים מאוחר, צופים בסרטים וסדרות אל תוך הלילה (מי אמר/ה בינ'ג נטפליקס ולא קיבל/ה?) ועוד – כל אלו מפחיתים גם את כמות שעות השינה וגם את איכותה. שינה לא מספקת ולא איכותית מביאה להיחלשות מערכת החיסון. בנוסף, היא גם משבשת את מנגנוני הרעב/שובע וגורמת לך לאכול באופן שאינו בריא ובכך עומדת בינך לבין בריאות איתנה.
    חלק מהטכניקות לשיפור כמות ואיכות השינה, כוללות: כיבוי מסכים כשעה וחצי לפני שרוצים לישון (כולל הפלאפון), תרגילי נשימות כדי להוריד את מפלס המתח, פעילות גופנית בעצימות נמוכה-בינונית, הליכה רגועה בשעות בין הערביים ועוד.
  2. פעילות גופנית – פעילות בעצימות נמוכה-בינונית יכולה לסייע בהפחתת סטרס ולסייע בפעילות תקינה של מערכת העיכול, חיזוק מערכת החיסון ועוד. פעילות גופנית אינה חייבת להיות ספורט במכון כושר ויכולה גם להיות הליכה קלילה. פעילות גופנית – לפי שמה – פשוט להפעיל את הגוף, אין צורך לרוץ מרתון על מנת להיות בריאים
  3. עישון – סיגריות פוגעות במנגנונים רבים שתפקידם להגן על הקיבה ולשקמה במידה שנוצר נזק (7) (8), בכך הן פועלות באופן ישיר נגד הטיפול, מעכבות ולעתים אף מונעות את ההחלמה (9). השפעה נוספת שלהן היא הגברת רמת החומציות ועל כן הן עשויות להחריף את התסמינים.
    * גמילה מיידית יכולה לעתים לגרום גם להחרפת המצב ולכן מומלץ לעשות זאת בהדרגה.
לסיכום

לא משנה אם החלטת ללכת על טיפול תרופתי או טבעי, על מנת לוודא שהטיפול יצליח, ולהיטיב עם התסמינים הלא פשוטים של החיידק יש להתייחס ל"שילוש הקדוש": תזונה, סטרס ואורח חיים. עבודה וטיפול ברבדים הללו תשפר באופן ניכר את איכות החיים שלך ואף תמנע בעיות רפואיות אחרות בעתיד.

השינויים המוצעים במאמר זה הם כנראה הקשים ביותר בתוך תהליך הטיפול בחיידק ותיקון הנזקים למערכת העיכול, שכן שינוי אורחות חיים והרגלים לרוב קשה יותר מלקחת תוסף או תרופה. עם זאת, במידה שהגעת להחלטה (המגובה במעשים 😊) שהגיע הזמן להתמודד עם "השילוש הקדוש", כנראה שעשית את הצעד החשוב ביותר בתהליך וההחלמה קרובה מתמיד.

אני ממליץ בחום לשלב אנשי מקצוע ו/או מסגרות שיעזרו לך עם כל אחד מהנ"ל, למשל חוגים, אימונים ואף סיוע בהתמודדות עם סטרס וקושי נפשי במידה שיש. קיימות אפשרויות טיפול וגישות רבות, חלקן זמינות דרך הקופות וחלקן בפרטי, כך שהכי חשוב זה להתחיל להתנסות. אז קדימה – לקום מהספה!! –

אם יש לך שאלות אני מזמין אותך להצטרף לקהילת הפייסבוק שלי – קל לעיכול – בה ניתן להתייעץ, לשתף בתהליך או סתם לפרוק בסביבה תומכת, נתראה שם!

אם החלטת שהגיע הזמן לשינוי צור/צרי קשר, אשמח להתאים לך תוכנית טיפול אישית וללוות אותך בתהליך. ניתן להשאיר פרטים ואחזור בהקדם, או להתקשר אלי לטלפון: 054-2292762, אם אני לא זמין בבקשה שלח/י הודעה ואחזור בהקדם, תודה.

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.