הדרך להורדת נפיחות בבטן תלויה באופי הבעיה שיצרה את הנפיחות מלכתחילה, כך שאין נוסחה אחת שתתאים לכולם. בהתאם לכך, במאמר זה נפרוט את מגוון הדרכים לטיפול בנפיחות, בהתאם לבעיות השונות שמהן היא עשויה לנבוע. בנוסף, נזכיר כמה טריקים קטנים שיכולים לסייע בהקלה נקודתית והורדת הנפיחות, שעשויים להתאים למגוון מצבים רחב.
אם לא ידוע לך הסיבה לנפיחות שלך, אני ממליץ לקרוא קודם את המאמר בו פירטתי בהרחבה את סוגי הנפיחות השונים והסיבות להיווצרותם.
אלו הנוסעים בהם נעסוק במאמר זה:
מה מוריד נפיחות בבטן – פתרונות כלליים להקלה על שלל מצבים
בחלק זה נדבר על פתרונות נקודתיים שעשויים לספק הקלה בשלל מצבים בריאותיים, אך לא ירפאו אותך לחלוטין. בחלק השני של המאמר נדון בטיפולים ממוקדים לבעיות ספציפיות שעשויות לגרום לנפיחות.
אם ברצונך להכיר שלל דרכים נוספות להקלה על נפיחות ובעיות עיכול נוספות, ניתן לקבל בחינם את המדריך להקלה בתסמינים של הקליניקה, על ידי השארת הפרטים ממש כאן למטה.
מילה אחרונה לפני שנגיע לתכלס – אין פתרון אחד שעובד לכולם/ן. על כן, במידה שמשהו לא עבד עבורך, פשוט לנסות את הדבר הבא ו/או מלכתחילה לשלב מספר כלים. כמו כן, חשוב לזכור שמה שמוריד נפיחות בבטן אחת ולתמיד זה טיפול בשורש הבעיה – כאמור, נעסוק בכך בחלק השני של המאמר
פרוביוטיקה להורדת נפיחות בבטן
הדבר החשוב ביותר בפרוביוטיקה הוא סוגי החיידקים שהיא מכילה, עוד הרבה לפני שמפתים אותך עם כמה מיליארדי חיידקים יש בה. זאת מכיוון שקיימים סוגי חיידקים שכלל לא מסייעים לנפיחות ויהיה בזבוז זמן וכסף לקחת אותם, בעוד שאחרים עשויים לסייע ונמצאו יעילים לכך במחקרים קליניים.
דבר נוסף שחשוב לדעת פרוביוטיקה זה שלבד היא לא תמיד תעשה את העבודה וייתכן שיהיה צורך לשלב אלמנטים נוספים בטיפול, בהתאם למקור הבעיה. כמו כן, לעתים יש לקחת אותה למשך 1-3 חודשים לפני שניתן יהיה להבחין בשיפור.
להלן מספר דוגמאות לפרוביוטיקה להורדת נפיחות בבטן, עם חיידקים שנמצאו יעילים לכך במחקרים:
מכילה חיידק בשם Lactobacillus plantarum 299v, אשר עשוי לסייע עם נפיחות וחוסר נוחות בבטן.
הנחיות נטילה: כדור אחד ביום, רצוי על בטן ריקה.
- ביוגאיה פרוטקטיס
לרוב מיועדת לתינוקות, אך נחקרה גם על מגוון בעיות במבוגרים, ביניהן עצירות ונפיחות.
- בארץ היא מגיעה בטיפות ויש לבקשה מהרוקח (ללא מרשם). ניתן למצוא אותה ברוב בתי המרקחת.
- אפשר לרכוש ב- iHerb במחיר משתלם יותר בהשוואה לארץ ובמגוון צורות לקיחה. המוצרים הבאים מכילים מספר מנות כפול (וחלקם אף יותר) מהבקבוק שניתן לרכוש בארץ. כולם מכילים גם ויטמין D. הקישורים הבאים מסודרים לפי צורת הלקיחה:
- יש לקחת את המנה המומלצת על הבקבוק (5 טיפות), פעמיים ביום (יש לנער קלות את הבקבוק לפני הנטילה). אם לוקחים בכדורים אז כדור אחד, פעמיים ביום.
פרוביוטיקה להורדת נפיחות בבטן המשולבת עם עצירות. מכילה חיידק בשם B. coagulans IS2 (ProDura).
הנחיות נטילה: כדור אחד ביום, לא משנה עם או בלי אוכל
תערובת של 9 זני חיידקים שונים
הנחיות נטילה: 2 כדורים, פעם ביום עם האוכל
למידע נוסף על פרוביוטיקה ומוצרים נוספים שנמצאו מתאימים לבעיות שונות במחקרים קליניים, ניתן לקרוא את המאמר על פרוביוטיקה וגם להוריד ממנו את מדריך הפרוביוטיקות הגדול.
כדורים נגד נפיחות בבטן
קיימים מגוון מוצרים למטרה זו, אך ההחלטה במה להשתמש עשויה להשתנות בהתאם למקור הבעיה, אלו מספר דוגמאות:
- פחם פעיל – סופח גזים וכך עוזר למנוע נפיחות. בהעדר בעיה רפואית אחרת ניתן לקחת 500-1000 מ"ג חצי שעה לפני האוכל ופעם נוספת שעה אחרי. פחם פעיל אינו מיועד לשימוש באופן קבוע כי הוא סופח גם חומרי הזנה חשובים מהמזון, תרופות אחרות שבשימוש ועוד. חשוב לשתות הרבה מים בלקיחת פחם פעיל כי אחרת הוא עשוי להחריף עצירות במידה שקיימת.
- סימתיקון – תרופה שמפרקת את הגז לבועיות קטנות ומסייעת לו לעבור במערכת העיכול.
- קולוטל – תרופה במרשם רופא נגד נפיחות בבטן ותסמינים נוספים במערכת העיכול. קולוטל מרפה את שרירי המעי ומסייעת להסדרת הפעילות בו.
התרופות הללו הן דוגמאות לתכשירים שניתן לרכוש בקלות כמעט בכל בית מרקחת. עם זאת, קיימים סוגים נוספים של כדורים נגד נפיחות בבטן, רבים מהם ניתן למצוא במדריך לניהול תסמינים, אותו ניתן לקבל על ידי השארת פרטים במקום המתאים בתחילת המאמר.
תה להורדת נפיחות בבטן
קיימים מספר סוגי תה, חליטות ומרתחים שעשויים לסייע לנפיחות. רצוי לנסות כל אחד למשך 3-4 ימים לפחות כדי להבין האם הוא המתאים עבורך ולשתות לפחות 3 כוסות ביום, ואם לא אז לנסות את הבא. ניתן גם לערבב מספר סוגים:
חליטת ג'ינג'ר
מכיוון שהוא מעודד תנועתיות במערכת העיכול העליונה, ג'ינג'ר עשוי לסייע בהקלה על סוגי נפיחות מסוימים.
מרתח זרעי שומר/אניס
"מרתח" משמעותו שיש להרתיח (לבשל במים) את הזרעים ולא להסתפק בערבובם בכוס מים רותחים.
כדאי לשבור קצת את הזרעים – אין צורך להגזים, רק לרמה שהקליפה תישבר – לצורך הפקה יעילה יותר של החומרים הפעילים.
ככל שהטעם חזק יותר, כך כמות החומרים הפעילים גבוהה יותר. על כן המלצתי היא לשתות את המרתח עם הטעם החזק ביותר שאתו ניתן להתמיד – התמדה היא שם המפתח.
אם ברצונך להשתמש באניס ולא בזרעי שומר, יש להשתמש בזרעים עצמם – הכוכב חסר חשיבות בהקשר זה.
דוגמה נוספת לתה להורדת נפיחות בבטן היא סרפד:
חליטת סרפד
מומלץ לקנות בתפזורת בחנות טבע ולא בתיון, על מנת שניתן יהיה להשתמש במינונים גבוהים – מומלץ 1-3 כפות סרפד מיובש על כוס מים. אל חשש, הוא לא יגרום לך לצריבה כמו סרפד טרי בטבע.
סרפד עובד על מנגנון שונה מהחליטות האחרות והוא טוב גם לסובלים מאלרגיות.
תה נענע להורדת נפיחות בבטן
בדומה לתרופה "קולוטל" שהזכרתי קודם, נענע מרפה את שרירי המעי ועשויה לסייע למעבר גזים יעיל יותר. עם זאת בשל הפעילות הנ"ל היא לא מומלצת לסובלים מרפלוקס.
דיאטה לבטן נפוחה
הדיאטה המדויקת עבורך תלויה במצב הרפואי הייחודי שלך, לכן אין תשובה ברורה אחת לשאלה זו.
במקרה של מעי רגיז או בעיות מעי תפקודיות (לא מחלות מעי דלקתיות), דיאטת פודמאפס נחשבת אחת הדיאטות המובילות היום והיא בהחלט יכולה לסייע עם הנפיחות. עם זאת, פחות סביר שהיא תרפא עצירות.
בדיאטה זו מורידים או מפחיתים בכמות של מגוון מזונות המכילים סיבים וסוכרים שעוברים התססה מהירה על ידי חיידקי המעי. הפחתת המאכלים הנ"ל מביאה להפחתה בכמות הגזים הנוצרים במעי וכך מסייעת בהפחתת הנפיחות.
חשוב לציין שגם דיאטת פודמאפס לא תעבוד בכל המקרים. על כן, כשמחפשים דיאטה לבטן נפוחה, יש להתאימה באופן אישי לכל מטופל/ת.
הרגלים נוספים שעשויים לסייע לך הם אכילה איטית ורגועה, ללעוס היטב את המזון ולעשות הליכה של 10-15 דקות לאחר האוכל (1).
הורדת נפיחות בבטן – להתייחס לשורש הבעיה
בחלק זה נדון באפשרויות הטיפול הספציפיות לבעיות השונות שעשויות לגרום לנפיחות.
נפיחות הנובעת מהליקובקטר ובעיות קיבה
במצב זה הפתרון האולטימטיבי הוא לטפל בחיידק ולשקם את הדלקת. אפשרויות הטיפול רבות ונעות בין טבעיות לתרופתיות. במקרה זה שילוב זה תזונה מיוחדת להקלה על הקיבה יכולה לסייע רבות לתסמינים ולהרגשה. ניתן לקרוא על כך בהרחבה במאמר על הליקובקטר פילורי.
נפיחות הנובעת מ- SIBO או חוסר איזון אחר באוכלוסיית החיידקים
הסיבות להפרת האיזון באוכלוסיית החיידקים הן שונות ומגוונות, אך ניתן לחלק את הטיפולים במצבים אלו למספר חלקים:
- הבנת שורש הבעיה – האם קרה אירוע שאחריו החלו הבעיות? דבר זה יכול לתת רמז לשורש הבעיה ובהתאם לטיפול הנדרש, והוא משתנה מאדם לאדם.
- עידוד התנועתיות – נתתי מספר דוגמאות למוצרים ספציפיים שמבצעים פעולה זו במדריך לניהול תסמינים, אותו ניתן לקבל בחינם על ידי השארת הפרטים במקום המתאים בתחילת המאמר.
- איזון החיידקים על ידי פרוביוטיקות מתאימות למצב. נתתי למעלה מספר דוגמאות למוצרים כלליים שנחקרו למטרה זו. ניתן למצוא הסברים ודוגמאות למוצרים נוספים במאמר המקושר.
- בנוסף לפרוביוטיקה ניתן לשלב סיבים תזונתיים מסוגים שונים, בהתאם לסוג הסיבו שנמצא אצלך.
- טיפולים שהורגים חיידקים – יש אפשרויות טבעיות וגם תרופתיות שמתאימות לכך. עם זאת, לא ניתן להסתמך רק על טיפולים מסוג זה, כי אם לא מתייחסים לשורש הבעיה, סביר שהיא תחזור זמן מה לאחר סיום הטיפול.
הורדת נפיחות בבטן שנובעת מחולשה של שרירי הבטן ורצפת האגן
פיזיותרפיה לרצפת האגן היא הפתרון המתאים ביותר למקרים אלו ועשויה לחולל שינוי משמעותי.
מומלץ לבצע אותה עם אנשי מקצוע (לרוב פיזיותרפיסטים) שהתמחו ספציפית ברצפת האגן.
בעיה בספיגת סוכרים ופחמימות
לרוב תתרחש בשל בעיה בלבלב אך ייתכנו גם סיבות נוספות, למשל צליאק ואחרות. במקרה שהבעיה קשורה ללבלב או לאנזימי העיכול המקומיים של המעי, ניתן לנסות שימוש בתוסף אנזימי עיכול לצורך הקלה על המצב, ובהתאם לבעיה להתאים טיפול שישקם את תפקוד הגוף.
קיים תוסף אנזימי עיכול מוכר בארץ בשם קריאון, אליו גם ניתן לקבל מרשם מהרופא. עם זאת, ניתן לרכוש מגוון אנזימי עיכול גם ללא מרשם. אנו ממליצים בקליניקה על התוסף הזה מ- iHerb.
רגישות לסיבים ומאכלים מסוימים
דיאטה דלת פודמאפס, אותה הזכרתי קודם, יכולה לסייע באיתור הרגישויות והתאמת תזונה שתהיה נכונה עבורך. תזונה זו עשויה לסייע בהורדת הנפיחות בבטן, אך על מנת לרפא את הבעיה (כדי שלא יהיה צורך בהגבלות תזונתיות) יש להבין מה גורם לה ולטפל באופן מעמיק במסגרת תהליך מסודר.
טיפול בנפיחות בבטן הנגרמת כתוצאה מעצירות ובעיה בתנועתיות
במדריך לניהול תסמינים הזכרתי מספר אסטרטגיות להתמודד עם בעיה זו באופן נקודתי, כולל תוספים פרוקינטים (מעודדי תנועה) ותרופות פרוקינטיות כמו "רזולור". בדומה לרגישות למאכלים, על מנת לרפא את העצירות לחלוטין יש להבין באופן מדויק יותר את הסיבה לבעיה ולהתייחס אליה. בגדול, תוספים/תרופות המעודדים תנועתיות במעי יהיו עדיפים על פני משלשלים רגילים כמו מגנזיום ונורמלקס לטיפול בנפיחות.
אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס
הטיפול בבעיות אלו מורכב ממספר אלמנטים ומצריך מאמר נפרד, אך אלו הכיוונים שעליך לבדוק אם אובחנת במצבים הנ"ל:
- תזונה אנטי-דלקתית, לעתים בשילוב עם פודמאפס.
- טיפולי מגע, למשל מסוג סובאדה.
- במקרים מסוימים טיפול הורמונלי.
- פעילות גופנית ושינה טובה.
- ישנם כמובן דברים רבים שניתן לעשות, בהתאם לאשה ולתסמינים שלה, אך זה כבר למאמר נפרד.
ניתן לקבל מידע נוסף בקבוצת אחיות אנדומטריוזיס ישראל וכן בקבוצת אנדומטריוזיס ישראל – הקבוצה הפתוחה.
* גילוי נאות: במאמר ניתנו מספר קישורים למוצרים. הקליניקה מקבלת עמלה קטנה בביצוע רכישה באמצעותם, אך זה לא משפיע על המחיר עבורך, שנותר המחיר הרגיל באתר. אלו חלק מהמוצרים שבהם אנו משתמשים באופן תדיר בקליניקה ובמידה שברצונך לנסות אותם נודה לך על תמיכתך בעבודת המחקר והכתיבה הרבות שנעשית במטרה להנגיש את מידע העדכני ביותר שבמאמר זה ונוספים.
לסיכום
בעוד שקיימים "טריקים" רבים להקלה על נפיחות, על מנת לפתור אותה מהשורש יש להבין מה גורם לה, כי היא עשויה להיות תוצאה של מגוון מצבים בריאותיים, אשר לכל אחד טיפול שונה.
במידה שאת/ה סובל/ת ממעי רגיז, SIBO או בעיית עיכול לא מאובחנת וברצונך לפתור אותה מהשורש, לשקם את מערכת העיכול ולהרגיש טוב אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. בבקשה מלא/י את השאלון שבקישור הזה כדי שנבחן את מידת התאמתך לתהליך אצלנו ונחזור אליך בהקדם.
סבבה