טיפול במערכת העיכול ושיקומה
 
תרופות סבתא לעצירות: פתרונות פשוטים מהמטבח

תרופות סבתא לעצירות: פתרונות פשוטים מהמטבח

בין הבדיקות, והטיפולים בשורש הבעיה, שמטרתם לרפא את העצירות, אנו תמיד מנסים בקליניקה למצוא גם דברים פשוטים לשיפור המצב בטווח המיידי, וכאן משתלבות לפעמים תרופות סבתא לעצירות. מדובר בכלים פשוטים וזמינים, שניתן למצוא בכל סופרמארק וחנות מכולת. התפקיד של תרופות סבתא לעצירות הוא לא לרפא את המטופל, אלא לספק הקלה נקודתית ולסייע בשיפור איכות החיים תוך כדי הטיפול.

על כן, במאמר זה נפרט על תרופות הסבתא המוכרות ביותר לעצירות, וכיצד להשתמש בהן על מנת לחוש הקלה תוך זמן קצר יחסית.

תרופות סבתא לעצירות

מדובר בטיפולים קטנים, פשוטים, זולים וזמינים, שנמצאים בשימוש שנים רבות. על כן, במאמר זה פחות אנבור בחלק המדעי, ואתמקד קצת יותר בפרקטי: איך מכינים וכיצד משתמשים.

מילה אחרונה לפני שנתחיל: אף שמדובר באמצעים טבעיים, יש להתייעץ עם איש מקצוע לפני השימוש בהם, על מנת להבין מה מתאים עבורך ומה פחות.

שזיפים מיובשים לעצירות

שזיפים מיובשים לעצירות, מושרים בכוס מיםשזיפים מיובשים הם אחד הפתרונות המוכרים ביותר להקלה על עצירות. הסוכרים שהם מכילים מסייעים במשיכת נוזלים למעי ולריכוך הצואה (1), וכך מסייעים ליציאה טובה יותר.

איך להשתמש
על מנת להשתמש בשזיפים מיובשים לעצירות, משרים 4-6 יחידות בכוס מים למשך הלילה, ושותים על הבוקר על בטן ריקה. לאחר שתיית המים ניתן לאכול גם את השזיפים עצמם

מיץ שזיפים לעצירות

בדומה לסעיף הקודם, ניתן לרכוש מיץ שזיפים טבעי ולהשתמש בו להקלה על העצירות. רצוי לרכוש מוצר ללא תוספת סוכר וחומרים אחרים.

איך להשתמש
שותים כוס מיץ שזיפים טבעי בבוקר, על בטן ריקה.

שמן זית לעצירות

שמן זית לעצירות - צלוחית עם שמן זיתשמן זית עשוי לסכך את הצואה והמעי, ועל ידי כך לסייע למעבר הצואה (2) ובהקלה על העצירות. הוא גם מעודד הפרשת מלחי מרה, להם תפקיד חשוב בתנועתיות מעי תקינה.

איך להשתמש
שותים כף אחת של שמן זית על בטן ריקה בבוקר(אפשר לערבב עם מים). מכיוון שהוא בריא בכלליות, רצוי גם להשתמש בשמן זית לתיבול סלטים ובהכנת מזון מבושל.

לימון ומים חמימים

מבין כל התרופות סבתא לעצירות, זו כנראה אחת המוכרות: שתיית מים חמימים עם סחיטת לימון בבוקר על קיבה ריקה, שכן היא עשויה לעודד פעילות במערכת העיכול ולהקל על תסמיני עצירות.

איך להשתמש
סחטו חצי לימון לתוך כוס מים חמימים (אין צורך ברותחים) ושתו אותה בבוקר על בטן ריקה. אני באופן אישי אוהב להנחות מטופלים לשלב את זה עם תרופת הסתבא הקודמת – שמן זית לעצירות, באופן הבא: סוחטים חצי לימון לכוס מים חמימים, מוסיפים למים גם כף שמן זית, מערבבים ושותים. במידה שאין בלימון הרבה מיץ, מומלץ לסחוט את כולו ולא להסתפק רק בחצי.

טיפ קטן: אני ממליץ למטופלים לשקשק מים בפה לאחר שתיית הלימון, על מנת לשטוף חלק מהחומצה מהשיניים.

תה נענע

תה נענע מכיל חומרים פעילים שמסייעים להרפיית שרירי המעי, ובכך מסייע בשיפור מגוון תסמינים. הוא עשוי להפחית חוסר נוחות, כאב, נפיחות, ולסייע גם להקלה על עצירות קלה. עם זאת, לא מדובר בכלי חזק לשיפור מצב העצירות עצמה, אלא בעיקר לחוסר הנוחות שמתלווה אליה.

איך להשתמש
ניתן להכין תה נענע על ידי הוספת עלים טריים או יבשים לכוס מים רותחים. להשפעה מקסימלית רצוי לשתות 3-4 כוסות לאורך היום , ולעשות זאת באופן קבוע למשך 2-3 שבועות לפחות. עם זאת, גם שתייה נקודתית פה ושם יכולה לסייע.

* לא מומלץ לנשים מניקות

זרעי פשתן טחונים

זרעי פשתן הם מקור לסיבים תזונתיים, במיוחד מסוג סיבים מסיסים, המסייעים לריכוך הצואה (3) ולתנועתיות מעי טובה. יש להשתמש בזרעי פשתן טחונים – זרעים שלמים או שמן פשתן לא יעשו את אותו האפקט.

איך להשתמש

הוסיפו כף אחת של זרעי פשתן טחונים לשייקים, יוגורט או דייסות. יש לשתות לפחות כוס מים שלמה לאחר צריכת כף סיבים. ניתן לעשות זאת פעמיים ביום.

מכיוון שבזרעי פשתן ישנם רכיבים בריאים נוספים, כמו אומגה 3, אשר מתחמצנים ונהרסים יחסית מהר, רצוי לטחון את הסיבים בבית, או לרכוש ממקום שטוחן במועד הרכישה, או סמוך אליו ככל הניתן. בבית יש לאכסן את הזרעים הטחונים במקפיא.

זרעי צ'יה

כמו פשתן, גם הם עשירים בסיבים תזונתיים מסיסים, שמסייעים בהגברת תנועת המעיים וריכוך הצואה. הסיבים בזרעי צ'יה גם סופחים נוזלים ועל ידי כך תורמים לריכוך הצואה ונותנים לה נפח, דבר השמסייע ביצירת מרקם וגודל תקינים ומקל על תסמיני העצירות.

איך להשתמש
מומלץ להשרות 1-2 כפות זרעי צ'יה בכוס מים, יוגורט, או משקה אחר למשך 20-30 דקות (הם סופגים מים והופכים לג'ל). אפשר לשתות את הג'ל שהתקבל, או להוסיף אותו לשייקים, יוגורט, או דייסות. ניתן לשלב את הצ'יה גם בסלטים או כקישוט על מאכלים אחרים.

חומץ תפוחים

נכנס לאופנה בעשורים האחרונים ולכן עדיין אין יותר מידי מחקר שיעיד האם ניתן להשתמש בו כתרופת סבתא לעצירות. עם זאת, ניתן לנסות להשתמש בו באופן דומה ללימון.

איך להשתמש
ערבבו 2 כפיות עד כף חומץ תפוחים בכוס מים חמימים ושתו את התערובת בבוקר, על בטן ריקה. בדומה לשימון במיץ לימון לעצירות, אני ממליץ למטופלים לשקשק מים בפה לאחר מכן, על מנת לשטוף חלק מהחומצה מהשיניים.

מזון פרוביוטי, למשל: קפיר, יוגורט פרוביוטי, קומבוצ'ה, כרוב כבוש ביתי ועוד.

מזון פרוביוטי הוא מקור לחיידקים טובים שמסייעים לשיפור תפקוד מערכת העיכול. פרוביוטיקה עוזרת לשמור על איזון באוכלוסיית חיידקי המעי, עשויה לשפר את התנועתיות וכך להפחית עצירות.

איך להשתמש
אכלו מאכלים מותססים/כבושים באופן יומי. ככלל אצבע: 3-5 כפות אוכל מותסס ביום הם מטרה טובה. ניתן לשלב גם משקאות פרוביוטים כמו קומבוצ'ה.

טיפ נוסף: מאכלים כבושים בהכנה ביתית עדיפים בהרבה על מאכלים כבושים קנויים מהסופר.

במידה שאינך רגיל/ה לצרוך מאכלים אלו, מומלץ להתחיל בכמות קטנה יותר (כפית למשל) ולהגדילה בהדרגה בכפית/כף נוספת כל 3-5 ימים, על מנת לאפשר לגוף להסתגל ולהבין האם פתרון זה מתאים עבורך.

קיווי

פשוט לאכול אותו. קיווי טרי, פעמיים ביום, מהווה תרופת סבתא נוספת לעצירות. רצוי להתמיד בכך למשך מספר שבועות, על מנת לקבל אפקט מירבי.

לסיכום

תרופות סבתא לעצירות מציעות פתרונות טבעיים שמיועדים לשיפור תפקוד מערכת העיכול והקלה על מעבר הצואה. עם זאת, חשוב לזכור שמדובר בטריקים שמסייעים בהקלה על המצב, אך לא מרפאים אותו – לשם כך יש לגשת לטיפול.

במידה שברצונך להבין מה השתבש בגוף ולטפל בעצירות אחת ולתמיד, צוות הקליניקה ואני נשמח לסייע לך. "קל לעיכול" היא קליניקה המתמחה במעי רגיז, SIBO, ובעיית עיכול לא מאובחנת. על מנת לקבוע שיחת הכרות (חינמית), במסגרתה נבין מהי הדרך הכי טובה לסייע לך, מלא/י את השאלון שבקישור הזה ונחזור אליך בהקדם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *