טיפול במערכת העיכול ושיקומה
 
משחרור עצירות מיידי ועד ליציאה יומיומית – כלים, תכשירים ותרופה נגד עצירות

משחרור עצירות מיידי ועד ליציאה יומיומית – כלים, תכשירים ותרופה נגד עצירות

הרפואה המערבית מציעה שלל טיפולים לעצירות קשה: תכשירים, אבקות וכדורים נגד עצירות. חלקם מיועדים לשחרור עצירות מיידי, ואחרים לשימוש ארוך טווח ומסייעים במתן יציאה על בסיס יומי. על כן, במאמר זה נסקור את כל מה שעוזר לעצירות וניתן למצוא בבתי מרקחת, עם וללא מרשם רופא, כולל תיאור קצר של פעולתן, אופן השימוש והמלצות.

כבונוס, נציין כללי אצבע שיסייעו לך להבין מה מתאים יותר למצבך, ונזכיר מספר תוספים, כלים ותרגילים לשימוש יומיומי שיסייעו להתפנות ושחרור קל ונעים יותר.

שחרור עצירות מיידי

בחלק זה נרחיב על מצב של עצירות קשה: מה עושים לשחרור מהיר ונקודתי.

לפני שמתחילים: נקודה חשובה לטיפול בעצירות קשה

תוספים ותרופות לשחרור מיידי של עצירות קשה לרוב אינם מיועדים לשימוש קבוע. על כן, יש להיוועץ עם איש מקצוע ולהבין מהי האופציה הטובה ביותר עבורך וכיצד להשתמש בה בבטחה. ככלל אצבע, רוב הפתרונות שאציג בחלק זה של המאמר מיועדים לשימוש של לא יותר מ 2-5 ימים ברצף (משתנה בהתאם לסוג הפתרון), ולא כל פתרון יתאים בהכרח לכל מטופל, בהתאם לרקע הרפואי.

יאללה, ניגש לתכלס 😊

עצירות קשה, מה עושים: פתרונות תרופתיים לשחרור מהיר

נתחיל עם מה שיש לרפואה המערבית להציע, ואז נעבור לצמחים, תוספים ושיטות שונות

חוקן בייתי

מגיע בשפופרות קטנות, עם צינורית קצרה בקצה, אותה מחדירים בזהירות דרך פי הטבעת. לאחר מכן לוחצים בעדינות לשחרור תכולה אל תוך המעי. הנוזל שבחוקן מושך נוזלים אל תוך המעי ומגרה אותו לפעול, ובכך מסייע לשחרור הצואה. הוא מתחיל לעבוד תוך דקות ספורות.

ניתן לרכוש ללא מרשם ברוב בתי המרקחת.

נרות גליצרין

עצירות קשה מה עושים: תמונה של חבילת נרות גליצרין על רקע תכלת

מנגנון הפעולה די דומה לזה של החוקן – משיכת נוזלים למעי וגירוי שרירים המוביל להתרוקנות. את הנרות מחדירים דרך פי הטבעת, שם הם מתמוססים ויוצרים את האפקט הרצוי. לרוב הם פועלים די מהר – כחצי שעה מרגע השימוש.

גם אותם ניתן לרכוש ללא מרשם ברוב בתי המרקחת.

לקסדין

כדור משלשל חזק. לוקחים אותו בבליעה והוא מתחיל להשפיע לרוב תוך 6-12 שעות, אך במקרים מסוימים ההשפעה תורגש עד 24 שעות מהנטילה. התרופה עובדת באמצעות גירוי שרירי המעי וכך מייצרת התרוקנות מהירה. לעתים משתמשים בה גם במסגרת הכנה לבדיקת קלונוסקופיה.

ניתן לרכוש ברוב בתי המרקחת, אך נדרש מרשם רופא.

פתרונות טבעיים לשחרור עצירות מיידי

כפי שקיימות תרופות שתפקידן ליצור גירוי במעי ולגרום להתרוקנות, קיימים צמחים הפועלים במנגנון דומה. יש לשים לב שצמחים אלו גם מיועדים לשימוש נקודתי ויש לקחת אותם בהנחיה מקצועית.

החלק החיצוני של עלה אלוורה (Aloe ferox / אלוה לאקס)

מה עוזר לעצירות: תמונה של שני עלי אלוורהיש להבדיל בין החלק החיצוני של העלה, בו נדון כאן, לבין הג'ל הפנימי (1), בו משתמשים לכוויות, גירוי בעור, ולעתים גם לדלקות במערכת העיכול.

החלק החיצוני של עלה אלוורה מגרה את שרירי המעי ומייצר התרוקנות לרוב תוך מספר שעות עד יום.

ניתן למצוא אותו כתוסף בודד תחת השמות שכתבתי בכותרת, או כחלק מפורמולות / תוספים המשמשים לטיפול בעצירות, לדוגמה: "לקסין פורט" של סודות המזרח, "אל.אקס קר (L.X Care)" של Nutri Care, "סופרלס" של אלטמן ונוספים.

צמחים נוספים עם פעולה דומה כוללים סנה, רובארב ועוד. חלקם גם נמצאים באחדים מהתוספים הנ"ל, אך אינם נמכרים כצמח בודד.

למדיע נוסף על טיפולים טבעיים בעצירות מומלץ לקרוא את המאמר שבקישור הזה.

תרופה נגד עצירות וכלים לניהול שוטף ליציאה יומית

בחלק זה נבין מה עוזר לעצירות ומתאים לשימוש יומיומי, כדי שמלכתחילה לא תגיע/י למצב של עצירות קשה. נתמקד בתרופות וכדורים נגד עצירות ללא מרשם, תרופות מרשם, ונזכיר קצת תוספים ותרופות סבתא. כבונוס, נדבר גם על מספר כלים ותרגילים שיכולים לסייע בשחרור הצואה, אותם כדאי ליישם גם במקרים של עצירות קשה, וגם בשגרה.

אלא אם יצויין במפורש אחרת, כל הכלים שאזכיר מפה והלאה מתאימים לשימוש יומיומי קבוע ואין חשש שיצרו התרגלות/התמכרות/תלות של הגוף.

רזולור – כדורים נגד עצירות

תמונה של קופסת רזולור - תקופה נגד עצירותמדובר בתרופה נגד עצירות (2) (3) ואחד הכלים שאני יותר אוהב לניהול מתמשך של המצב. מה שמייחד אותו מיתר התרופות נגד עצירות הוא שמדובר בתרופה פרו-קינטית. המשמעות היא שהיא מסייעת באמצעות עידוד התנועתיות הטבעית של המעי, דבר שאף תרופה אחרת שהוזכרה כאן לא עושה (כל הכלים שהוזכרו עד כה יוצרים גירוי בדופן המעי).

לתנועתיות הטבעית של המעי יש חשיבות רבה, שכן היא מסייעת גם בשמירה על אוכלוסיות חיידקי מעי מאוזנות, ולא מטפלת רק בעצירות עצמה.

השימוש ברזולור אינו יוצר התרגלות/התמכרות של הגוף, ולכן ניתן לקחת אותה לאורך חודשים באופן קבוע. היא מגיעה במינון של 1-2 מ"ג, כאשר השימוש ב- 2 מ"ג נפוץ יותר במקרי עצירות מובהקים.

מניסיון קליני עם מטופלים רבים, אופן ההשפעה עשוי להשתנות בהתאם לשעת הלקיחה. במקרים מסוימים אנו מנחים מטופלים לקחת אותו במהלך היום, ובאחרים לפני השינה. כאשר לוקחים לפני השינה אנו ממליצים גם לא לאכול 2-3 שעות לפני.

טיפ מהקליניקה: במקרים מסוימים הימים הראשונים לשימוש ברזולור מלווים בכאב ראש, שחול, לאחר מכן. על כן, אני ממליץ למטופלים להתחיל במינון נמוך (אפשר גם לחצות את הכדור), ורק לאחר שרואים שאין תופעות לוואי לעלות למינון הנדרש.

מגנזיום נוזלי

הוא פתרון מעולה להקלה על עצירות ומתן יציאה על בסיס יומיומי.

מגנזיום פשוט מגדיל את כמות הנוזלים במערכת העיכול, מרכך את הצואה ומסייע במעברה. השפעתו תלוית מינון ויכולה לנוע בין סיוע עדין, עד ליצירת שלשול מימי במידה שלוקחים מינון גבוה מידי.

מגנזיום שמייצר אפקט זה הוא לרוב מהסוגים שנספגים פחות טוב: מגנזיום אוקסיד ומגנזיום ציטראט. ניתן לרכוש אותם בצורת מגנזיום נוזלי/חלב מגנזיה ללא מרשם ברוב מתי המרקחת. לוקחים אותו לפני השינה, במטרה לייצר יציאה טובה בבוקר. טכנית אפשר לקחת גם בכדורים, אבל הצורה הנוזלית מאפשרת גמישות רבה יותר בהתאמת המינון.

ההמלצה היא להתחיל מהמינון הכתוב על האריזה, ולאחר מכן ניתן לעלות בהדרגה (אפשר להגיע גם למינון כפול) בהנחית מטפל או להוריד לפי הצורך.

נקודה חשובה נוספת היא שיש הבדל משמעותי בין מגנזיום המיועד לעצירות, שפחות נספג בגוף, לבין צורות מגנזיום אחרות שכן נספגות. תוסף אחד מסייע לעצירות, בעוד שסוגים שנספגים טוב לא ישחררו את הצואה באותה מידה ונהוג לקחת אותם גם במינונים נמוכים יותר.

למגנזיום נוזלי, וגם לנורמלקס (שעליו אפרט ממש כאן למטה), עשוי לקחת יום / יומיים להתחיל לפעול. בנוסף, במקרים של עצירות קשה עשויים לחלוף יומיים עד להרגשת האפקט של העלאת מינון, אז רצוי לעלות מינונים בהדרגה.

נורמלקס / פגלקס (פוליאתילן גליקול) – אבקה נגד עצירות

מדובר בסיבים סינתטיים שמגיעים בצורת אבקה, ובדומה למגנזיום מושכים מים לחלל המעי, מרככים את הצואה ובכך מסייעים במעברה.

מטופלם מסוימים מוצאים שמגנזיום עובד עבורם טוב יותר, בעוד שאחרים מעדיפים נורמלקס, אבל אין ביניהם הבדל משמעותי מבחינת ההשפעה (4). מכיוון שמנגנון הפעולה יחסית דומה, אפשר פשוט לנסות אחד ולעבור לשני אם לא קיבלת תוצאות מספקות רו אם חשת חוסר נוחות. אני באופן אישי מעדיף להתחיל עם מגנזיום כי ההשפעה של נורמלקס על חיידקי המעי עדיין אינה ברורה לחלוטין.

אבילק / לבולק (לקטולוז)

לקטולוז הוא סוכר שאינו נספג בגוף, מושך נוזלים למעי ומזין את אוכלוסיית החיידקים בו. בשל השפעתו המיטיבה על אוכלוסיית חיידקי המעי הוא משמש גם לטיפול באנצפלופתיה כבדית. עם זאת, העובדה שהוא מזין גם את חיידקי המעי יכולה להחריף תופעות כמו גזים, נפיחות וכאבים. המשמעות היא שלקטולוז יכול להיות אפשרות טובה עבור מי שסובל מעצירות בלבד, אך לא מתסמינים נוספים כי הוא עשוי להחריפם.

שמן פרפין

בעוד שבעבר השימוש בו היה נפוץ, בשל תופעות לוואי אפשריות נוהגים להשתמש בו היום רק לפרקי זמן קצרים. שמן פרפין עוטף את הצואה, מסכך אותה ומסייע לשמור שלא תתייבש. כאמור, השימוש בו הוא לרוב לטווח קצר ולרוב עדיף לבחור פתרון אחר אם נדרש מענה ארוך טווח. במידה שכן משתמשים בו לאורך זמן, יש לעשות זאת בהנחיית רופא/ה בלבד.

שזיפים מיובשים

תרופת סבתא עתיקה – משרים 4-6 שזיפים מיובשים בכוס מים לאורך הלילה במקרר, ובבוקר שותים את המים ואוכלים את השזיפים. הסוכרים מהשזיף סופחים נוזלים למערכת העיכול, מרככים את הצואה וכך מסייעים ליציאה.

ניתן לקרוא במאמר שבקישור הזה על תרופות סבתא נוספות.

בנפייבר

סיבים תזונתיים שניתן למצוא בכל בית מרקחת ועשויים לסייע למעבר צואה תקין. בעוד שרופאים רבים ימליצו עליהם, חשוב לדעת שישנם סוגי סיבים נוספים עם יעילות מוכחת במחקרים לטיפול בעצירות, כמו פסיליום (5), וכולם בטוחים לשימוש ארוך טווח. למידע נוסף מומלץ לקרוא את המאמר על שימוש בסיבים תזונתיים לצורך טיפול בעצירות.

מה עוזר לעצירות: טיפים מהקליניקה להתאמת הטיפול הנכון

  • הרופא תמיד יתחיל את הטיפול עם נורמלקס, מגנסיום או בנפייבר, ורק אם הם לא סייעו, חלק מהרופאים יציעו רזולור – אלו ההנחיות הרפואיות הרשמיות.
  • אני מעדיף בקליניקה את השימוש ברזולור כי לתנועתיות הטבעית של המעי יש חשיבות בשמירה על בריאות מערכת העיכול, והגוף בכלל. במידה שרזולור לא עוזר לחלוטין אני משלב איתו מגנזיום או סיבים שונים – בהתאם לרקע האישי של המטופל/ת.
  • יש לציין שקיימים תוספים נוספים שמסייעים לתנועתיות המעי ובהם אנו משתמשים בקליניקה, אך יש להתאימם בטיפול ולעתים גם יותר קשה להשיגם, לכן לא ציינתי אותם במאמר.
  • במידה שניתן לפתור את המצב עם תרופת סבתא כמו שזיפים מיובשים, זה תמיד מבורך כי אז אין צורך בהתעסקות עם תרופות מיותרות.
  • רק במידה שמדובר בעצירות בלבד, ללא בעיות של גזים, נפיחות, ו/או כאבים, אשקול שימוש בלקטולוז. המקרה היחידי שבו מומלץ להתחיל ישם מלקטולוז הוא כאשר יש רקע של אנצפלופתיה כבדית.

עצירות קשה, מה עושים: טיפים ותרגילים שמסייעים לשחרור

אם ברצונך לתת עוד "דחיפה" קטנה שתסייע לצואה לצאת, יש פעולות קטנות שניתן לבצע ושעשויות להקל ולזרז את התהליך. על מנת ליהנות מהאפקט המלא שלהם רצוי לשלב את התרגילים והטיפים הבאים בשגרה היומית, ולא לחכות להיווצרות עצירות קשה:

תרגילי יוגה לשחרור עצירות

תרגילים שמניעים את הבטן וכוללים סיבובים, פיתולים, עבודת שרירים ומתיחות עשויים לסייע לתנועתיות המעי ומעבר הצואה. ניתן למצוא ברשת מגוון סטים של תרגילים שעושים בדיוק את זה ולוקחים 5-10 דקות. ביצוע שלהם באופן יומי עשוי לסייע ולתת עוד "דחיפה" לצואה. אני מצרף קישורים לסרטונים לדוגמה – תרגול יומי שלהם עזר לחלק ממטופלי הקליניקה. כדאי לבחור בסט שמתאים ליכולת הגופנית שלך ולהתמיד לפחות שבוע כדי להבין האם זה מסייע:

סרטון 1 | סרטון 2סרטון 3סרטון 4

ישיבה נכונה בשירותים

איך לשבת נכון לשחרור מיידי של עצירות: אילוסטרציה של ישיבה עם רגליים על שרפרף עם V ירוק מעליה, ואילוסטרציות נוספות של ישיבה רגילה וישיבה עם הפלאפון עם X אדום מעליהןישיבה בכריעה, במקום עם הרגליים על הרצפה, גורמת למעי להסתדר בתנוחה כזו שמקלה על מעבר הצואה ומסייעת להתרוקנות קלה ומהירה יותר. זה נקרא גם "תנוחת הכובסת" או פשוט סקוואט (התרגיל כושר).

בפשטות: שמים בשירותים שרפרף בגובה 20-30 ס"מ ומניחים עליו את הרגליים. אפשר לפתוח אותן לפיסוק קל שמזכיר את התנוחה שמתקבלת כשעושים כושר ויורדים לסקוואט, או את האופן שבו ילדים מתכופפים לכריעה.

לגשת לרופא

אם העצירות קשה ולמרות כל הניסיונות אינה משתחררת, יש לגשת לרופא על מנת לקבל סיוע. בנוסף, כאשר מופיעה עצירות שאינה עוברת באופן טבעי לאחר מספר ימים, כדאי גם כן לגשת לרופא/ה על מנת לאבחן את מקור הבעיה.

לסיכום

במאמר זה ראינו מה עושים עם עצירות קשה, הכרנו את הכלים המרכזיים והנפוצים ביותר לשחרור עצירות מיידי, וגם כלים לניהול יומיומי של לשחרור יציאות. עם זאת, יש לזכור שכלים אלו לא מטפלים בשורש הבעיה והשאיפה היא לא להזדקק להם בטווח הארוך. על מנת להגיע לפתרון קבע ולהחלים מהעצירות יש לזהות את הסיבה  למצב ולטפל בעצירות מהשורש.

במידה שברצונך להבין מה השתבש בגוף ולטפל בעצירות אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. "קל לעיכול" היא קליניקה המתמחה במעי רגיז, SIBO, ובעיית עיכול לא מאובחנת. על מנת לקבוע שיחת הכרות (חינמית), במסגרתה נבין מהי הדרך הכי טובה לסייע לך, מלא/י את השאלון שבקישור הזה ונחזור אליך בהקדם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *