עצירות היא בעיה עולמית נפוצה, שמשפיעה על אנשים בכל הגילים. במאמר זה נסקור מה זה עצירות ולאיזה סוגים היא מתחלקת, נכיר את התסמינים הנלווים לה ואת הגורמים גורמים הנפוצים. בנוסף, נעבור על סוגי הטיפולים השונים, כולל טיפול תרופתי, תרופות סבתא ותוספים רלוונטיים, ונבין את חשיבות לטיפול בשורש הבעיה.
מה זה עצירות
עצירות מוגדרת כקושי במתן יציאה ותדירות התרוקנות של פחות מ-3 פעמים בשבוע (1). היא פוקדת אנשים מכל המינים והגילאים, אך נפוצה יותר בילדים ובגילאי 65 ומעלה. כמו כן, היא נפוצה יותר אצל נשים מאשר בגברים.
תסמינים נוספים של עצירות
לירידה בתדירות היציאות עשויים להתלוות תסמינים נוספים, ביניהם:
- צואה קשה / יבשה: מלווה במעבר לא נעים, הדרוש מאמץ רב.
- תחושת חוסר סיפוק לאחר היציאה: תחושה שלא התרוקנת לחלוטין, למרות שרק היית בשירותים.
- נפיחות בבטן: לרוב כתוצאה של ירידה בתנועתיות המעי, גם הגזים מתקשים להתפנות החוצה.
- גזים מרובים: בשל השתהות הצואה במעי, חיידקים מייצרים כמויות גזים גבוהות יותר.
- כאב או אי נוחות: יכולים להופיע בסמיכות להתרוקנות או אחריה. כאשר הכאב/אי נוחות נוכחים באופן קבוע ולא רק סביב יציאה, יש לשלול בעיות בריאותיות נוספות במערכת העיכול.
לא כל הסובלים מעצירות יחוו את כל התסמינים הנ"ל – כמות התסמינים ומידת חומרתם תשתנה מאדם לאדם.
אם את/ה חווה תסמינים אלו, כדאי לפנות לאבחון רפואי ולטיפול מתאים אחריו.
הסיבות העיקריות לעצירות
ישנם גורמים רבים שעשויים לתרום להתפתחות הבעיה (2), ביניהם:
תזונה
תפריט דל בסיבים תזונתיים (הנמצאים בין היתר בירקות ופירות) עלול להוביל לקשיים בהתרוקנות. סיבים תזונתיים מסייעים במעבר הצואה דרך מערכת העיכול, תורמים לפעילות מעי ולאיזון חיידקים תקין. בנוסף, הם מגדילים את כמות המים בצואה ובכך משפרים את מרקמה ומקלים על תהליך היציאה. כמו כן, שתייה מועטה של מים עשויה גם היא לגרום לצואה קשה יותר.
תרופות
תרופות מסוימות עשויות להשפיע על פעילות המעיים. לדוגמה:
- משככי כאבים (בעיקר אופיאטים): עלולים לגרום לעצירות משמעותית.
- תרופות נגד דיכאון: כמות המוליכים העצביים במעי גדולה אף מזו שבמוח, ולא סתם הוא זכה לכינוי "המוח השני". על כן, תרופות אלו משפיעות גם על המעי וחלקן, בעיקר נוגדי דכאון טריציקליים, עשויות להאט את פעילותו ולגרום לעצירות.
מצבים רפואיים שונים
בעיות רפואיות כמו:
- סוכרת: רמות גבוהות של סוכר בדם עלולות להשפיע על העצבים שאחראים על פעילות המעיים.
- בעיות בלוטת התריס: תת פעילות של בלוטת התריס יכולה להאט את תהליכי חילוף החומרים ולגרום לעצירות.
- מחלות נוירולוגיות: כמו פרקינסון או טרשת נפוצה, שמובילות לפגיעה בתפקוד העצבי, שאחראי על תפקוד מערכת העיכול.
אורח חיים
חיים בעידן המודרני יכולים להיות קשים, והשפעתם על הגוף רבה. גורמים כמו חוסר פעילות גופנית, לחץ נפשי ושינויים בסביבת המחיה (כמו נסיעות תכופות) יכולים להשפיע על מערכת העיכול. פעילות גופנית סדירה, כמו הליכה או ריצה, יכולה לסייע בהגברת תנועת המעיים.
גורמים רגשיים
מתחים, חרדות ודיכאון יכולים גם הם להשפיע על מערכת העיכול. לעיתים, מצב רגשי לא מאוזן יכול להוביל לשיבושים בפעילות המעיים ולתופעת העצירות.
חוסר איזון בחיידקי המעי
אוכלוסיות חיידקים מסוימות עשויות לעודד עצירות. אחת הדרכים לזהות שגשוג יתר שלהן היא שדווקא תזונה הנחשבת בריאה (כזו שלמשל עשירה בסיבים) מחריפה עוד יותר את המצב, ועשויה לגרום גם לתסמינים נוספים כמו נפיחות ועוד.
להבנה מעמיקה יותר של כל הסיבות והגורמים שעשויים להוביל למצב של עצירות, ניתן לקרוא את המאמר שהקדשתי לנושא בקישור הזה.
סוגים של עצירות
הרפואה מסווגת עצירות לשלושה סוגים עיקריים (3) (4), כאשר לרוב ההגדרה הבסיסית כוללת תדירות של פחות מ-3 יציאות בשבוע:
מעי רגיז המאופיין בעצירות (IBS-C)
מקרים בהם המטופל סובל מעצירות, אך גם עונה על קריטריונים נוספים של מעי רגיז, כאשר העיקרי מביניהם הוא נוכחות כאב.
עצירות פרונקציונלית
במקרים אלו המטופלים עשויים להרגיש תסמינים נוספים מלבד לעצירות, לדוגמה נפיחות, גזים, חוסר נוחות ועוד. עם זאת, בניגוד למקרים על רקע מעי רגיז, כאן אין נוכחות של כאב.
עצירות על רקע אופיאטים
מקרים שנוצרים על רקע שימוש בתרופות ממשפחת האופיאטים, למשל קודאין, מורפיום ועוד. תרופות אלו מאטות את פעילות המעי ולכן עשויות לגרום לבעיה.
חשיבות האבחון
אבחון נכון של שורש הבעיה הוא קריטי לבחירת הטיפול המתאים, או לכל הפחות לשלול מחלות חריפות שיצריכו טיפול ייחודי. יש לשקול לפנות לרופא אם העצירות נמשכת מעבר לשבועיים, או אם מתלווים תסמינים נוספים, כמו:
- כאבי בטן חזקים.
- ירידה במשקל.
- דימום בזמן ההתרוקנות.
- שינוי פתאומי בדפוס היציאות.
במהלך האבחון, הרופא עשוי לבצע בדיקות מעבדה או הדמיה כדי לשלול בעיות רפואיות בסיסיות.
חשוב לציין כי לרוב לא ניתן לזהות בבדיקות בקופה את המקור לעצירות על רקע מעי רגיז, ולעתים גם פונקציונלית. עם זאת, הידע המדעי שהצטבר מספק לנו כלים רבים והבנה של מגוון מצבים, גם אם הבדיקות עבורם עדיין לא זמינות באופן מסחרי. על כן, באמצעות תשאול מעמיק, מטפל המתמחה במעי רגיז יוכל במקרים רבים להבין מה השתבש ולהציע שלל פתרונות.
הטיפולים השונים
הטיפול בעצירות עשוי לכלול מספר גישות:
שינויי אורח חיים
שינוי תזונתי
הוספת סיבים ומים לתפריט היא הדרך הראשונה והבסיסית ביותר להתמודדות עם עצירות. מומלץ לשלב מגוון עשיר של ירקות, פירות ואגוזים, ואם הסיבים לא מחריפים לך את הבעיה, ניתן לשלב בהדרגה גם קטניות ומאכלים נוספים. כמו כן, חשוב לשתות מים בכמות מספקת לאורך היום.
יוצא דופן הוא מצב בו יש חוסר איזון בחיידקי המעי, במסגרתו סיבים דווקא מחריפים את המצב, או מצבים אקוטיים כמו סיכון להתפתחות חסימה במעי.
פעילות גופנית
הגברת הפעילות הפיזית יכולה לשפר את תפקוד מערכת העיכול. פעילויות כמו הליכה, ריצה, יוגה או אפילו מתיחות עשויות לסייע בשיפור הבריאות הכללית, ופעילות המעיים בפרט.
טיפול תרופתי
במקרים מסוימים ניתן להיעזר בתרופות ותכשירים שנועדו להקל על תהליך ההתרוקנות. הללו מגוונים מאוד, וכוללים:
- פסיליום: סיבים שמגדילים את נפח הצואה ומשפרים את מרקמה.
- משלשלים אוסמוטיים: תכשירים המושכים נוזלים לצואה וכך משפרים את מרקמה ומסייעים למעבר תקין. משפחה זו כוללת תכשירים כמו מגנזיום, נורמלקס/פגלקס ולקטולוז (נמכר תחת השמות אבילק/לבולק).
- פרוקינטים (מעודדי תנועה): תרופה לעידוד התנועתיות הטבעית של המעי בשם "רזולור".
- משלשלים ממריצים: כמו ביסקודיל (מוכר לרוב כ"לקסדין"), או סודיום פוספט (Sodium Phosphate).
- תרופות ותכשירים להקלה מיידית: חוקן בייתי ונרות גליצרין – מעודדים יציאה באופן מיידי, או בטווח של כחצי שעה מהשימוש.
שתי הקטגוריות האחרונות (משלשלים ממריצים ותרופות ותכשירים להקלה מיידית) אינם מיועדים לשימוש קבוע, אלא לצורך הקלה נקודתית בדלבד, ואין להשתמש המוצרים הללו באופן רציף ללא הנחיית רופא!
בכל מקרה, חשוב להיוועץ ברופא/מטפל שמכיר אותך לפני השימוש בתרופות אלו, כדי להימנע מתופעות לוואי או השפעות לא רצויות.
תרופות סבתא ותוספים רלוונטיים
בין התרופות הסבתא שיכולות לסייע בטיפול בעצירות:
- מים חמימים עם לימון ושמן זית: שתיית מים חמימים עם חצי לימון סחוט בתוספת כף שמן זית, על הבוקר, עשויה לסייע בהגברת תנועתיות המעיים.
- מיץ שזיפים: להשרות שזיפים מיובשים בכוס מים ולשתות על הבוקר. עשוי לרכך את הצואה ולסייע ביציאה.
- זרעי פשתן: להשרות כף זרעים טחונים בכוס מים ולשתות את תכולתה לאחר מכן (אפשר גם לסנן את הזרעים בסוף אם רוצים).
לקריאה על תרופות סבתא נוספות, מומלץ לקרוא את המאמר שהקדשתי לנושא בקישור הזה.
תוספים רלוונטיים
- סיבים תזונתיים: תוספי סיבים יכולים לשפר את תפקוד מערכת העיכול, למשל פסיליום שהוזכר למעלה. עם זאת, במידה שיש לך גם נפיחות מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע, שכן סוגי סיבים מסוימים עשויים להחריף אותה.
- פרוביוטיקה: תוספי פרוביוטיקה עשויים לסייע בשיפור איזון החיידקים במעיים ולשפר את תהליכי העיכול. פרוביוטיקות שנחקרו לעצירות כוללות בין היתר מוצרים כמו: ביוגאיה פרוטקטיס, פרוביוטיק Intesne של אלטמן, מולטי-ביליון-דופילוס מתקדמת של סולגאר, ועוד.
סיכום
עצירות היא בעיה שכיחה, אך עם הבנה נכונה וידע על גורמיה ודרכי טיפול ניתן לנהל אותה ביעילות ובמקרים רבים אף לפתור מהשורש. מאמר זה מספק בסיס טוב להבנת הבעיה וניתן למצוא בו קישורים למאמרים שמרחיבים על היבטים שונים באבחון ושיטות הטיפול השונות.
במידה שברצונך להבין מה השתבש בגוף ולטפל בעצירות אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. "קל לעיכול" היא קליניקה המתמחה במעי רגיז, SIBO, ובעיית עיכול לא מאובחנת. על מנת לקבוע שיחת הכרות (חינמית), במסגרתה נבין מהי הדרך הכי טובה לסייע לך, מלא/י את השאלון שבקישור הזה ונחזור אליך בהקדם.