הסיבות לעצירות הן רבות, מגוונות, ולעתים מפתיעות. על כן, כדי להבין מהו הטיפול הכי יעיל ומדויק, הצעד המשמעותי ביותר הוא ראשית להבין גורם לעצירות אצלך באופן אישי.
במאמר זה נכיר את מגוון הסיבות לעצירות, בנוסף למספר כללי אצבע שיסייעו להבין מה יותר רלוונטי אליך. כך יתאפשר לך לחסוך זמן רב ותסכול משמעותי, ולהגיע מהר יותר לטיפול המדויק ביותר למצבך.
מה גורם לעצירות: חמשת הקטגוריות הראשיות
ניתן לחלק את הסיבות לעצירות ל-5 קטגוריות ראשיות, עליהן נעבור במאמר זה:
- תזונה ואורח חיים.
- שגשוג יתר של חיידקים מייצרי מתאן ושינויים נוספים באוכלוסיית חיידקי המעי.
- גוף נפש.
- מחלות, תרופות, ומצבים בריאותיים שונים.
- סיבות מבניות (הקשורות למבנה מערכת העיכול).
תזונה ואורח חיים
כשבחונים מה גורם לעצירות באוכלוסייה הכללית, תזונה ואורח חיים הם כנראה הגורמים הנפוצים ביותר. בקטגוריה זו קיימים מספר גורמים שיכולים להיות סיבות לעצירות:
שתייה
גורם כה פשוט, אך כה משמעותי! מיעוט נוזלים יכול לתרום להיווצרות צואה יבשה וקשה יותר, להקשות על המעבר שלה במעי, ובכך לגרום לעצירות. חשוב לציין שמי ששותה מספיק, לא בהכרח ירוויח משתייה נוספת. פשוט תעקבו אחר צבע השתן ותוודאו שהוא בהיר/שקוף במרבית חלקי היום.
ככלל אצבע, 2-3 ליטר מים ביום הם מטרה טובה עבור הסובלים/ות מעצירות. כמובן שייתכנו הבדלים בהתאם לגובה, משקל, רמת הפעילות הגופנית, הטמפרטורה בה נמצאים לאורך היום, ועוד.
חוסר בסיבים ותזונה לא מאוזנת
סיבים תזונתיים עשויים לתרום ליציאות טובות, במיוחד אצל מטופלים עם עצירות קלה ויציאות לא סדירות. עם זאת, לא מדובר בתרופת קסם (1) ולכן לא מספיק רק לקחת תוסף, אלא חשוב לאמץ תזונה עשירה ובריאה. תזונה כזו מזינה את הגוף, את המעי, וגם תורמת למאזן בריא של חיידקי מעי, אשר בעצמם החיוניים לתפקוד תקין של מערכת העיכול.
סיבים תזונתיים נמצאים בירקות, פירות, אגוזים, קטניות ודגנים מלאים. כלל אצבע טוב למניעת עצירות: להקפיד על תזונה עשירה בירקות – אם לפחות שליש מהתזונה שלך מורכבת מירקות, סיכוי טוב שיש לך מספיק סיבים בתזונה 🙂 .
עם זאת, בהמשך גם נכיר מצבים שבהם סיבים יכולים להחריף את המצב 😱, אז כדאי להמשיך לקרוא.
פעילות גופנית
תורמת רבות לתנועה תקינה של המעי (2) ומסייעת בעידוד אוכלוסיית חיידקי מעי בריאה וטובה. עם זאת, הבעיה הגדולה של הסובלים מעצירות לרוב כלל אינה קשורה לספורט, אלא לחוסר תנועה: אורח חיים ישבני, עבודה משרדית והיעדר תנועה הם לרוב מה שגורם לעצירות.
הפתרון: להזיז את הגוף, ללכת, לעלות במדרגות, ולנוע ככל הניתן. אם העבודה שלך היא רובה בישיבה, מומלץ לקום כל 30 דקות, לעשות סיבוב קטן או קצת מתיחות/תרגילים, ולאחר מכן לשוב לעבוד.
מומלץ כמובן לשלב גם ספורט בשגרת השבוע, אך תנועה יומיומית של הגוף לאורך כל היום, ולא רק בסופו, היא הבסיס לתנועתיות טובה של המעי, וספורט לא יכול להחליף תנועה לאורך היום.
הרגלי אכילה לא טובים
האופן שבו אנו אוכלים עשוי להשפיע רבות על איכות הפעילות של מערכת העיכול. אכילה בלחץ, עם הסחות דעת, תוך כדי פעילות נוספת, לעיסה לא מספקת ועוד, כולם גורמים שפוגעים בפעילות מערכת העיכול.
שתייה מופרזת של אלכוהול וצריכת סמים
יכולות גם הן לגרום לעצירות.
שגשוג יתר של חיידקים מייצרי מתאן
החיידקים השונים במערכת העיכול מייצרים מספר סוגי גזים, אחד מהם נקרא "מתאן". עודף גז מתאן משבש את פעילות המעי, פוגע ביכולתו לנוע באופן תקין, ובכך תורם לעצירות (3).
שגשוג מיקרו-אורגניזמים (כי הם לא בדיוק חיידקים) המייצרים מתאן, מלווה לרוב גם בנפיחות (אך לא תמיד). בנוסף, במצב זה תזונה בריאה ועשירה בסיבים עשויה דווקא להגביר את הנפיחות ולהיות מה שגורם לעצירות להחריף עוד יותר. הסיבה לכך היא שהסיבים מהווים "דלק" לייצרני המתאן במעי, ומגבירים את פעילותם.
על מנת לאבחן האם עודף גז מתאן הוא מה שגורם לעצירות אצלך, יש לבצע בדיקת SIBO. ניתן לקרוא בהרחבה על מצב זה, הגורמים לו, איך נבדקים, ואיזה טיפולים זמינים, במאמר על שגשוג יתר של חיידקים במעי הדק.
בנוסף למתאן, ייתכן שקיימים עוד דפוסים רבים של אוכלוסיית חיידקי מעי (מיקרוביום) התורמים להתפתחות עצירות, ולא את כולם ניתן למדוד עם הטכנולוגיה הזמינה כיום. עם זאת, בעשורים האחרונים הצטבר ידע רב על המיקרוביום, וגם אם אין לנו בדיקות זמינות על מנת לאבחן את כל המצבים הנ"ל, בהחלט ניתן להשפיע ולשפר את הרכב החיידקים באמצעות מגוון כלים טיפוליים.
גוף נפש
מערכת העצבים היא גורם משמעותי מאוד בתנועה תקינה של המעי, ולכן אתגרים ובעיות הקשורים למצב המנטלי והנפשי, עשויים להיות גורם משמעותי לעצירות.
כאשר בוחנים מה גורם לעצירות בתחום הגוף נפש, ניתן לחלק זאת לשלוש קטגוריות עיקריות, אשר כל אחת בנפרד יכולה לגרום לעצירות:
טראומות עבר
אירועים טראומטיים שהתרחשו, בין אם אובדן, פגיעה, או סיטואציה קשה שחווינו או היינו עדים לה, כולם יכולים להשאיר משקעים על הנפש ומערכת העצבים. לעתים אנשים נוטים לחשוב שמכיוון שהאירוע התרחש לפני זמן רב והם כבר פחות חושבים עליו, הוא לא יכול להשפיע. עם זאת, כל עוד המאורע לא עובד באופן מלא, הוא יכול להשפיע גם שנים רבות לאחר שהסתיים ולגרום לעצירות.
סטרס כרוני
בין אם בשל ענייני עבודה או חיים אישיים, סטרס כרוני יכול להיות גורם משמעותי בהתפתחות עצירות. חוץ מסטרס ישיר, שבא לידי ביטוי כלחץ, גם אורח חיים בו רצים כל הזמן ממשימה למשימה ו/או ממקום למקום, בלי רגע להירגע, עשוי להיות מתורגם בגוף לסטרס פיזיולוגי.
סיבות התנהגותיות
חוסר רצון/יכולת ללכת לשירותים בעבודה או בחוץ, והתאפקות מתמדת משלל סיבות נוספות, יכולות חלק מהסיבות לעצירות.
מחלות, תרופות ומצבים פיזיים שונים
מחלות
מחלות רבות עשויות לגרום לפגיעה בכלי דם, במערכת העצבים, ברקמות החיבור, ועוד, וכך לפגוע בתפקוד המעי ולגרום לעצירות (4).
דוגמאות למחלות כאלו, כוללות:
- סוכרת.
- תת פעילות בבלוטת התריס.
- מחלות עצביות ניווניות (פרקינסון, אלצהיימר וכו').
- מחלות מעי דלקתיות (IBD).
- תרשת נפוצה.
- ועוד…
לרבות ממחלות אלו ישנם טיפולים שעשויים לסייע באיזון המצב. טיפולים אלו כוללים תרופות, צמחים, תוספים, תזונה, אורח חיים, ועוד. איזון המחלה עשוי לתרום רבות למצב הבריאותי בכלל, ולטיפול בעצירות בפרט. עם זאת, יש לשים לב שגם תרופות מסוימות עשויות להיות מה שגורם לעצירות – הרחבה על כך ממש עוד מעט.
מצבים בריאותיים / פיזיים שונים
מדובר בתקופות או סיטואציות שבהן אנו מצויים, שאינם מהווים מחלה, אך יכולים לגרום לעצירות, ביניהם:
- היריון.
- גיל מבוגר – קשישים נוטים לסבול מעצירות יותר מצעירים, ככל הנראה בשל שלל סיבות שהוזכרו עד כה במאמר.
- שינויים הורמונליים (לרוב בנשים), לדוגמה: גיל המעבר, שימוש באמצעי מניעה הורמונליים, וזמנים מסוימים לאורך המחזור החודשי.
- חוסרים תזונתיים, לדוגמה מחסור במגנזיום, ויטמינים מקבוצת B ועוד.
קיימים גם מצבים פיזיולוגים שאינם תקינים, אך לא מוגדרים כמחלה. דוגמה טובה לכך עשויות להיות אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס.
בטיפול נכון ניתן להקל על העצירות במצבים אלו, אך לא תמיד ניתן לרפאה לחלוטין. זאת מכיוון שלעתים מדובר במאפיין של מצב פיזיולוגי תקין, לדוגמה: נטייה לעצירות בשלבים מסוימים בהריון.
תרופות ותוספים
לעתים אחת הסיבות לעצירות היא הטיפול שמקבלים למחלות עצמן. תרופות שעשויות לגרום לעצירות (4), כוללות משפחות כמו:
- משככי כאבים אופיאטים, לדוגמה: קודאין, מורפיום ועוד.
- נוגדי דכאון – בעיקר ממשפחת נוגדי דכאון טריציקליים (TCA).
- תרופות פסיכיאטריות שונות.
- תרופות אנטי דלקתיות ממשפחת NSAIDs, למשל איבופן, ארקוקסיה ועוד.
- תרופות לטיפול ביתר לחץ דם.
- תרופות אנטיכולינרגיות (למשל תרופות לפרקינסון).
- תרופות משתנות.
- נוגדי חומצה מסוימים (לצרבת), כמו מאלוקס.
- שימוש קבוע במשלשלים, כמו נרות גליצרין ולקסדין (עשוי לייצר תלות).
- שימוש קבוע בצמחים משלשלים כמו סנה והחלק החיצוני של עלה אלוורה (לא הג'ל הפנימי)
- תוספי תזונה – הנפוצים ביותר הגורמים לעצירות הם ברזל וסידן.
חשוב לציין שלרוב מדובר בתרופות הניתנות לטיפול ממושך, אך שימוש נקודתי לטווח קצר פחות סביר שיגרום לעצירות. כמו כן, קיימות תרופות ותוספים נוספים שעשויים לגרום לעצירות, לכן כדאי לבדוק עם איש מקצוע/רופא כל תרופה או תוסף שבהם נעשה שימוש קבוע.
סיבות מבניות לעצירות
במצבים מסוימים יכולות להיות בעיות הקשורות למבנה המעי עצמו, וזה מה שגורם לעצירות. מצבים אלו כוללים:
- מבנה פיזיולוגי מולד לא תקין – מצב נדיר.
- הידבקויות, חסימות וצלקות לאחר ניתוחים.
- חולשה/בעיה בשרירי רצפת האגן – נפוץ יותר לאחר הריון ולידה, ולעתים יכול להתפתח עם הגיל אצל אנשים שאינם מתאמנים נכון, או שאינם מתאמנים באופן קבוע.
כיצד ניתן לדעת מה גורם לעצירות אצלי
על מנת להגיע לאבחנה מדויקת ולאתר את הסיבות לעצירות אצלך, יש לפנות לרופא, ולעתים להסתייע באנשי מקצוע מתחומים נוספים, המתמחים במערכת העיכול. עם זאת, קיימים מספר כללי אצבע שיסייעו למקד אותך קצת:
- כל מי שסובל/ת מעצירות חייב/ת לבדוק את הגורמים הקשורים לאורח חיים ותזונה.
- כאשר קיימים תסמינים נוספים מלבד לעצירות – יש לבדוק האם העצירות היא על רקע מחלה או מצב פיזיולוגי כלשהו, לדוגמה:
- תסמינים כמו דימום וכאב במערכת העיכול יכולים להצביע על מחלת מעי דלקתית.
- תסמינים כלליים בגוף יכולים להצביע על מחלות שונות, למשל עייפות וקושי לרדת במשקל מאפיינים תת פעילות בבלוטת התריס, ועוד.
- לא כל תסמין בגוף מעיד על מחלה. בעיות במערכת העיכול יכולות להוביל בעצמן לעייפות ולתסמינים כלליים, ולכן יש להיבדק כראוי אצל רופא לפני שממהרים להגיע למסקנות.
- כאשר תזונה בריאה מחריפה את המצב, בהנחה שאין חשד להיצרות או הידבקויות במעי, ניתן לחשוד בשגשוג יתר של חיידקים מייצרי מתאן, או בעיה אחרת הקשורה לחיידקי המעי.
- בגילאים מבוגרים או לאחר לידה, ניתן לחשוד בחולשת שרירי רצפת האגן.
- האם אורח החיים שלך לחוץ ו/או אינטנסיבי מאוד? האם יש לך מערכות יחסים רעילות או מלחיצות? האם גורמים אחרים מטרידים אותך באופן משמעותי ברמה כמעט יומיומית? אולי קרה משהו בעבר שהשפיע עליך עמוקות? אם התשובה לאחת מהשאלות האלו היא "כן"… הבנת כבר לאן אני חותר…
סיכום
הבנה של מה גורם לעצירות אצלך היא המפתח לפתרון הבעיה. בחלק מהמצבים ניתן להחלים באופן מוחלט, אך חשוב לזכור שגם במצבים שבהם מדובר בבעיה כרונית, ניתן לנהל בצורה טובה יותר את התסמינים ולשפר באופן משמעותי מאוד את איכות החיים.
במידה שברצונך להבין מה השתבש בגוף ולטפל בעצירות אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. "קל לעיכול" היא קליניקה המתמחה במעי רגיז, SIBO, ובעיית עיכול לא מאובחנת. על מנת לקבוע שיחת הכרות (חינמית), במסגרתה נבין מהי הדרך הכי טובה לסייע לך, מלא/י את השאלון שבקישור הזה ונחזור אליך בהקדם.